GT

GT: Maxi Buhk verovert pole voor Blancpain Endurance race op Monza

MTC 9324

Maxi Buhk start vanmiddag vanaf pole tijdens de eerste race van de Blancpain GT Series Endurance Cup op het circuit van Monza. De HTP Motorsport coureur reed in de kwalificatie een tijd van 1:47.509 en bleef daarmee Nissan GT Academy Team RJN coureur Alex Buncombe nipt voor. Giancarlo Fisichella was het snelste in Pro-Am met de AF Corse Ferrari. De Nederlandse deelnemers kwamen, op een uitzondering na, niet verder dan klasseringen in de achterhoede.

Tekst en foto's: Marcel ten Caat (vanaf Monza, Twitter: @marceltencaat)

Het venijn zat hem in de staart van de kwalificatie. In het derde en laatste deel van de kwalificatie verbeterden veel coureurs de tijden van hun teamgenoten in de eerste twee sessies. Matteo Malucelli, Giancarlo Fisichella en Alex Buncombe stonden alledrie een keer bovenaan, tot Buhk in de slotfase toesloeg. De leiders in de strijd om de Blancpain GT Series titel, Laurens Vanthoor en Frederic Vervisch, kwamen er niet aan te pas nadat Vanthoor in de Parabolica een fout maakte. De Audi R8 LMS met startnummer 1 kwam daardoor niet verder dan de zevende tijd.

De HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 van onder andere Indy Dontje kwalificeerde zich als vijfde, waarmee Dontje de bestgeklasseerde Nederlander is. WRT Audi coureurs Robin Frijns en Peter Kox starten vanmiddag als 39e en 40e.

MTC 9202
Een 45e plaats voor Mul en Van Splunteren met de Attempto Lamborghini

Jeroen Mul en Max van Splunteren kwalificeerden zich als 45e met de Attempto Racing Lamborghini Huracan GT3. In Qualifying 1 was Max van Splunteren de beste Nederlander met een tweede tijd. Jeroen Mul verbeterde die tijd in het tweede deel van de kwalificatie, maar uiteindelijk was het niet genoeg voor een topklassering. Jeroen Bleekemolen's GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracan GT3 start de race vanaf de 20e plaats.

Voor Stef Dusseldorp en zijn teamgenoten Lucas Luhr en Klaus Graf verliep de kwalificatie uitermate teleurstellend. De ROWE Racing BMW M6 GT3 kwam niet verder dan de 48e plaats. Dusseldorp liet na afloop weten dat er iets structureels fout zit in de auto, maar dat het hoe en wat nog onduidelijk is. De BMW M6 GT3 van Max Koebolt deed het iets beter. Koebolt kwalificeerde zich als 33e.

MTC 9445
Dusseldorp en co kwamen niet verder dan de 48e plaats in de kwalificatie

In totaal kwalificeerden 31 auto's zich binnen een seconde. Er wordt voor vanmiddag ook nog regen verwacht, wat de wedstrijd mogelijk nog interessanter zal maken. De race gaat om 15 uur van start.

Volledige uitslag kwalificatie Blancpain GT Series Endurance Cup, Monza
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet