GT

GT: Verrassende pole ISR voor Blancpain Sprint Cup op Brands Hatch

isr brandshatch VSA

Franck Perera heeft op het Engelse Brands Hatch voor een verrassing gezorgd door de pole position voor de Blancpain GT Series Sprint Cup Qualifying Race te veroveren. De Fransman bleef met de ISR Audi R8 LMS de twee HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3s voor. Jules Szymkowiak gaf zijn visitekaartje af met de tweede tijd.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto: PR

Om vijf uur lokale tijd ging de kwalificatie van start met een luchttemperatuur van 22ºC en een baantemperatuur van 29ºC. Jeroen Bleekemolen reed als eerste een snelle ronde, maar de tijd van de GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracán GT3 werd al snel verbeterd door andere coureurs.

Felix Rosenqvist ging in zijn derde ronde naar een 1:24.278, zag Dominik Baumann een ronde later die tijd verbeteren, om vervolgens met een 1:24.121 weer de snelste tijd te noteren. Lang kon de Zweed echter niet genieten van zijn snelste tijd, want Dries Vanthoor was de eerste coureur die onder de 1 minuut 24 dook met een tijd van 1:23.971. Met nog vijf minuten te gaan was het echter ROWE Racing's Alexander Sims die de snelste tijd reed. Bleekemolen wist na het vallen van de vlag naar de derde plaats op te klimmen.

In het tweede deel van de kwalificatie was het al snel beslist. Mirko Bortolotti reed relatief vroeg in de sessie een 1:23.524, een tijd waar de concurrentie zich op stuk reed. De WRT Audi's van Frijns en Laurens Vanthoor waren de volgende twee onder de 1:24, maar al snel vielen zij verder terug. Buhk eindigde de tweede sessie uiteindelijk als 2e, voor Christopher Mies en Franck Perera.

Het derde en beslissende deel van de kwalificatie begon direct sneller. Jazeman Jaafar noteerde een 1:23.346 in de HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3, maar de Maleisische coureur wist zijn concurrenten niet voor te blijven. Met nog ruim vijf minuten te gaan was het Franck Perera die met een 1:23.260 de snelste rondetijd reed. Jules Szymkowiak was ook sneller dan zijn teamgenoot en zette de Mercedes-AMG GT3 met nummer 86 op de tweede plaats, 0.005s voor Jaafar. Een ultieme poging van Laurens Vanthoor eindigde abrupt toen de Audi wijd ging en daardoor kostbare tijd verloor. Vanthoor eindigde op de negende plaats.

Buiten Szymkowiak kwamen de Nederlandse coureurs er niet aan te pas. De Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS van Robin Frijns eindigde de kwalificatie als tiende, terwijl Bleekemolen en zijn teamgenoot Rosina als 16e eindigden. Van Stef Dusseldorp's teamgenoot Jesse Krohn werdin de kwalificatie zijn snelste ronde afgenomen, waardoor de Rowe Racing BMW als 19e zal vertrekken. Jeroen Mul en Max van Splunteren kwamen niet verder dan de 29e plaats in het veld van 37 auto's.

Uitslag kwalificatie Blancpain GT Series Sprint Cup, Brands Hatch

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet