Formula 4

F4NEZ: Wilhelmus in Sotsji voor Richard Verschoor en Jarno Opmeer bij aftrap SPM F4 NEZ

sotsji podium 2

Een oranje gekleurd openingsweekend van het SMP F4 NEZ kampioenschap in Sotsji! De eerste wedstrijd op zaterdag leverde een prachtige overwinning op voor het 15-jarige KNAF Talent First-autorensporttalent Richard Verschoor, die daarmee zijn debuut in de klasse meteen met winst bekroonde. Met een tweede plaats maakte KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer het Nederlandse feest compleet. Ook de tweede race leverde een oranje overwinning op met dit keer Opmeer op de hoogste trede van het podium. KNAF Academy-rijder Danny Kroes deed het met een zesde respectievelijk achtste plaats bij zijn debuut in de autorensport ook meer dan uitstekend.

Tekst: aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De eerste twee wedstrijden van het Noord-Europese zonekampioenschap (NEZ) Formule 4 werden dit weekend verreden in het raamprogramma van de Russische Grand Prix op het circuit van Sotsji. Door een gezamenlijk initiatief van de KNAF en MP Motorsport is er met ingang van dit jaar een Nederlandse sectie van het SMP F4 NEZ kampioenschap. Daarin kwamen in Sotsji met KNAF Talent First-rijder Richard Verschoor (15 jaar) en KNAF Academy-pupillen Jarno Opmeer (15 jaar) en Danny Kroes (16 jaar) drie jonge Nederlandse talenten aan de start. Voor alle drie de uit de karting afkomstige rijders betekenden de wedstrijden rond het complex waar in 2014 de Olympische Spelen werden gehouden meteen ook hun debuut in de autorensport.

sotsji start

In de kwalificatie deden de Nederlanders meteen van zich spreken. KTF-autorensporttalent Verschoor zette de snelste tijd op de klokken en eiste daarmee de poleposition voor race één voor zich op. Opmeer deed daar met een tweede plaats nauwelijks voor onder, terwijl de eveneens in KNAF Academy-kleuren gehulde Kroes zich met een achtste plaats in het twintig auto's tellende veld ook uitstekend liet zien.

sotsji verschoor
Richard Verschoor op de voet gevolgd door Jarno Opmeer

De start van de eerste race verliep voor Verschoor niet helemaal naar wens, maar bij de eerste doorkomst was de KTF-rijder uit Benschop alweer terug op plaats twee, om even later ten koste van Opmeer de leiding te veroveren. Vervolgens ontspon zich een fraaie strijd tussen de twee Nederlandse talenten waarbij Verschoor zijn eerste positie met succes verdedigde en zo zijn eerste Formule 4 race direct in winst wist om te zetten. De dolblije debutant mocht vervolgens op het podium de beker in ontvangst nemen uit handen van niemand minder dan Ferrari Formule 1-coureur Kimi Räikkönen. "Mijn start was niet goed en ik viel terug naar plaats vijf. Voor me raakten er echter twee naast de baan en direct daarop kon ik ook plek twee terug pakken. Na de safetycar-periode ging ik direct in de aanval op Jarno en kon de leiding nemen. De slipstream werkt hier echter zo goed, dat het niet lukte om van hem weg te rijden", aldus een dolblije Verschoor. Hoewel Opmeer dus zijn meerdere moest erkennen in Verschoor, was ook de KNAF Academy-pupil meer dan tevreden. "Mijn start was goed en ik had meteen een gat naar plek twee. Door de safetycar werd dat echter tenietgedaan. Met een tweede plaats in mijn eerste autorace ben ik echter heel blij."

sotsji podium verschoor
Richard Verschoor

Ook in de tweede race waren Verschoor en Opmeer een klasse apart en hadden na twee ronden al een voorsprong van ruim vier seconden op de rest van het veld. Bij een poging om de leidende Opmeer uit te remmen ging het echter mis. "Ik was sneller en zat aan de buitenkant naast Jarno. Hij schoot echter door, had teveel snelheid en spinde, waardoor hij mijn voorwiel raakte. Erg jammer maar zoiets kan gebeuren", aldus het teleurgestelde KTF-talent, dat met een gebroken wielophanging in de pits moest opgeven. Door zijn spin was Opmeer teruggevallen naar plaats drie, maar was duidelijk sneller dan het leidende tweetal. Met nog vijf minuten te gaan heroverde de KNAF Academy-pupil de koppositie om die ook niet meer af te staan. Zo klonk voor de tweede keer in Sotsji het Wilhelmus.

sotsji kroes
Danny Kroes

KNAF Academy-pupil Kroes reed een uitstekende eerste race. "Ik had een goede start en schoof meteen door van plek acht naar vier. Door wat schade aan mijn voorvleugel had ik veel last van onderstuur en moest twee plaatsen prijsgeven. Gezien het beperkte aantal testkilometers dat ik heb kunnen maken, ben ik met een zesde plaats meer dan tevreden", aldus de inwoner van Vijfhuizen na afloop van zijn eerste autorace. Zijn tweede wedstrijd was op z'n zachtst gezegd enerverend. Vanaf startplek elf lag Kroes zelfs even zevende, maar een foutje wierp hem terug naar plaats tien en vervolgens zelfs dertien. Door te profiteren van fouten van anderen wist Kroes uiteindelijk toch beslag te leggen op plaats acht.

sotsji podium opmeer
Jarno Opmeer

Daarmee werd het eerste weekend van het SMP F4 NEZ kampioenschap voor Nederland, de KNAF, KTF en MP Motorsport, het team dat de Nederlandse auto's in dit kampioenschap runt, een mooi succes. De volgende races in het SMP F4 NEZ worden verreden van 13 tot en met 15 mei op Circuit Park Zandvoort.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet