24H Series

24H Series: Precote Herberth Motorsport-Porsche wint 12H Zandvoort na foutloze race

P1 no011 Precote Herberth Motorsport 800pix

Met de opmerkelijke voorsprong van vier ronden heeft de Precote Herberth Motorsport Porsche 991 GT3 R (#911, Daniel Allemann/Ralf Bohn/Robert Renauer/Alfred Renauer) de 12H Zandvoort, de vierde race van de 24H Serie, gewonnen. De 476 ronden op het 4,307 kilometer lange circuit in de duinen aan de Noordzeekust betekenen een totale afstand van 2.050,132 kilometer. Terwijl Mercedes-Benz-teams op Zandvoort in 2015 de eerste vier plaatsen bezetten, waren er dit jaar drie merken op het podium vertegenwoordigd. De Massive Motorsport-Aston Martin Vantage GT3 (#55, Casper Elgaard/Kristian Poulsen/Nicolai Sylvest/Roland Poulsen) eindigde op de tweede plaats. Vier ronden daarachter finishte de Hofor-Racing Mercedes SLS AMG GT3 (#10, Michael Kroll/Chantal Kroll/Kenneth Heyer/Christiaan Frankenhout/Lance-David Arnold), het winnende team van vorig jaar, als derde.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na de drie uur racen van gisteren en de daaropvolgende interventie vonden de resterende negen uur van de race vandaag bij nog hogere temperaturen plaats. De Precote Herberth Motorsport-Porsche was de enige auto uit de klasse A6 die het tweede deel van de race zonder noemenswaardige problemen doorstond. Uiteindelijk reed Ralf Bohn de Porsche als winnaar over de eindstreep.

P2 no55 Massive Motorsport 800pix

Kleinere problemen met de elektriciteit aan boord ontnamen de Massive Motorsport-Aston Martin de kans om voor de overwinning te strijden. De pogingen van het Hofor Racing-Mercedes-Benz-team om de winst van vorig jaar te herhalen werden teniet gedaan door tijdverlies in het verloop van de race, veroorzaakt door problemen bij het tanken.

De Ram Racing-Mercedes-AMG GT3 (#30, Tom Onslow-Cole/Paul White/Stuart Hall) kwam ondanks een straf van tien ronden na het eerste deel van de race als vierde over de eindstreep. In het laatste uur deed Tom Onslow-Cole er nog alles aan om Kenneth Heyer op de derde plaats te achterhalen, waarbij hij de achterstand tot één ronde reduceerde. De auto kwam uiteindelijk negen ronden tekort op de winnaar.

De HRT Performance-Porsche 991 Cup (#73, Fabian Engel/Stephen Borness/Kim André Hauschild/Renger van der Zande) leidde na de hervatting in de 991-klasse, maar viel uit met nog vier uur te gaan. HRT Performance had echter alsnog iets te vieren, omdat de zusterauto (#72, Rene Ogrocki/Artem Soloviev/Kim André Hauschild/Renger van der Zande) de overwinning behaalde. De APO Sport-Porsche 991 Cup (#68, Alex Osborne/James May/Paul May) werd tweede in de klasse, voor de B2F compétition-Porsche 991 Cup (#35, Benoît Frétin/Bruno Frétin/Michel Mitieus). De MRS GT-Racing Porsche 991 Cup (#78, Charles Putman/Charles Espenlaub/Xavier Maassen) kwam als eerste over de eindstreep, maar werd later gediskwalificeerd omdat de auto niet voldeed aan het technisch reglement, zoals bij de nacontrole werd vastgesteld.

In de klasse SP2 slaagde de LMS Engineering-Audi TTRS2 (#206, Chris Tiger/Ulrich Andree/Stéphane Kox) erin om twee Porsches voor te blijven. Met twee ronden achterstand werd de Porsche Lorient Racing-Porsche 991 Cup (#64, Philippe Polette/Frédéric Lelievre/Pascal Gibon) als tweede geklasseerd, gevolgd door de Speedlover-Porsche 991 Cup (#84, Pierre-Yves Paque/Philippe Richard). Dit team, dat de twaalf uren van de race met twee man volbracht, eindigde met zeven ronden achterstand op de klassewinnaars.

Finish Hankook 12H ZANDVOORT 2016 800pix

In de TCR-klasse behaalde de NKPP Racing-SEAT Leon Cup Racer (#125, Gijs Bessem/Harry Hilders/Bas Koeten) een afgetekende overwinning. Op de 13e plaats in het algemeen klassement had het team een voorsprong van 22 ronden op de Team Bleekemolen-SEAT Leon Cup Racer (#127, Sebastiaan Bleekemolen/Melvin de Groot). De resterende Red Camel-Jordans.nl-SEAT Leon Cup Racer (#303, Ivo Breukers/Rik Breukers) verloor veel tijd door reparatie van de ophanging.

De Tischner Motorsport-BMW E46 M3 Coupe (#104, Michael Tischner/Matthias Tischner/Ulrich Becker) won met een marge van vier ronden de SP3-klasse, voor de Nova Race-Ginetta G55 GT4 (#284, Luca Magnoni/Roberto Gentili/Michael Hofmann/Luca Rangoni) en de RIMO-Honda Civic (#143, Rimantas Blazulionis/Robertas Kupcikas/Martynas Samuitis).

Als leider in het kampioenschap won de Team Altran-Peugeot 208 GTi (#208, Kim Holmgaard/Guillaume Roman/Stéphane Ventaja) de klasse A3, gevolgd door de zusterauto. De tweede Team Altran-Peugeot 208 GTi (#205, Thierry Boyer/Stéphane Cristinelli/Gonzalo Martin de Andres) had twee ronden achterstand. Nog een ronde daarachter eindigde de Sorg Rennsport-BMW M235i Racing Cup (#151, Maciej Dreszer/Kevin Warum/Heiko Eichenberg) op de derde plaats.

In de klasse A2 klom de RKC/TGM Honda FD2-Civic Type-R (#99, Ricky Coomber/Thomas Gannon/David Drinkwater) uiteindelijk toch weer op naar de eerste plaats en won voor de Team K-Rejser-Peugeot RCZ (#171, Jacob Kristensen/Jan Engelbrecht/Jens Mølgaard), die gisteren de leiding had overgenomen, maar uiteindelijk met een ronde achterstand als tweede eindigde. De derde plaats ging naar de Team Sally Racing-Renault Clio Cup III (#172, Martin Sally Pedersen/Peter Obel/Mads Christensen/Jannik Larsen).

Overall Podium Hankook 12H ZANDVOORT 2016 800pix

De volgende race van de 24H SERIES powered by Hankook is de tweede editie van de Hankook 24H CIRCUIT PAUL RICARD van 15 tot en met 17 juli. In de tussentijd vindt de Hankook 24H SLOVAKIA RING van 14 tot en met 16 juni plaats als tweede race van de nieuwe Touring Car Endurance Series powered by Hankook. Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com.