DTM

DTM: Edoardo Mortara wint DTM-seizoensstart vol actie

2016 Mortara Champagnefles
Edoardo Mortara mocht als eerste DTM-racewinnaar van het seizoen aan de sekt

Edoardo Mortara is de eerste racewinnaar van het DTM-seizoen 2016. Op de Hockenheimring Baden-Württemberg verschalkte de Italiaanse Audi-rijder bij de start zijn Zwitserse merkgenoot Nico Müller, die vanaf de pole-position startte, en stond vervolgens de leiding niet meer af. De Canadees Robert Wickens eindigde met zijn Mercedes-Benz als tweede, pole-sitter Müller werd in de spectaculaire race over 21 ronden als derde geklasseerd.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

In de kwalificatie behaalde Müller voor het eerst in zijn loopbaan in de DTM de pole-position. Met 1:33,786 minuten reed de Zwitser de snelste tijd, waarbij hij merkgenoot Mortara 0,225 seconden voorbleef – voor DTM-begrippen een wel heel ruime marge. Robert Wickens, die met zijn Mercedes-Benz als derde eindigde, lag met zijn tijd bijvoorbeeld slechts vier duizendste achter die van Mortara, en het verschil tussen Wickens en de als vierde geklasseerde Jamie Green bedroeg zelfs maar één duizendste. Op basis van de gereden theoretische beste rondetijd per merk werden voorafgaand aan de race ook de nieuwe 'performance-gewichten' verdeeld. Omdat BMW en Mercedes meer dan 0,2 procent van de tijd van Audi af zaten, mochten deze beide merken hun auto's allemaal vijf kilogram lichter maken, terwijl alle Audi's vijf kilogram zwaarder moesten worden.

2016 Duel Muller Wickens Wickens en pole-sitter Müller streden om de tweede plaats, waarbij de Canadees uiteindelijk aan het langste eind trok

Bij de start van de race kwam Müller aanvankelijk goed weg, maar had vervolgens toch iets teveel wheelspin, waardoor Mortara de leiding kon overnemen. Wickens verloor even de derde plaats aan Green, maar nog in de eerste ronde werd de oorspronkelijke volgorde hersteld, toen Green bij het ingaan van het Motodrom wijd ging en door de grindbak moest. In de hairpin tikte Ocon de BMW van Farfus in de rondte, waarop de Fransman schade aan zijn Mercedes opliep en uiteindelijk uitviel.

2016 Farfus 3
Farfus in de rondte getikt door Ocon 

Ook Tambay en Scheider vielen al aan het eind van de tweede ronde in de pits uit. Een ronde later kwamen Juncadella en Glock met elkaar in botsing, waarop de race ook voor en ten einde was. Hierop werd de eerste van in totaal twee 'slow zones' in deze race uitgeroepen. Rockenfeller viel uit met een gebroken rechter achterwielophanging. In de vijfde ronde passeerde Wickens de Audi van Müller en nam zo de tweede plaats over.

2016 Paffett onder druk
Paffett (2) in de strijd met Ekström (5), met op de achtergrond Tomczyk

Net nadat de 'slow zone' in ronde zeven weer was opgeheven, vloog Maxi Götz in de Sachskurve van de baan, waarop wederom een 'slow zone' van kracht werd. Green kreeg een drive-through voor een aanrijding met Félix da Costa. In de elfde ronde passeerde Vietoris Di Resta en nam daarmee de vierde plaats over, maar die volgorde werd later weer hersteld. Ekström en Paffett streden intensief om de zevende plaats, waarbij er weer eens sprake was van het nodige contact tussen de twee kemphanen. "Hij dacht zeker dat hij in een rallycrossauto zat. Idioot", schreef Paffett naderhand via Facebook. Even later raakte de Oostenrijker Auer de achterkant van Paffetts Mercedes. Auer, die vanwege een remdefect niet aan de kwalificatie kon deelnemen en van achteraan startte, was na een sterk gereden inhaalrace kortstondig zelfs achtste, maar na de aanrijding met Paffett bleef een carrosseriedeel van de auto van de Brit in die van Auer steken, waardoor Auer de pits in moest. Even later staakte hij definitief de strijd.

2016 Wickens Race
Wickens eindigde achter Mortara op de tweede plaats

Vooraan reed Mortara onbedreigd naar de overwinning, met Wickens op de tweede en Müller op de derde plaats. Voor de Zwitser was het zijn eerste podium in de DTM. Mercedes-Benz-rijders Paul Di Resta en Christian Vietoris completeerden de top vijf, gevolgd door Bruno Spengler, die als zesde de best geklasseerde BMW-rijder was. Zij merkgenoten Félix da Costa en Martin eindigden respectievelijk als zevenden en achtste, Ekström en Molina maakten de top tien vol.

Uitslag:
1. Edoardo Mortara (Ita), Audi RS 5 DTM, 25 r. in 42:11,606
2. Robert Wickens (Can), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 1,657
3. Nico Müller (Zwi), Audi RS 5 DTM, op 4,454
4. Paul Di Resta (GBr), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 8,818
5. Christian Vietoris (Dui), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 10,192
6. Bruno Spengler (Can), BMW M4 DTM, op 20,097
7. António Félix da Costa (Por), BMW M4 DTM, op 30,882
8. Maxime Martin (Bel), BMW M4 DTM, op 41,360

2016 Mortara Race
Mortara besliste de eerste race van het jaar in zijn voordeel
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet