DRDO

DRDO: Dutch Race Driver Organisation tovert lach onder elke helm

Het nieuwe autosportseizoen van de Dutch Race Driver Organisation is begonnen met een dubbele race op Circuit Park Zandvoort. Het slechte weer kon de goede sfeer niet bederven; debutanten en ervaren deelnemers vermaakten zich traditioneel uitstekend. De openingsraces werden een zegetocht voor Peter Koelewijn (BMW M3 Cup) en Mika Morien (Standaardklasse). Zij wonnen twee keer hun klasse. In de klasse Specials Plus waren de grootste bekers voor de equipes Hans Creemers – Maciej Krolikowski en Cees Lubbers – Arie Ruitenbeek.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na een lange winterstop konden de deelnemers aan de races van de DRDO eindelijk weer hun favoriete hobby beoefenen. Naast veel bekende, trouwe deelnemers verwelkomde de Dutch Race Driver Organisation enkele DRDO-debutanten. Sommigen reden hun eerste races, waaronder Michael Blonk. Hij deelde een BMW Compact met voormalig DRDO-kampioen Egbert Ellenkamp. "Vorig jaar heb ik mijn racelicentie gehaald bij de Dutch Race Driver Academy", aldus de debutant. "Vervolgens heb ik circuitervaring opgedaan tijdens de evenementen van de Dutch Race Driver Business Club." Zijn eerste kennismaking met de DRDO beviel hem goed. "De sfeer is goed en ongedwongen. Dat is belangrijk, want ik rijd voor de lol. In de DRDO wordt met respect voor elkaars auto's gereden. Het spreekt mij ook aan dat de meeste races op dinsdag, in de middag en avond, worden verreden. Mijn zoon rijdt kartraces, dat is altijd in het weekend. Op dinsdag heb ik tijd voor mijzelf."

BX5C7791
De equipe Eloy Castillo - Cor Euser onder dreigende luchten

Eloy Castillo zorgde voor een internationaal tintje. De Spanjaard maakte vorig jaar zijn racedebuut en reed nu zijn eerste races op Circuit Park Zandvoort. Eloy deelde een BMW Compact met Cor Euser, voor wiens team hij al vier jaar actief is als monteur. "Het is heel leuk", vertelde hij over zijn deelname aan de DRDO. "De organisatie is goed, de ambiance is prettig."

BX5C7529

Ervaren 'debutant'
Voor tweevoudig Nederlands kampioen Arie Ruitenbeek was 2010 zijn laatste raceseizoen. Dit jaar is hij terug, als teamgenoot van Cees Lubbers in de DRDO. "We rijden samen het hele seizoen met de BMW M3 GTR van Cees", vertelde hij bij zijn rentree. Zijn DRDO-debuut beviel hem prima. "Dit is erg leuk om te doen", stelde hij vast. "De goede sfeer spreekt mij aan. Daarnaast wordt er hard, maar sportief gereden. Kortom, heel positief."
Arie is ook goed te spreken over het raceprogramma, dat in de namiddag begint. "Ik woon en werk in Zwolle. Ik kon vandaag nog een halve dag werken voordat ik naar Zandvoort vertrok."

Dubbelslag Peter Koelewijn
De kwalificatietraining werd op een droge baan verreden. Na een flinke regenbui waren de omstandigheden voor de eerste race totaal anders. Op een kletsnatte baan nam Dennis van der Linden, regerend kampioen in de BMW M3 Cup, vanaf poleposition de leiding.

BX5C7623
Dennis van der Linden is als eerste weg

Arie Ruitenbeek is het racen allesbehalve verleerd, hij nam de eerste plek al snel over en behield de leiding tot aan de verplichte pitstops. Peter Koelewijn vocht zich ondertussen naar voren. Als zevende gestart, lag hij na twee ronden al op de tweede plaats. Na de pitstops nam Peter de leiding over. Hij won de race onbedreigd. Dennis van der Linden eindigde als tweede, gevolgd door Floris Dullaart. De debutant maakte veel indruk door in zijn eerste race, en onder moeilijke omstandigheden, meteen een podiumplek veilig te stellen. In de tweede helft van de race streed Floris lange tijd om de derde plek met de equipe Jonas en Boris Wintermans. Dullaart zag in de slotfase kans om de derde plaats over te nemen, op de finishlijn had hij een voorsprong van nog geen seconde op zijn achtervolger.

CY7H8425
Wat ruist daar door het struikgewas? Het is de equipe Benno Kivits – Bertie van Rooij

In de tweede race kwam Peter Koelewijn wederom perfect uit de startblokken. Hij verruilde zijn vijfde startplek meteen voor de leidende positie. Hij lag de hele race op kop en zag ook deze keer als eerste de finishvlag. "Dit is een superstart van het seizoen", aldus de zeer tevreden Peter. De weersomstandigheden speelden hem in de kaart. "Een gladde baan ligt mij goed." Koelewijn is het hele seizoen van de partij. Zijn dubbelzege maakt van hem meteen een favoriet voor de titel. Dennis van der Linden werd wederom tweede en ook hij deed daarmee uitstekende zaken in de strijd om het kampioenschap. Jonas en Boris Wintermans eindigden als derde, hun eerste podiumplek in de DRDO.

BX5C7695
Mika Morien (derde van rechts) vocht zich snel naar voren

Dubbelzege Mika Morien

De pas 15-jarige Mika Morien kwam kennismaken met de DRDO. Dat hebben zijn tegenstanders geweten: het jonge talent was oppermachtig in de nieuwe Standaardklasse. Achter het stuur van zijn VW Golf TDi mengde hij zich zelfs in de voorhoede van het veld. Te midden van de auto's uit de BMW M3 Cup en de Specials Plus klasse eindigde hij heel fraai twee keer als zevende algemeen. De ondanks zijn leeftijd al flink ervaren Mika had het prima naar zijn zin op het gladde asfalt. "Vooral in de eerste ronden heb ik mij flink naar voren gewerkt", blikte hij terug op zijn races.

BX5C7554
Donkere wolken pakken zich samen boven Thierry Köhler. Waar kennen we dat sponsordesign ook alweer van?

Thierry Köhler stelde twee keer het zilver veilig met zijn Seat Ibiza TDi. In de eerste race moest hij daar hard voor werken; Raimond van Steen (BMW Compact) kwam welgeteld 0,263 seconde tekort om Thierry te verschalken en eindigde als derde. In de tweede race was het brons voor Peter Koopman en Gerard van Schajik (VW Golf TDi).

Specials Plus
Arie Ruitenbeek lag in de eerste race tot aan zijn pitstop op kop. Hij vocht rondenlang een mooi duel uit met zijn achtervolger Peter Koelewijn. Arie's teamgenoot Cees Lubbers kwam uiteindelijk als tweede in de klasse Specials Plus over de finish met zijn BMW M3 GTR. De overwinning was voor de gelegenheidsequipe Hans Creemers - Maciej Krolikowski met hun BMW 330 E30.
Pim Kievit en Nick von Dincklage eindigden als derde. De equipe, regerend kampioen in de Specialsklasse, promoveerde met hun VW Golf TDi naar de klasse Specials Plus.
In de tweede race stelden zij de tweede plaats veilig, achter winnaars Arie Ruitenbeek en Cees Lubbers en voor het duo Creemers - Krolikowski.

Volgende evenement: Zondag 22 mei, Zolder (B)

Uitslagen:

DRDO BMW M3 Cup:
Race 1: Peter Koelewijn; 2. Dennis van der Linden, op 7.888 sec.; 3. Floris Dullaart, op 36.005.
Race 2: 1. Peter Koelewijn; 2. Dennis van der Linden, op 14.632; 3. Jonas en Boris Wintermans, op 1:04.196.

DRDO Specials Plus:
Race 1: 1. Hans Creemers en Maciej Krolikowski, BMW 330 E30. 2. Cees Lubbers en Arie Ruitenbeek, BMW M3 GTR, op 1 ronde. 3. Pim Kievit en Nick von Dincklage, VW Golf TDi, op 1 ronde.
Race 2: 1. Cees Lubbers en Arie Ruitenbeek; 2. Pim Kievit en Nick von Dincklage, op 1 ronde; 3. Hans Creemers en Maciej Krolikowski, op 1 ronde.

Race 1: 1. Mika Morien, VW Golf TDi; 2. Thierry Köhler, Seat Ibiza TDi, op 1:15.827; 3. Raimond van Steen, BMW Compact, op 1:16.090.
Race 2: 1. Mika Morien; 2. Thierry Köhler, op 1:11.101; 3. Peter Koopman en Gerard van Schajik, VW Golf TDi, op 1:24.459.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet