Formule 1

Formule 1: Simpele zevende op rij voor Rosberg, Verstappen strandt op p6

Rosberg

De Grand Prix van Rusland is weer een eenvoudige prooi geworden voor Nico Rosberg. De zevende zege op rij zet Rosberg in een illuster rijtje met Schumacher, Ascari en Vettel. De Duitser bleef bij de start aan de leiding en kwam daarna weer niet in de problemen. Die waren er wel achter hem, want de start was een behoorlijke chaos. Daniil Kvyat reed maar liefst twee keer tegen Sebastian Vettel aan, die daardoor in de muur eindigde, en daarachter was ook veel blikschade. Max Verstappen had aanvankelijk een vrij beroerde start, maar profiteerde van de mêlee en schoof door naar p6. Die had hij stevig in handen, tot halverwege de race zijn motor het begaf. Lewis Hamilton profiteerde ook bij de start, schoof door naar p5 en vocht zich daarna op naar de tweede plek. Toen was Nico Rosberg al lang en breed vertrokken. De derde plek werd prooi voor Kimi Räikkönen.

Tekst: Daan Jeuken

Start overleven
Gezien de vorm van Mercedes tot dusver dit weekend, lijkt de overwinning voor Rosberg op een presenteerblaadje te liggen. Met Hamilton op p10 is de verwachting dat hij gemakkelijk weg kan lopen, mits de Duitser bij de start Bottas en Räikkönen voorblijft. Dat lukt direct, want Rosberg komt het beste weg van iedereen. Bottas komt onder druk van Räikkönen en de Fin pakt de tweede plek.

Kvyat maakt er een rotzooi van
Achter de top drie is het een grote chaos. Daniil Kvyat en Sebastian Vettel hadden het in China al aan de stok, nu rijdt Kvyat tegen de achterkant van Vettel aan, waardoor die Ricciardo aantikt. Daarna raakt Kvyat de Ferrari nóg een keer, waardoor die rechtsaf de muur in gaat.

In het achterveld is het ook een grote chaos. Onder andere de Force India's en Gutierrez raken elkaar. Hülkenberg valt uit, Perez heeft een lekke achterband.

Door alle chaos weet Hamilton al door te schuiven naar de vijfde plek, achter Massa. Verstappen had eigenlijk een heel slechte start, verloor veel plaatsen, maar bleef uit de problemen en rijdt zowaar zesde, voor Alonso en Grosjean. Met al die drukte wordt de safetycar de baan op gestuurd.

Scherp bij de herstart
Bij de herstart is Räikkönen niet zo goed wakker – niet voor het eerst. Hij laat een groot gat vallen naar Rosberg, wordt aangevallen door Bottas en verliest zijn tweede plaats weer. Hamilton is wel goed wakker, die valt Massa aan en schuift door naar p4. Verstappen kijkt ook nog bij Massa, maar komt er niet langs.

Hamilton heeft eindelijk de wind mee en ruikt het podium al. Räikkönen voelt de hete adem en gaat in de aanval bij Bottas. Als die de aanval afslaat, geeft dat Hamilton het momentum om aan te vallen. De Brit pakt vrij eenvoudig de derde plek.

Bottas wint de pit-strijd
Achter Bottas lukt het Hamilton niet om dichtbij genoeg te komen voor een aanval. En dus loopt de achterstand op Rosberg zienderogen op. De pitstop als troef inzetten lukt ook niet, want Bottas stopt eerst en heeft dus de undercut, al is dat verschil hier niet zo groot. Hamilton stopt de volgende ronde en die stop is cruciaal een halve seconde langzamer dan die van Bottas. Hamilton komt namelijk maar net achter de Williams weer de baan op – die halve seconde had veel verschil gemaakt.

Hamilton

Maar nu zit Hamilton er wel meteen dichterbij en hij heeft splinternieuwe banden. Als Bottas dan ook nog een klein beetje onderstuur heeft, gaat Hamilton in de aanval en pakt hij de plek. Daarna rijdt de wereldkampioen ook met rasse schreden weg bij de Williams. Het gat naar Rosberg was echter wel al heel groot.

Räikkönen naar p3
Räikkönen stopt een paar ronden later dan Hamilton en heeft ook een aantal goede ronden gereden, terwijl Bottas werd ingehaald. Dat levert de Fin genoeg op, want hij komt voor zijn landgenoot de baan op en pakt dus de derde plek.

Verstappen blijft zesde
Als Rosberg ook is gestopt, is zijn voorsprong op Hamilton nog 12 seconden. Verstappen stopt erg laat, rijdt daardoor kortstondig tweede, en komt als zevende de baan op. Hij heeft dus een plaats verloren, en wel aan Sergio Perez, die na de eerste ronde stopte met een lekke band. Diens tempo is op zich niet slecht, maar hij moet toch nog een keer stoppen, zodat Verstappen zijn zesde plek weer terug heeft. Hier zit hij overigens behoorlijk eenzaam: twaalf tellen achter Massa, veertien voor Alonso. Omdat Massa beduidend sneller is dan Verstappen en Alonso beduidend langzamer, lijkt die eenzame situatie nog wel even voort te duren.

Gevechten in het achterveld
De top 7 ligt halverwege de race redelijk vast en de onderlinge verschillen worden alleen maar groter. Daarachter vindt echter een heerlijk gevecht plaats met mannen als Magnussen, Grosjean, Ricciardo, Sainz en Perez. Er gebeurt veel, niet alles volgens het boekje, en Sainz en Nasr krijgen beide een tijdstraf van respectievelijk tien en vijf seconden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet