Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula 4

ADAC F4: Moeizaam weekend voor Job van Uitert op Sachsenring

480-uitert-actie

Job van Uitert heeft afgelopen weekeinde op de Sachsenring tijdens het tweede evenement in het Duits Formule 4 kampioenschap een bijzonder moeizaam weekend meegemaakt. De 17-jarige Dongenaar bleef met een 21e plaats en twee uitvalbeurten buiten de punten en voldeed daarmee niet aan zijn eigen, hoge, verwachtingen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto: PR

De voortekenen voor wat een lastig weekeinde zou worden waren er tijdens de vrije trainingen niet maar in de tijdtraining ging het echter mis voor de Nederlander die uitkomt voor Jenzer Motorsport. In het eerste deel van de sessie zat Job er goed bij en leek hij voor een top vijf mee te kunnen doen. Maar waar het grootste gedeelte van het veld zich verbeterde na de gebruikelijke overstap op nieuwe banden liet de Dongenaar wat liggen. "Ik kon het niet aan elkaar knopen. Iedereen verbeterde zich op de nieuwe, snellere banden maar ik maakte in elk rondje wel een foutje en liet ik een paar tienden van een seconde liggen", was het commentaar na de kwalificatie. Het resultaat was desastreus want met een competitie die in Duitsland op duizendsten wordt beslist leverde de moeizame tijdtraining een plek buiten de top twintig op.

Gebrand op verbeteringen ging Job agressief de eerste race in. Een prima start zorgde ervoor dat hij een paar plekken kon winnen en langzaam maar zeker gloorde er misschien wel punten voor het kampioenschap. Daarvoor zou een top tien notering nodig zijn maar ondanks dat Job qua tempo in de top tien hoorde bleek het op de Sachsenring, zoals wel vaker, vrijwel onmogelijk om zonder risico te passeren. "Elke keer als ik aanzette verloor ik de neerwaartse druk op de voorvleugel. Sachsenring heeft een aantal lange doordraaiende bochten en dus kon ik de Formule 4 niet meer insturen. Het bleek een euvel waar het hele veld mee kampte en in een chaotische wedstrijd finishte Job uiteindelijk op een onbevredigende twintigste plaats.

De tweede race zou veel onbevredigender en ook veel korter blijken dan de eerste. Een prima start zorgde er opnieuw voor dat Job vol in het gevecht in de top twintig zat, op weg naar voren voordat een safety-car situatie, na een ongeluk op het circuit, het veld bij elkaar bracht. Bij de herstart nam het 17-jarige talent risico door aan de buitenkant een concurrent voorbij te steken. Die coureur had Job echter niet gezien en stuurde ook naar buiten om op zijn beurt een voorganger in te halen. Het resultaat was contact en het einde van de wedstrijd voor Job.

Ook de derde race bleek een korte en teleurstellende affaire want in het 36 auto's tellende veld werd Job geraakt op zijn vleugel die prompt afbrak. Het noodzaakte een reparatie in de pitlane waarna de wedstrijd vroegtijdig over was. "Dit weekend is er een om gauw, heel gauw te vergeten. Maar tegelijkertijd moet ik hier lessen uit leren", legt Job van Uitert uit. "Je ziet wat voor prijs je betaalt als je niet scherp bent met de kwalificatie. Dan kom je in het middenveld terecht en dan is het bijna Russisch Roulette en moet je hopen dat je er zonder kleerscheuren uit komt. De sleutel ligt bij de kwalificatie want het tempo hebben we absoluut.

De volgende kans om te laten zien dat Job weer voorin in het ADAC F4 kampioenschap thuishoort komt over ruwweg een maand op 3 tot en met 5 juni op de bijzondere Lausitzring, deels een Oval deels een regulier circuit. "Daar staan we er gewoon weer, want we hebben op Misano en Oschersleben laten zien dat we absoluut meedoen om de punten en mits ik goed kwalificeer, om het podium!", aldus Job van Uitert.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet