GT

GT: Villorba Corse wint seizoensopener GT4 European Series op Monza

MTC 8436

Villorba Corse coureurs Giorgio Sernagiotto en Luca Anselmi hebben de eerste race van de GT4 European Series op het Autodromo Nazionale Monza gewonnen. De Maserati Trofeo MC GT4 van het Italiaanse duo werd na 25 ronden als eerste afgevlagd, voor de Sin R1 GT4 van Hendrik Still en Andreas Gülden. Ricardo van der Ende en Bernhard van Oranje kwamen als derde over de streep met de Ekris M4 GT4. De wedstrijdleider had na afloop veel incidenten te beoordelen en zo werd uren na de finish een flink gewijzigde uitslag gepubliceerd. 

Tekst en foto's: Marcel ten Caat (vanaf Monza, Twitter: @marceltencaat)

Ricardo van der Ende vertrok vanaf pole position en wist bij het insturen van de Prima Variante Hendrik Still achter zich te houden. Het duo vocht rondenlang om de leiding, waarbij de BMW en de Sin op de lange rechte stukken naast elkaar reden. Uiteindelijk wist Still de leiding te pakken, maar de Duitse coureur kon zijn Nederlandse tegenstander niet van zich afschudden.

Achter het leidende duo streden Peter Terting (PROsport Performance Porsche) en Simon Knap (Ekris M4 GT4) met elkaar voor de derde plaats. Knap kon die strijd niet volhouden en viel terug tot achter Giorgio Sernagiotto en Duncan Huisman, die vanaf de 14e plaats was vertrokken. Sernagiotto en Huisman reden lange tijd bumper aan bumper, tot de pit window open ging.

MTC 8438

Nadat alle teams hun stop hadden gemaakt was het Bernhard van Oranje, die het stuur had overgenomen van Van der Ende, aan de leiding van de race. Reiter Young Starts Team H&A coureur Mads Siljehaug zette met zijn KTM X-Bow GT4 de aanval in op de koppositie, maar de Noorse coureur maakte een fout en ging door de grindbak. Niet veel later kreeg hij ook nog een 'drive-through' opgelegd voor een fout tijdens de pit stops, maar deze straf werd niet ingelost.

Luca Anselmi reed vervolgens het gat dicht naar de leidende Ekris M4 GT4 en wist Van Oranje te passeren en zo de leiding te pakken. Met nog zes minuten te gaan viel de Maserati van Giuseppe Fascicolo stil en kwam de safety car de baan op. Even leek het een finish achter de safety car te gaan worden, maar met een minuut plus een ronde te gaan werd de wedstrijd weer vrijgegeven. Anselmi wist een gat te slaan naar zijn achtervolgers en kwam als eerste over de streep.

MTC 8458

Gülden kwam als tweede over de streep, voor de Racing Team Holland by Ekris Motorsport BMW M4 GT4 en de KTM X-Bow GT4 van RYS Team H&A. Na afloop van de race deelde de wedstrijdleiding meerdere straffen uit. Siljehaug werd uit de uitslag geschrapt, terwijl Gülden een tijdstraf kreeg en daardoor uit de top drie wegviel. Van der Ende en Van Oranje werden door de straffen uiteindelijk tweede, hun teamgenoten Simon Knap en Rob Severs eindigden door alle straffen als derde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet