Sportscars

Sportscars: Porsche 1-2 in kwalificatie FIA WEC 6 Uur van Spa

MTC 0404

Timo Bernhard en Brendon Hartley hebben Porsche op Spa-Francorchamps de eerste pole van het seizoen bezorgd. De regerend kampioenen versloegen in de kwalificatie hun teamgenoten Marc Lieb en Romain Dumas, de uiteindelijke winnaars van de openingsrace op Silverstone. Toyota Gazoo Racing was op bijna twee seconden achterstand best-of-the-rest. G-Drive Racing pakte de pole in LMP2, AF Corse was het snelste bij de GT's.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Marcel ten Caat

Kortgeleden sneeuwde het nog in de Belgische Ardennen, maar dit weekeinde straalt de zon uitbundig. Bernhard en Hartley reden een gemiddelde rondetijd van 1:55.793, 0.797 seconden sneller dan teamgenoten Lieb en Jani. De Porsche 919 Hybrids waren bijna twee seconden sneller dan de concurrent, waarbij de Toyota TS050 Hybrid met nummer 6 op 1.905 seconden de snelste concurrent was. Loïc Duval en Oliver Jarvis kwalificeerden hun Audi R18 als vierde, voor de Toyota met nummer 5.

G-Drive Racing behaalde net als op Silverstone de pole in de LMP2 klasse. René Rast en Roman Rusinov waren met de Oreca 05 Nissan het snelste. Het tweetal liet een gemiddelde tijd van 2:07.363 noteren en was daarmee bijna een halve seconde sneller dan de Signatech Alpine A460 Nissan van Nicolas Lapierre en Gustavo Menezes. De G-Drive Racing Gibson 015S Nissan van onder andere Giedo van der Garde eindigde als vierde in de kwalificatie, terwijl Ho-Pin Tung en zijn teamgenoten niet verder kwamen dan de tiende plaats.
MTC 0442


In de LMGTE Pro klasse was er een dubbelslag voor AF Corse. Sam Bird en Davide Rigon trainden zich met de Ferrari 488 GTE naar pole, de tweede in twee races voor het Italiaanse team. Hun gemiddelde tijd van 2:17.644 was 0.317 seconden sneller dan de tijd van Gianmaria Bruni en James Calado. Een late snelle ronde van Bruni verdrong de Aston Martin Vantage GTE van Fernando Rees en Richie Stanaway van de voorste rij.

Aston Martin Racing wist nog wel de pole in LMGTE Am te pakken. Pedro Lamy en Paul Dalla Lana waren met hun Vantage 1.851 seconden sneller dan de AF Corse Ferrari 458 Italia van Francois Perrodo en Rui Aguas.

Uitslag kwalificatie FIA WEC 6 Hours of Spa-Francorchamps
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet