GT

GT: Garage 59 wint Blancpain Endurance race op Monza na zinderende finale

MTC 0020 AS

Shane van Gisbergen, Côme Ledogar en Rob Bell hebben op het Autodromo Nazionale Monza de eerste race van de Blancpain GT Series Endurance Cup op hun naam geschreven. Na een zinderende finale op het Italiaanse circuit wist Van Gisbergen de HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 van Maxi Buhk net voor te blijven. Het onderlinge verschil tussen de nummers een en twee in de race was na 94 ronden slechts 0,341 seconden in het voordeel van de coureur uit Nieuw-Zeeland. Bentley Team M-Sport legde beslag op de derde plaats. In Pro-Am ging de overwinning naar de Kessel Racing Ferrari met startnummer 11, terwijl AKKA ASP de zege binnenhaalde in de AM klasse.

Tekst en foto: Marcel ten Caat (vanaf Monza, Twitter: @marceltencaat)

In tegenstelling tot de voorspellingen was het gedurende de race perfect weer, met temperaturen van boven de 20ºC. De openingsfase van de race was, geheel in de traditie van Monza, ietwat chaotisch. Zo kreeg de Lamborghini van Jeroen Bleekemolen een drive-through voor het afsnijden van de eerste chicane en werd Stef Dusseldorp's teamgenoot Klaus Graf linksachter geraakt waarna hij de pits moest bezoeken. Het was voor de ROWE Racing crew de zoveelste tegenslag dit weekeinde.

Vooraan wist Dominik Baumann met de HTP Mercedes-AMG GT3 in eerste ronden aan de leiding te blijven, maar al snel kwam Daniel Keilwitz met de Black Pearl Racing Ferrari dichterbij en halverwege de stint van Baumann wist Keilwitz de leiding over te nemen. De Ferrari lag vervolgens tot aan de eerste ronde geplande pit stops aan de leiding, hoewel achter hem de Garage 59 McLaren 650S GT3 van Rob Bell, vertrokken vanaf P14, snel kwam opzetten.

Bell kwam als derde de pits in om het stuur over te geven aan teamgenot Côme Ledogar. Ledogar wist vervolgens voor de Ferrari en de Mercedes terug op de baan te komen, deels omdat HTP Motorsport coureur Jazeman Jaafar de Mercedes liet afslaan. Ledogar kon echter zijn voorsprong op Jaafar niet uitbreiden en zodoende was het onderlinge verschil nog altijd relatief klein toen Shane van Gisbergen en Maxi Buhk het stuur overnamen voor de derde en laatste stint. Op dat moment lag Stef Dusseldorp al uit de wedstrijd, nadat zijn team besloot de BMW M6 GT3 met startnummer 98 uit voorzorg terug te trekken. Dit gebeurde nadat bij de tweede auto van het team de remschijf explodeerde.

MTC 8992 AS

Buhk begon zijn sint met een achterstand van ongeveer tien seconden op Van Gisbergen, maar in het drukke verkeer wist de Duitser naar de Nieuw-Zeelander toe te rijden. Met nog ongeveer een half uur te gaan reed Van Gisbergen zich vast achter een groepje wagens dat aan het vechten was voor positie, waardoor Buhk het gat volledig kon dichten. Vervolgens volgde er een erg spannende finale, waarbij Buhk zijn auto meerdere keren naast de McLaren zette. Van Gisbergen liet zich echter niet in een fout dwingen en na drie uur racen kwam de McLaren 650S GT3 als eerste over de streep, op drie tiende van een seconde gevolgd door Buhk. De Bentley Team M-Sport Bentley Continental GT3 van Andy Soucek, Wolfgang Reip en Maxime Soulet kwam als derde over de finish.

Buhk en Baumann nemen door de tweede plaats wel de leiding in de strijd om de Blancpain GT Series titel, nadat Laurens Vanthoor en Frederic Vervisch slechts als negende eindigden. De broer en teamgenoot van Laurens Vanthoor, Dries, kreeg zijn derde 'Behavior Warning Point' in twee wedstrijden, waardoor hij op Brands Hatch vijf plaatsen straf krijgt.

In Pro-Am ging de overwinning naar Kessel Racing. Net als twee weken geleden op Misano versloeg het Zwitserse team de concurrentie in de klasse. Giancarlo Fisichella reed de snelste tijd overall, maar zijn teamgenoten waren niet opgewassen tegen de coureurs van Kessel Racing. Uiteindelijk wist Fisichella nog wel een tweede plaats uit het vuur te slepen. In de Am Cup ging de overwinning naar AKKA ASP, dat profiteerde van het wegvallen twee AF Corse auto's en een extra pitstop bij Rinaldi Racing. 

MTC 9275 AS

Beste Nederlander was uiteindelijk Jeroen Bleekemolen met de GRT Grasser Racing Team Lamborghini. Bleekemolen, die de snelste coureur in de Huracan met nummer 16 was, finishte met een achterstand van 1 minuut en 38 seconden ten opzichte van de winnende McLaren. Indy Dontje was de snelste man op de HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 met nummer 85, hoewel hij slechts als 21e algemeen over de streep kwam.

Max van Splunteren en Jeroen Mul einidigden op twee ronden achterstand als 23e, drie plaatsen voor de Belgian Audi Club Team WRT Audi van onder andere Peter Kox. Robin Frijns, die zaterdag nog in de Formule E reed, kwam met teamgenoten Stuart Leonard en Michael Meadows niet verder dan de 33e plaats. Net als Dusseldorp was er ook voor Koebolt weinig om van te genieten in Monza. Na 3 ronden viel de BMW Team Italia BMW M6 GT3 uit.

Volledige uitslag Blancpain GT Series Endurance Cup, Monza


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet