GT

GT: Tweede seizoenszege Ludwig/Asch in R1 ADAC GT Masters Sachsenring

De combinatie Sebastian Asch/Luca Ludwig heeft met de Zakspeed Mercedes AMG GT3 op de Sachsenring de tweede seizoensoverwinning behaald. Achter de winnende Zakspeed Mercedes eindigden de Audi's van de combinatie De Philippi/Mies en Dobitsch/Sandström resp. als tweede en derde. Voor de Nederlanders werd het een teleurstellende openingswedstrijd. Xavier Maassen was met een elfde plek de best geklasseerde Nederlander.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

2016 ADAC Sachsenring Start
Start op de Sachsenring van de eerste wedstrijd. Stolz neemt in de Lamborghini de leiding.

Tweede seizoenszege Ludwig/Asch in R1 ADAC GT Masters Sachsenring
Direct na de start nam de 20-jarige Luca Stolz met de GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracan de leiding terwijl de Zakspeed Mercedes van Sebastian Asch vanaf een tweede startplek naar de vijfde positie terugviel. Een technisch defect beroofde de ABT Bentley Continental GT3 met Christer Jöns aan het stuur van een goed resultaat. Jöns viel naar de staart van het veld terug. Kort voor het ingaan van de pitwindow wist Asch nog enkele posities goed te maken.

Terwijl enkele teams al hun reguliere stops aan het afwerken waren ging de Porsche van Robert Renauer van de baan en was een safetycar interventie noodzakelijk. Na de chaos die hierdoor ontstond en de verplichte rijderswissels bevond Luca Ludwig zich in eerste positie, terwijl de leidende GRT Grasser Lamborghini naar de tiende plek was teruggevallen.

Ludwig wist zijn leiderspositie uitstekend te verdedigen en bezorgde Mercedes op de Sachsenring de allereerste overwinning in de geschiedenis van de ADAC GT Masters. Van de pitstopchaos profiteerden de Audi's van De Phillippi/Mies en Dobitsch/Sandström. De Phillippi/Mies wonnen ook het Juniorenklassement. Voor Dobitsch/Sandström betekenden het de allereerste punten dit seizoen. De Callaway Competition Corvette C7R van Gounon/Keilwitz eindigde als vierde. Ondanks een vijf seconden penalty behaalde de ABT Bentley Continental GT3 van Fabian Hamprecht en de Brit Guy Smith de allereerste punten dit seizoen. Zij wisten als vijfde te eindigen.

Sebastian Asch: "Eindelijk ben ik erin geslaagd om op de Sachsenring te scoren. Na vele goede resultaten eindelijk de overwinning. Wij zijn wel niet vanaf pole gestart maar reden vooraan weg en dit is belangrijk. De start verliep niet geheel perfect. De binnenkant heb ik afgeschermd maar daarna werd ikzelf ingehaald. De safetycarfase bij de reguliere pitstops heeft ons uitstekend in de kaart gespeeld."

Luca Ludwig: "De laatste ronden van Sebastian Asch waren erg sterk. Daarmee hebben wij tegenover de concurrentie veel goed gemaakt. Wij willen de leiding van het klassement overnemen. In de tweede wedstrijd hebben wij weer een goede kans" De combinatie Frankenhout/Haase werd als dertiende geklasseerd, Hoevernaar/Basseng als veertiende, Siedler/Van Lagen als vijftiende en Erhart/Snoeks als 22e terwijl de MRS Nissan GT3R met Bas Schothorst al na één ronde uitviel.

2016 Luca Ludwig Asch
Luca Ludwig en Sebastian Asch deden goede zaken in de eerste wedstrijd op de Sachsenring.

Uitslag
1. Luca Ludwig(D)/Sebastian Asch Mercedes AMG GT3 41 ronden
2. Conor de Phillippi(USA)/Christopher Mies Audi R8 LMS + 2.148 secs.
3. Dominik Dobitsch(D)/E.Sandström Audi R8 LMS + 9.191 secs.
4. Jules Gounon(F)/Daniel Keilwitz Callaway Corvette C7 R + 9.838 secs.
5. Fabian Hamprecht(D)Guy Smith(GB) Bentley Continental GT3 + 13.812 secs.
6. Markus Winkelhock(D)/Markus Pommer Audi R8 LMS + 20.516 secs.
7. Luca Stolz(D)/Gerhard Tweraser(A) Lamborghini Huracan GT3 + 22.313 secs
8. David Jahn(D)/Klaus Bachler(A) Porsche 911 GT3 R + 28.852 secs.
9. Phillip Geipel(D)/Rahel Frey(CH) Audi R8 LMS + 29.817 secs.
10. Florian Spengler(D)/Emanuele Zonzini(SMR) Lamborghini Huracan GT3 + 32.020 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet