Formula 4

Formule 4: VAR-coureur Mawson schittert op Oschersleben. Zege voor Mick Schumacher in R3

Met twee overtuigende zeges schitterde VAR-coureur Joey Mawson op Oschersleben. De derde wedstrijd leverde een fraaie overwinning voor Mick Schumacher op. Job van Uitert eindigde in de wedstrijd keurig als achtste. De derde wedstrijd zag overigens voldoende spektakel met Mick Schumacher als winnaar en Job van Uitert die in de slotfase bij Sophia Flörsch de achtervleugel aan flarden reed en een goede klassering teniet gedaan zag worden.


Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Mawson Grid
Joey Mawson is nu al een klasse apart in de Formule 4.

VAR-coureur Mawson schittert op Oschersleben. Zege voor Mick Schumacher in R3
Evenals vorig jaar maakte de safetycar op Oschersleben overuren. De Australiër Joey Mawson schitterde in de beide openingswedstrijden op Oschersleben met twee fraaie overwinningen. Vanwege een lokale regenbui moest de start van de openingswedstrijd aanmerkelijk vertraagd worden en ging onder safetycar van start. Daarbij nam Mawson direct de leiding en stond die niet meer af. Voor gestrande bolides en crashes moest de safetycar meermaals in actie komen. Achter Mawson eindigden de US-rijders Karl Luis Schramm en Jannes Fitje resp. als tweede en derde. En ook in de tweede wedstrijd moest vanwege een vochtig circuit onder safetycar gestart worden. Direct in de eerste ronde gingen de youngsters Yannick Brandt, Louis Gachot en Carrie Schreiner de fout in waarop direct een neutralisatie volgde. Amper na de herstart was het weer prijs Sophia Flörsch en VAR-coureur Moritz Müller Crepon gingen er op het natte vanaf waardoor opnieuw geneutraliseerd moest worden. Kort voor het einde wist Premapower-coureur Mick Schumacher Jannes Fitje nog van de vierde plek te verdringen.De kwalificatiewedstrijd op zaterdag werd door Luca Engstler gewonnen.

2016 SC Osch
Er werd weer behoorlijk veel onder safetycar gereden, maar daar zijn het dan ook hongerige jonge wolven voor toch?

De derde en laatste wedstrijd viel aan Mick Schumacher ten prooi. Evenals vorig jaar op Oschersleben won Schumacher de derde wedstrijd. Toen won hij voor het team van Frits van Amersfoort. Des te indrukwekkender was de prestatie van VAR-coureur Joey Mawson die zich vanaf een tiende startplek naar een tweede positie wist op het werken. Aanvankelijk zorgde Sophia Flörsch(die overigens vorig jaar in Engeland met de Ginetta's reed en dus eigenlijk niet echt een rookie is..) voor sensatie door korte tijd op kop te rijden. Nadat Schumacher en Mawson haar gepasseerd hadden, had ze korte tijd zicht op een podiumplek maar viel na een aanrijding met Job van Uitert terug naar de vijfde plek. Van Uitert werd als laatste geklasseerd. Na het eerste wedstrijdweekend op Oschersleben hebben de eerste titelfavorieten zich uitgekristalliseerd. Mawson en Schumacher zijn de mannen waar in de ADAC Formule 4 dit jaar terdege rekening gehouden moet worden. Van de Nederlanders behaalde Job van Uitert een achtste en een dertiende plek, terwijl RS Competition-coureur Leonard Hoogenboom bij zijn ADAC F4 debuut Oschersleben met 13e en 14e plek als beste resultaat verliet. De kwalificatiewedstrijd op zaterdag leverde een overwinning voor Luca Engstler op.

2016  Uitert Oschersleben
Job van Uitert deed het in de eerste wedstrijd uitstekend.

Joey Mawson: " We zijn er in geslaagd om vanaf een tiende plek op het podium te eindigen. Eigenlijk ongelofelijk maar voor ons een perfecte seizoenstart. De auto was bijzonder snel waardoor ik enkele mooie inhaalmanoeuvres kon doen. Het was ook mijn doel om voor Kim Luis Schramm op het podium te komen. Daar ben ik in geslaagd. Voor mijn voormalige teamgenoot Mick Schumacher vind ik dit leuk."

2016 L Hoogenboom
Leonard Hoogenboom is de tweede Nederlandse F4-coureur die in het ADAC pakket rijdt.


Mick Schumacher: "De overwinning in de laatste wedstrijd was het perfecte einde van een niet zo geslaagd weekend. Erg blij dat ik vanaf een zesde startplek kon winnen. Daarvoor wil ik mijn team met hun steun bedanken."

2016 Mawson
Joey Mawson: Prachtig gebaar. Er gaan nog meer overwinningen komen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet