NASCAR

NASCAR: Verslagen Busch ijzig kalm na nederlaag door teamgenoot Carl Edwards in Richmond

Op Richmond International Raceway zag het er naar uit dat Kyle Busch in vier opeenvolgende wedstrijden zijn derde overwinning ging scoren. Zijn teamgenoot Carl Edwards dacht daar anders over en een duwtje beroofde Busch definitief van de eindzege.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Edwards RIR
Tweede achtereenvolgende koprol van Carl Edwards binnen één week.


Verslagen Busch ijzig kalm na nederlaag door teamgenoot Carl Edwards
Na een sublieme pitstop onder de achtste en laatste neutralisatie greep Kyle Busch in de 365e van de 400 ronden tellende wedstrijd de leiding. Daar bleef hij totdat Edwards in de allerlaatste ronde in Turn 1 heel veel terrein won. Edwards ging er vervolgens echt voor zitten en een klein tikje in de volgende bocht bracht Busch definitief uit balans en schreef vervolgens nog geschiedenis. Voor het eerst in de lange geschiedenis van Richmond werd er iemand in de allerlaatste ronde verslagen. Edwards was ervan overtuigd dat beide teamgenoten zich meer vrijheden kunnen permitteren omdat ze zich inmiddels al voor een plek in "The Chase" gekwalificeerd hadden.

Carl Edwards: "Kyle is een fantastische teamgenoot maar op het einde werd hij daar werkelijk langzaam. Er moet waarschijnlijk toch iets gebeurd zijn. Het leek erop dat zijn banden op waren. Hij ging Turn 1 in en toen dacht ik, nu heb ik beet. In Turn 3 en 4 nam hij de onderste lijnen. Ik besloot dit ook te doen en dacht hem een duwtje te geven. Beiden hebben we al dit seizoen gewonnen. Prettig om al die bekers te verzamelen maar het was een prachtige dag."

2016 Stewart RIR
Comeback van Tony Stewart. Slechts 19e.

Na de finish bleef Busch ijzig kalm evenals in de persconferentie na afloop. Kyle Busch: "Onze Banfield Camry deed het fantastisch vandaag. Wij beschikten over een fantastische auto. Mijn team bracht wat aerodynamische veranderingen aan en wij hadden zeker kans om te winnen. Mijn team geeft mij elk weekend fantastische auto's. We blijven met snelle Camry's racen en we blijven voor de overwinning gaan"

In de wedstrijd op Richmond International Raceway veranderde de koppositie maar liefst 23 maal tussen acht coureurs. Het hoogste aantal sinds 2007. In de laatste 36 ronden ging Edwards er eens dus echt speciaal voor zitten.

De Hendrick Motorsports Chevrolets van Jimmie Johnson en Kasey Kahne eindigden resp. als derde en vierde. Tony Stewart vierde zijn comeback met een 19e plek nadat hij als 18e gestart was. Overigens maakte Stewart voorafgaande aan de wedstrijd nogal wat commentaar op de vele loszittende wielmoeren die de afgelopen weken voor de nodige incidenten zorgden. De NASCAR-organisatie kon Stewart's opmerkingen niet waarderen en legde hem een boete op. Zijn collega-coureurs stonden als één man achter Stewart's commentaren.

2016 Edwards RIR Pitstop
Efficient pitwork bij JGR Racing. Edwards legt de basis voor zijn tweede achtereenvolgende overwinning.

Teameigenaar Joe Gibbs beschikte in Richmond over een luxe probleem. Met de ene partij kon men de zege vieren, de andere moest gekalmeerd worden.

Joe Gibbs: "Voor zoiets heb je geen draaiboek. Je begint aan je werk en probeert het af te werken. Moeilijk want met de ene partij bevindt je je in een roes en voor de andere is het moeilijk. Zwaar, maar hier komen wij ook wel weer doorheen."

2016 Busch RIR
Geen derde overwinning in vier wedstrijden voor Kyle Busch. Hij bleef na afloop ijzig kalm.

Uitslag
1. Carl Edwards Toyota 400 ronden
2. Kyle Busch Toyota 400 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
4. Kasey Kahne Chevrolet 400 ronden
5. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
7. Matt Kenseth Toyota 400 ronden
8. Joey Logano Ford 400 ronden
9. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
10. Kurt Busch Chevrolet 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet