NASCAR

NASCAR: Brad Keselowski wint Talladega crash festival

Pas twee ronden voor het einde nam Penske-coureur Brad Keselowski op Talladega de kop en pakte zijn tweede seizoenszege. Tevens betekende het zijn 19e Sprint Cup-overwinning. Aan spectaculaire crashes ontbrak het dit jaar niet. Talladega telde dit voorjaar verschillende "Big Ones".

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Keselowski leading
Keselowski op weg naar zijn vierde zege op Talladega.

Brad Keselowski wint Talladega crash festival
De bovenste lijn pakte voor Brad Keselowski in zijn voordeel uit. In de 186e ronde ging Keselowski aan Kurt Busch voorbij en stond de leiding niet meer af. Terwijl Keselowski finishte ontstond er achter hem met crashende auto's andermaal de nodige chaos.

Het Talladega crashfestival begon al in de 50e ronde toen Dale Earnhardt Jr in de 50e ronde crashte en teamgenoot Kasey Kahne zijn val meenam. Jr. kwam later weer terug in de wedstrijd maar een klapband van Carl Edwards' Toyota betekende het definitieve einde voor beiden. Kleine incidentjes vergeleken met de multiple crashes die daarna zouden volgen.Bij een crash in de 96e ronde waren maar liefst zeven auto's betrokken en na contact met Michael Annett's Chevrolet ging de Ford van Chris Buescher driemaal spectaculair over de kop.Een touché tussen Kurt Busch en Jimmie Johnson was in de 161e ronde de aanleiding voor de volgende crash waarbij maar liefst 21 auto's ofwel de helft van het startveld bij betrokken was. Johnson ging na een touché achterstevoren en kon de Chevrolet van Paul Menard niet meer ontwijken.

De constante regendreiging veroorzaakte eveneens de nodige nervositeit tussen de rijders doordat er heel wat riskante manoeuvres werden uitgevoerd. Bij een onverwachte Code Rood op een baan als Talladega wil iedereen graag winnaar zijn.

2016 Earnhardt crash
Dale Earnhardt Jr. crashte tweemaal.Een kettingreactie in de 181e ronde elimineerde Matt Kenseth. De JGR-Toyota coureur had naast Brad Keselowski maar liefst 39 ronden op kop gelegen. De Penske-coureur lag 46 ronden aan de leiding.

Brad Keselowski: "De laatste drie of vier herstarts ging het op de hoogste lijnen perfect. En als je de wedstrijd leidt heb je veel dingen niet onder controle. Je hebt auto's nodig die je af en toe een duwtje geven. Een aantal deden het en een aantal deden het niet. Dit is gewoon racen en er ging ook niemand de fout in. We waren de leiding even kwijt maar toen ging het beter. Jamie McMurray gaf mij een mooi duwtje en Kyle Busch gaf mij er ééntje waardoor ik van Kurt Busch afstand kon nemen. Zonder die twee had ik het absoluut niet naar de kop kunnen maken. "A big THANK YOU" voor ze. Maar dit is Talladega. Voor mij betekent dit alweer mijn vierde overwinning op Talladega. Prachtig. Ik had nooit gedacht dat ik hier ooit viermaal zou winnen."

2016  Patrick Pitlane
Danica Patrick gaat in de pitlane in de fout.......

Met Kyle Busch als tweede en Austin Dillon als derde eindigde de wedstrijd onder neutralisatie. Met een gehavende Chevrolet die twee crashes overleefd had, kwam Dillon alsnog over de finish. Daarachter volgden Chase Elliott en Jamie McMurray. Polesitter Elliott wist zich na de laatste herstart nog van een negende naar een vijfde plek op te werken.

Tony Stewart nam de eerste 50 ronden voor zijn rekening en werd vervolgens door Ty Dillon afgelost. Een wijze beslissing gezien het nodige aantal wrakken dat daarna volgde want Stewart is nog steeds herstellende van een rugblessure. Clint Bowyer behaalde met een zevende plek zijn beste seizoensresultaat en Kurt Busch viel in de laatste ronde naar de achtste plek terug.

2016 Keselowski dougnut
Brad Keselowski voor de vierde maal winnaar op Talladega.

We zijn gewoon stom
Kyle Busch: "Je weet het toch. Dit is Talladega. Met deze auto's probeer je een klein beetje agressief te zijn. Je gaat mensen duwtjes geven en pushen. En het is erg gemakkelijk om de controle te verliezen. Ik weet niet waarom we dit allemaal doen. Door dat duwen en pushen word je gewoon langzamer. Verstandig. Dit laat nu zien hoe stom we zijn." Passend commentaar dat wel.....Uitslag
1. Brad KeselowskI Ford 188 ronden
2. Kyle Busch Toyota 188 ronden
3. Austin Dillon Chevrolet 188 ronden
4. Jamie McMurray Chevrolet 188 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 188 ronden
6. Ty Dillon/Tony Stewart 188 ronden
7. Clint Bowyer Chevrolet 188 ronden
8. Kurt Busch Toyota 188 ronden
9. Ryan Blaney Ford 188 ronden
10. Trevor Bayne Ford 188 ronden

2016 Keselowski Winnaar
19e NASCAR Sprint Cup-overwinning voor Brad Keselowski.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet