WTCC

WTCC: Bennani wint, Catsburg derde in bizarre regenrace Hongarije

160424 WTCC Bennani winnaar
Blijdschap bij Mehdi Benanni na de tweede WTCC-zege in zijn loopbaan

In een van de meest bizarre WTCC-races sinds tijden behaalde Mehdi Bennani met de Sébastien Loeb Racing-Citroën de overwinning, zijn tweede winst in het WTCC. Op de Hungaroring completeerde zijn Britse teamgenoot Tom Chilton het succes voor het team met de tweede plaats, terwijl Nicky Catsburg met de Lada zijn tweede podiumplaats in opeenvolgende WTCC-raceweekeinden behaalde. Inzettende regen voor de start van de race zorgde voor een spectaculair raceverloop, waarin bijvoorbeeld Gabriele Tarquini na de formatieronde binnenkwam voor een bandenwissel en niettemin vijfde werd, René Münnich ondanks een drive-through-penalty als tiende eindigde en het Citroën-fabrieksteam voor het eerst sinds het debuut in hert WTCC geen punten scoorde... Tom Coronel had ook problemen met de banden en kwam niet verder dan de 15e plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Mogyoród, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


160424 WTCC R1 Michelisz Voortijdig einde voor Norbert Michelisz

De bandenkeuze is voor de rijders lastig, want na regenval in de ochtend en een droge periode van zo'n anderhalf uur rond de lunch begint het tijdens de startopstelling te regenen. Voor lokale held Michelisz begint de race niet goed: een enorme rookpluim kondigt het voortijdig einde van de motor van zijn Honda aan. De Hongaar parkeert de auto aan de achterkant van de baan in een uitloopzone, waar baanposten zich over de Civic ontfermen.

160424 WTCC R1 Start
Start met Bennani op kop

Vanwege de weersomstandigheden zijn er twee formatieronden. Tarquini rijdt nog voor de start de pits in en laat regenbanden monteren. Bij de start pakt Bennani de leiding voor Muller, Ekblom en Catsburg. In de tweede bocht glijdt Muller (op slicks) naar buiten en valt terug naar de vierde plaats achter Catsburg. Ook Huff en Valente passeren de Fransman. Na de eerste ronde luidt de volgorde: Bennani voor Ekblom, Catsburg, Huff, Chilton, Filippi, Vaente, Muller, Monteiro en Demoustier. Coronel rijdt op de twaalfde plaats.

In de tweede ronde haalt Demoustier Monteiro in en neemt de negende plaats over. Valente en Filippi strijden hevig om de zesde plaats. Chilton passeert Hzff en is daarmee vierde. In de derde ronde valt Huff verder terug ten gunste van Filippi en Valente. Ook Muller valt steeds verder terug, hij is 13e, voor Coronel, terwijl López is opgeklommen naar de twaalfde plaats. Filippi krijgt een drive through vanwele een valse start. In de vierde ronde plaatst Catsburg een aanval op Ekblom in de strijd om de tweede plaats, maar vooralsnog kan de Zweed zijn positie verdedigen. Een ronde later lukt het onze landgenoot wel: bij het uitkomen van de laatste bocht heeft hij iets meer snelheid en zet zijn auto aan het einde van het rechte stuk voor die van Ekblom. Daarmee is Catsburg tweede. Münnich passeert in de laatste bocht López en neemt daarmee de twaalfde plaats over.

160424 WTCC R1 Coronel
Coronel had duidelijk problemen met slicks

Ekblom krijgt het vervolgens aan de stpk met Tom Chilton, terwijl Tarquini Demoustier passeert in de strijd om de zesde plaats. Halverwege de race leidt Bennani met 4,3 seconden voorsprong op Catsburg, daarachter Ekblom, Chilton, Valente, Tarquini, Demoustier, Ficza, Huff en Filippi. Coronel heeft duidelijk ook de verkeerde banden en komt niet verder dan de 14e positie. Aan het einde van de zevende ronde komen beide fabrieks-Citroëns de pits binnen voor een wissel van slicks naar regenbanden. Chilton passeert in de achtste ronde Ekblom en verovert zo de derde positie. In de onderlinge strijd van de Lada's passeert Tarquini Valente voor de vijfde plaats. Coronel komt ook de pits in voor een wissel. Münnich krijgt een drive-through voor een aanrijding met Coronel die – buiten het zicht van de camera's – aan het begin van de race moet zijn gebeurd.

Coronel en Björk strijden om de 14e plaats, in de tiende ronde passeeert Coronel de Zweed. Een ronde later gaat Coronel wijd en kan Björk er weer voorbij. In de 13e ronde haalt Chilton Catsburg in en is daarmee tweede. Zo blijft de volgorde tot aan de finish: Bennani wint voor Chilton, Catsburg, Ekblom, Tarquini, Valente, Demoustier, Filippi, Ficza en Huff. Coronel passeert toch weer Björk, maar verliest op zijn beurt een plaats aan López en wordt zo 15e.

160424 WTCC R1 Catsburg
Opnieuw een podiumplaats voor Nicky Catsburg

"Gemengde gevoelens", gaf Nicky Catsburg na afloop van de wedstrijd als commentaar. "Enerzijds ben ik blij met mijn podiumplaats, mijn tweede podium in de serie, maar anderzijds baal ik ervan dat ik veel fouten gemaakt heb. Tom (Chilton, red.) was zeker sneller, maar normaal gesproken had ik hem wel achter me kunnen houden als ik geen fouten gemaakt had. De omstandigheden waren ontzettend zwaar. Ik heb op ijs gereden, daar hadden we meer grip dan hier! Het was als op eieren en ik begrijp dan ook echt niet dat er nog mensen zijn die op slicks zijn gestart!"

160424 WTCC R1 podium
Podium met vrnl Nicky Catsburg, Mehdi Bennani, Tom Chilton en een vertegenwoordiger van het winnende team Sébastien Loeb Racing

Uitslag:
1. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, 14 r. in 30:49,813 (gem. 120,7 km/u)
2. Tom Chilton (GBr), Citroën C-Elysée WTCC, op 3,313
3. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC, op 6,367
4. Fredrik Ekblom (Zwe), Volvo S60 Polestar, op 13,918
5. Gabriele Tarquini (Ita), Lada Vesta WTCC, op 14,566
6. Hugo Valente (Fra), Lada Vesta WTCC, op 29,575
7. Grégoire Demoustier (Bel), Citroën C-Elysée WTCC, op 34,530
8. John Filippi (Fra), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 47,418
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet