Formula 4

F4NEZ: Richard Verschoor in Sotsji naar winst in eerste wedstrijd SMP F4 NEZ

race 1 001

Richard Verschoor heeft in Sotsji bij zijn debuut in de Formule 4 de eerste wedstrijd van het SMP F4 NEZ kampioenschap op zijn naam geschreven. De 15-jarige KNAF Talent First-rijder werd de hele wedstrijd op de hielen gezeten door Jarno Opmeer. De achterstand van de in KNAF Academy-kleuren uitkomende Opmeer bedroeg op de finish slechts 1,5 seconden. Het eerste (oranje) podium van het jaar werd gecompleteerd door de Fin Roope Markkanen. Danny Kroes maakte het Nederlandse en MP Motorsport succes compleet door beslag te leggen op plaats zes.

Tekst: Remco Scheelings

Na zijn uiterst sterk gereden kwalificatie van gisteren mocht Richard Verschoor in de eerste wedstrijd van het SMP F4 NEZ kampioenschap vanaf poleposition vertrekken, op plaats twee geflankeerd door zijn landgenoot Jarno Opmeer. De tweede rij werd gedeeld door de Finnen Juho Valtanen en Roope Markkanen, terwijl Danny Kroes zijn eerste autorace vanaf plek acht mocht aanvangen.

race 1 002

Bij de start was Opmeer de polesitter net te snel af en pakte de leiding. Daarachter ging het echter in de tweede bocht al mis, met direct vier uitvallers en een safetycar als gevolg. Kroes bleef mooi uit de problemen en was opgeklommen naar plaats vier.

Bij de herstart behield Opmeer nog even de leiding, maar al snel daarna passeerde Verschoor zijn eveneens 15-jarige landgenoot. Het lukte de KTF-rijder echter niet om Opmeer af te schudden. Om beurten noteerden de twee Nederlanders de snelste rondetijd van het veld, waardoor het verschil minimaal bleef. In de slotfase leek Opmeer nog een poging te wagen, maar zag dit mislukken waardoor Verschoor met een voorsprong van 1,5 seconden op zijn landgenoot de finish passeerde. Een prachtig resultaat voor de twee in de autorensport debuterende (inmiddels) ex-karters. Het tweetal kreeg de bekers uitgereikt door Kimi Räikkönen en Vitaly Petrov.

race 1 005

Achter het oranje-tweetal woedde een hevig gevecht om plaats drie waarbij regelmatig van positie werd gewisseld tussen Nikita Sitnikov, Roope Markkanen en Alexander Vartanyan. Aanvankelijk nam Sitnikov de derde plaats in, maar de Rus moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Fin Markkanen en zijn snel oprukkende Russische landgenoot Vartanyan.

Kroes, na de safetycar periode vierde, werd twee keer in een foutje gedrongen en moest als gevolg daarvan twee plaatsen prijsgeven. De 16-jarige en eveneens in de formulewagens debuterende KNAF Academy-pupil legde daarmee beslag op een keurige zesde plaats.

race 1 004

De tweede wedstrijd van het SMP F4 NEZ kampioenschap start morgen om 11.30 uur (Nederlandse tijd). Daarin mag Opmeer vanaf poleposition vertrekken.

Uitslag race 1 SMP F4 NEZ
Sotsji, zaterdag 30 april 2016
1. Richard Verschoor (NL) 12 ronden
2. Jarno Opmeer (NL) + 1.5
3. Roope Markkanen (FI) + 11.1
4. Alexander Vartanyan (RU) + 12.3
5. Nikita Sitnikov (RU) + 13.4
6. Danny Kroes (NL) + 17.2
7. Henri Kauppi (FI) + 20.4
8. Xavier Lloveras (ES) + 22.3
9. Aleksander Maslennikov (RU) +25.7
10. Artem Petrov (RU) + 31.5
11. Gleb Zotov (RU) + 35.0
12. Artem Slutskii (RU) + 37.4
13. Roman Lebedev (RU) + 38.5
14. Vladimir Tziortzis (RU) + 45.0
15. Juho Valtanen (FI) + 4 ronden
16. Rasmus Markkanen (FI) + 11 ronden
17. Tuomas Haapalainen (FI) + 11 ronden
18. Tuomas Tujula (FI) + 12 ronden
19. Aleksey Korneev (RU) + 12 ronden
20. Zakhar Slutskii (RU) + 12 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet