IndyCar

Indycar: Spectaculaire zege Simon Pagenaud in Long Beach

De Fransman Simon Pagenaud wist op spectaculaire wijze de Long Beach GP in zijn voordeel te beslissen en zorgde daarmee voor de meest close finish ooit op Long Beach. Met een voorsprong van 0.3032 versloeg de Penske-coureur regerend kampioen Scott Dixon.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Start LB
Historische wedstrijd in Long Beach die zonder neutralisaties verliep. De laatste keer geschiedde dit op Mid Ohio 2013.

Spectaculaire zege Simon Pagenaud in Long Beach.
Nog nooit was het in de 33-jarige geschiedenis van de Long Beach Grand Prix zo close geweest. Met een spectaculaire zege op Scott Dixon pakte Pagenaud tevens de leiding in het kampioenschap en heeft 14 punten voorsprong op de Ganassi-coureur. In beide voorgaande wedstrijden eindigde Pagenaud als tweede. Voor de historici was dit ook de meest snel verlopen wedstrijd op Long Beach ooit. De wedstrijd kende een gemiddelde van 100.592 mph.

2016 Pitstop Dixon
Scott Dixon kwam iets later de pits uit dan Pagenaud. Toch voelde de Nieuw Zeelander zich onrecht aangedaan.

Pagenaud begon vanuit derde positie aan de wedstrijd en nadat zijn teamgenoot Helio Castroneves in de 52e ronde zijn allerlaatste stop had gemaakt nam Pagenaud definitief de leiding. De Fransman ging twee ronden later naar binnen en kwam net voor Scott Dixon als eerste de pits uit. Wel kreeg Pagenaud een waarschuwing van de wedstrijdleiding omdat hij niet geheel conform de pitlane verlaten had. Het incident bleef verder zonder gevolgen. Pagenaud wist de laatste 25 ronden de leiding te behouden en behaalde zijn eerste seizoensoverwinning voor Team Penske. Overigens was dit de eerste Indycar-wedstrijd die sinds 1989 zonder neutralisaties verliep.
Ganassi-coureur Scott Dixon was ervan overtuigd dat Pagenaud voor het pitlane incident zwaarder gestraft had moeten worden.
Scott Dixon: " Het leek erop dat Simon iets te vroeg instuurde en passeerde bij het uitgaan van de pits de witte streep waarvan niet verwacht wordt dat je die passeert. Maar het is nu eenmaal zo en het Ganassi Team verrichtte uitstekend werk."

Helio Castroneves reed maar liefst 47 ronden aan de leiding maar eindigde als derde. Zijn Penske teamgenoot Juan Pablo Montoya werd na een boeiend duel met voormalig Masters winnaar Takuma Sato als vierde geklasseerd.

2016 Montoya LB
Langs de waterfontein naar de vierde plek op Long Beach. Mooi resultaat voor Montoya.

Vorig jaar eindigde Simon Pagenaud als elfde in de eindstand van het kampioenschap en behaalde op Belle Isle met een derde plek zijn beste resultaat. Hoewel Pagenaud in 2015 geen wedstrijden wist te winnen focuste hij zich altijd op de lange termijn.

Simon Pagenaud: "Ik wist dat het er aan zat te komen want sinds het begin van het seizoen waren we direct competitief. Ik wist dat ik races kon winnen. Het is niet mijn eerste overwinning en ik loop al een tijdje mee. De vraag was alleen wanneer zouden wij onszelf in deze positie gaan brengen."
2016 LB Simon Pagenaud
Eerste seizoenszege voor Simon Pagenaud.

Uitslag
1. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 80 ronden
2. Scott Dixon Dallara Chevrolet 80 ronden
3. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 80 ronden
4. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 80 ronden
5. Takuma Sato Dallara Honda 80 ronden
6. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 80 ronden
7. Will Power Dallara Chevrolet 80 ronden
8. James Hinchcliffe Dallara Chevrolet 80 ronden
9. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 80 ronden
10. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 80 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet