Formula 4

F4NEZ: Jarno Opmeer wint tweede SMP F4 NEZ race in Sotsji

race2 001

Jarno Opmeer heeft de tweede SMP F4 NEZ wedstrijd van het weekend op zijn naam geschreven. Zonder slag of stoot ging dit bepaald niet, want bij een inhaalpoging van Richard Verschoor spinde Opmeer en tikte daarmee het voorwiel van de winnaar van race één aan, die daarop met schade uitviel. Teruggevallen naar plek drie knokte Opmeer zich langs Nikita Sitnikov en de door de aanvaring van de Nederlanders leidende Aleksey Korneev, om met nog vijf minuten te gaan de eerste positie te heroveren. De 15-jarige KNAF Academy-pupil passeerde uiteindelijk met een voorsprong van 1,1 seconden op Korneev de finish. Danny Kroes reed een race met vele positiewisselingen waarbij hij uiteindelijk als achtste werd geklasseerd.

Tekst: Remco Scheelings

Na het dubbele succes van gisteren ook voor de tweede SMP F4 NEZ race van het weekend een volledige oranje gekleurde eerste startrij in Sotsji. Dit keer was het echter Jarno Opmeer die van poleposition mocht vertrekken, met op plaats twee de winnaar van race één, Richard Verschoor. Danny Kroes stond op basis van zijn een-na-snelste rondetijd uit de kwalificatie met een elfde startplaats iets verder naar achteren.

race2 002

Bij de start was Opmeer opnieuw net iets beter weg en pakte de leiding, op de hielen gezeten door Verschoor. Door de strijd om plek drie tussen Aleksey Korneev, Nikita Sitnikov en Rasmus Markkanen hadden de twee Nederlanders na twee ronden al een voorsprong van meer dan vier seconden op hun achtervolgers.

race2 003

Kort daarop ging het echter mis tussen de twee 15-jarige talenten. Verschoor deed een aanval maar zat aan de buitenkant van de bocht. In een poging om zijn eerste positie te behouden, spinde Opmeer en raakte daarbij met zijn achterwiel het voorwiel van de KTF-rijder, die vervolgens met een gebroken wielophanging in de pits moest opgeven. Opmeer had het geluk dat in een andere bocht op dat moment Aleksander Maslennikov crashte, waardoor de safetycar de baan op kwam. Achter Korneev en Sitnikov kon de KNAF Academy-pupil als derde aansluiten.Bij de herstart had Opmeer meteen Sitnikov al te pakken waarna zich een mooie strijd om de leiding ontspon tussen dit drietal. De Nederlander was echter duidelijk sneller en met nog vijf minuten te gaan pakte Opmeer ten koste van Korneev de leiding om die vervolgens ook niet meer af te staan. Daarmee opnieuw het Wilhelmus in Sotsji. De Russen Korneev en Sitnikov maakten het podium compleet.

race2 005

Achter dit drietal was ook volop strijd met als gevolg vele positiewisselingen, aanvaringen (onder andere tussen Juho Valtanen en Roope Markkanen) en zwarte vlaggen voor het negeren van waarschuwingsvlaggen (Artem Petrov en Tuomas Tujula). Goede zaken deed daarbij Alexander Vartanyan door onder andere ten koste van Rasmus Markkanen op te klimmen naar de vierde plaats.

Danny Kroes had een enerverende race. Vanaf startplek elf lag de KNAF Academy-pupil al snel achtste, om vervolgens door te schuiven naar plaats zeven. Een foutje wierp de Nederlander terug naar plaats tien en vervolgens zelfs dertien. Door te profiteren van fouten van anderen en de twee zwarte vlaggen wist Kroes uiteindelijk toch beslag te leggen op plaats acht.

race2 006

Uitslag race 2 SMP F4 NEZ
Sotsji, zondag 1 mei 2016
1. Jarno Opmeer (NL) 12 ronden
2. Aleksey Korneev (RU) + 1.4
3. Nikita Sitnikov (RU) + 3.1
4. Alexander Vartanyan (RU) + 6.8
5. Rasmus Markkanen (FI) + 7.3
6. Tuomas Haapalainen (FI) + 11.4
7. Xavier Lloveras (ES) + 17.4
8. Danny Kroes (NL) + 22.5
9. Zakhar Slutskii (RU) + 26.3
10. Roman Lebedev (RU) + 27.5
11. Vladimir Tziortzis (RU) + 28.4
12. Gleb Zotov (RU) + 30.8
13. Artem Slutskii (RU) + 72.1
14. Henri Kauppi (FI) + 79.1

Niet geklasseerd
Richard Verschoor (NL) + 9 ronden
Aleksander Maslennikov (RU) +10 ronden
Juho Valtanen (FI) + 11 ronden
Roope Markkanen (FI) + 12 ronden

Gediskwalificeerd
Artem Petrov (RU)
Tuomas Tujula (FI)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet