IndyCar

Indycar: Simon Pagenaud wint Honda GP Alabama. Rahal bijna winnaar…..

De Fransman Simon Pagenaud lijkt aan het begin van het nog prille seizoen de grote Indycar-titelfavoriet te worden. Na Long Beach vorige week behaalde de Franse Team Penske-coureur zijn tweede achtereenvolgende seizoenszege. In alle tot nu verreden wedstrijden eindigde Pagenaud in de Top 4.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Start 2
De eerste start op Barber Motorsports Park moest voortijdig afgebroken worden.....


Simon Pagenaud wint Honda GP Alabama. Rahal bijna winnaar....
In de 90 ronden tellende wedstrijd op Barber Motorsports Park reed Pagenaud 86 ronden aan de leiding maar moest die in de 82e ronde voor vier ronden aan Graham Rahal afstaan. De Verizon Pole Award winnaar was als eerste vertrokken maar had bij het dubbelen van het langzamere verkeer duidelijk een probleem waarvan Rahal onmiddellijk wist te profiteren. Vorig jaar bevond Rahal zich met Josef Newgarden overigens in een soortgelijke situatie. In de 82e ronde ging Rahal in Turn 8 aan Pagenaud voorbij en greep de leiding. Bij het dubbelen van Jack Hawksworth drie ronden later ging het voor Rahal fout. Hij beschadigde zijn voorvleugel en Pagenaud greep in Turn 16 direct zijn kans om de leiding terug te pakken. Zonder de aerodynamische hulp van een voorvleugel had Rahal de nodige moeite om zijn tweede plek vast te houden. Pagenaud wist afstand te nemen en bezorgde Team Penske haar 180e Indycar-zege. Een mooi historisch feit in het 50 jarige teamjubileum.

Graham Rahal: "In de long run beschikten wij gewoon over de beste auto en wij lieten dit gewoon uit onze handen glijden. Ik heb het team teleurgesteld. Toen Jack zich voor mij bevond heb ik op de push-to-pass knop gedrukt. Ik keek, maar mijn reactie was geloof ik iets te laat. Een seconde last van een z.g. brainwave en toen zat ik al tegen Jack's achterkant aan."

Simon Pagenaud: " Op het einde wist Graham mij voorbij te gaan en hij reed werkelijk fantastisch. Daar neem ik mijn hoed voor af. Hij hield het werkelijk spannend voor me en ik ging eraf. Wat er ook gebeurt die ga ik terugpakken. Maar die auto was zo snel dat ik hem gemakkelijk terug kon inhalen. Dit heeft alles met agressiviteit te maken."

2016 Rahal
Graham Rahal verprutste zijn kansen op een achterblijver.......

Achter Pagenaud en Rahal eindigden Josef Newgarden(Ed Carpenter Racing) en Will Power, resp. als derde en vierde.Vanaf een 21e en laatste startplek reed Juan Pablo Montoya werkelijk een schitterende inhaalwedstrijd. Montoya: "Als iemand mij aan het begin van de wedstrijd verteld zou hebben dat ik als vierde zou eindigen, zou ik het niet geloofd hebben. Ik ben erg blij met waar ik geëindigd ben. Nu is het overigens tijd om naar de Indy 500 uit te kijken"

2016 Montoya
Prachtige wedstrijd van Juan Pablo Montoya. Van startplek 21 naar P5.

Scott Dixon ging de derde ronde na een aanrijding met Sebastien Bourdais achterstevoren en viel naar de 20e plek terug. Dixon wist zich aardig te herstellen door als tiende te eindigen. Ook liet de Ganassi-coureur met 1.8.4533 secs. een nieuw ronde record registreren.

Na zijn overwinning op Barber Motorsports Park leidt Pagenaud het kampioenschap met 188 punten en heeft maar liefst 48 punten voorsprong op Scott Dixon. Na Alabama concentreert Indycar zich op de 100e Indy 500 in de maand mei. Op 14 mei a.s. wordt op de roadcourse van de Brickyard de GP van Indianapolis verreden en veertien dagen later is het tijd voor een unicum in de geschiedenis van de autosport. Op 29 mei a.s. staat de 100e editie van de Indy 500 op het programma. Alle teams concentreren zich nu volledig op de maand mei.

2016 Winnaar Pagenaud
De Fransman Simon Pagenaud heeft zich al vroeg in het seizoen tot mogelijke titelkandidaat weten te profileren.

Uitslag
1. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 90 ronden
2. Graham Rahal Dallara Honda 90 ronden
3. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 90 ronden
4. Will Power Dallara Chevrolet 90 ronden
5. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 90 ronden
6. James Hinchcliffe Dallara Honda 90 ronden
7. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 90 ronden
8. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 90 ronden
9. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 90 ronden
10. Scott Dixon Dallara Chevrolet 90 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet