NASCAR

NASCAR: Eerste Xfinity-zege sinds 2010 voor Dale Jr. op Richmond International Raceway

Voor het eerst sinds 2010 is Dale Earnhardt Jr. erin geslaagd om de Xfinity-wedstrijd in Richmond op zijn naam te schrijven. Voor Earnhardt Jr. betekende het zijn 24e Xfinity-overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Earnhardt Jr. Richmond Xfinity
Eerste zege voor Dale Jr. sinds 2010 in de Xfinity-series in Richmond.


Dale Earnhardt Jr wint voor het eerst in zes jaar weer in Xfinity-series
In het eerste wedstrijdgedeelte op Richmond International Raceway slaagde Dale Earnhardt er in de eerste 125 ronden in om een voorsprong van meer dan vijf seconden op zijn concurrenten op te bouwen. Een late neutralisatie met nog amper 15 ronden te gaan zorgde voor de nodige chaos. De eerste tien gingen direct de pits in. Bij het uitrijden van de pits werd Earnhardt Jr. door zijn teamgenoot Justin Allgaier verslagen. Toen het licht op groen ging gaf Earnhardt Jr. zijn teammaat Allgaier een licht duwtje waardoor hij van de baan spinde. Earnhardt Jr. kwam daardoor weer terug aan de leiding en kon de wedstrijd op zijn naam schrijven. Allgaier zag een bonus van ruim U$ 100.000 in rook opgaan. Die ging nu naar Ty Dillon die als tweede eindigde.

Earnhardt Jr. versloeg Dillon met een voorsprong van 0.266 secs. in een wedstrijd die met negen ronden verlengd werd. De Dash 4 Cash bonus ging naar de hoogst geëindigde Xfinity-titelkandidaat. In dit geval Ty Dillon. Voor Earnhardt Jr. betekende dit zijn vierde zege op Richmond en de 24e in zijn carriere. In 2010 won Earnhardt Jr. voor de laatste maal een Xfinity-wedstrijd op Daytona. Toen reed hij met het legendarische startnummer 3 waarmee Dale Sr. zoveel succes boekte. Op Richmond maakt hij zijn laatste geplande deelname in de Xfinity-series voor het team van JR Motorsports.

Allgaier RIR Xfinity
Allgaier werd op onfortuinlijke wijze door Earnhardt Jr. uitgeschakeld.

Van de 149 ronden reed Earnhardt Jr. maar liefst 128 ronden aan de leiding nadat hij JGR-coureur Erik Jones in de 18e ronde van de kop wist te verdringen. De wedstrijd in Richmond moest met negen ronden verlengd worden.

Ty Dillon slaagde er niet in om Earnhardt Jr. in de slotrondes bij te houden. Hij kwam gewoon te kort. Bij een herstart in de 127e ronde was polesitter Brennan Poole op oude banden gebleven. Earnhardt herstartte als derde achter Poole en Allgaier. Maar omdat Poole teveel wielspin had, dook Earnhardt in een groepje van drie auto's breed naar binnen. Het had een kettingreactie tussen Poole, Allgaier en Earnhardt tot gevolg.

Dale Earnhardt: "Toen hij teveel wielspin had moest ik wel naar binnen gaan. Ze raakten elkaar aan de buitenkant en er was behoorlijk veel chaos. Ik vond het niet prettig dat dit gebeurde maar ik doe ook alles om te winnen. We deden het zo goed en reden zoveel ronden aan de leiding."

RIR NXS Sadler 042316
Elliott Sadler staat in de tussenstand van het kampioenschap als tweede genoteerd.

Elliott Sadler eindigde als derde achter Suarez die in de tussenstand van het kampioenschap met negen punten voorsprong aan de leiding staat.

Uitslag
1. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet, 149 ronden
2. Ty Dillon, Chevrolet, 149 ronden
3. Elliott Sadler Chevrolet 149 ronden
4. Daniel Suárez, Toyota, 149 ronden
5. Austin Dillon Chevrolet, 149 ronden
6. Cole Custer Chevrolet, 149 ronden
7. Brendan Gaughan, Chevrolet 149 ronden
8. Blake Koch, Chevrolet 149 ronden
9. Brad Keselowski Ford 149 ronden
10. Brennan Poole Chevrolet 149 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet