NASCAR

NASCAR: Carl Edwards wint Sprint Cup Bristol. Sukkelende Earnhardt Jr toch nog 2e

JGR- Toyota coureur Carl Edwards reed in de 500 ronden tellende wedstrijd op Bristol ruim 276 ronden aan de leiding en versloeg Dale Jr. met een voorsprong van ruim 0.766 secs. Omdat een aantal rijders de nodige problemen kende werd het een wedstrijd met een vrij ongebruikelijke uitslag.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Edwards Bristol 1
De sportieve handtekening van Carl Edwards na een overwinning. Een genot om te zien toch?

Carl Edwards wint Sprint Cup Bristol
Behalve Edwards kenden alle JGR-Toyota in de Food City 500 afgelopen zondag de nodige problemen. Kyle Busch zag zijn kansen om een derde achtereenvolgende overwinning te behalen door twee klapbanden in rook opgaan. De regerende kampioen ging zelfs tweemaal de muur in en moest definitief opgeven. Hij werd nog als 38e geklasseerd. Zijn teamgenoten Denny Hamlin en Matt Kenseth werden met dezelfde problemen geconfronteerd en werden resp. als 20e en 36e geklasseerd.

Kevin Harvick beschikte waarschijnlijk over de snelste auto maar wist het potentieel totaal niet te benutten. Bij elke herstart nam hij de binnenwaartse lijn, terwijl je op Bristol de buitenste moet benutten om voldoende snelheid te maken.
In acht wedstrijden behaalde Edwards zeven Top 10 resultaten en staat na zijn overwinning in Bristol als tweede in de tussenstand van het kampioenschap genoteerd.

2016 Blaney Harvick
Ryan Blaney in gevecht met Kevin Harvick. Harvick had eigenlijk moeten winnen....

Carl Edwards won voor de vierde maal op Bristol en behaalde tevens zijn 26e Sprint Cup-overwinning. Carl Edwards: "Voor ons was het een fantastische wedstrijd. De vrijdag begon goed en tijdens de kwalificatie was de auto bijzonder snel. Wij hadden de eerste pitbox en dit betekende voor het team heel veel. Wij hadden totaal geen problemen en dit bevestigt alleen maar voor ons team en de mensen in de werkplaats. Prachtig om nu een overwinning te hebben zodat ik mij op het kampioenschap kan concentreren." Edwards heeft zich met zijn overwinning automatisch een plek in "The Chase" verworven.

Dale Earnhardt Jr. eindigde als tweede maar beschikte niet bepaald over een auto die goed was voor dit resultaat. Bij de start van de wedstrijd raakte Earnhardt per ongeluk de verkeerde knop waardoor er teveel remdruk was. De HMS-rijder verloor al direct twee rondes omdat het team de elektronica moest resetten.

2016 Bristol Race
Fraaie overzichtsfoto van het racen op Bristol.

Na enkele neutralisaties kwam Earnhardt Jr. terug in dezelfde ronde. Dale Earnhardt Jr. "Ik was gewoon de remmen aan het opwarmen en ik raakte het systeem dat het gaspedaal uitschakelde. Teveel druk schakelde de motor uit. En ik gebruikte de remmen nog niet eens zo erg. Ik werd tweede met een auto die gewoon niet goed genoeg was. Wij gaan er in ieder geval aan werken. Onze auto die was voor een tiende plek geschikt. Wij probeerden een set-up uit die wij hier nog nooit gebruikt hadden. Bij de laatste drie herstarts hadden wij wel erg veel geluk. Tiende, zesde en vierde. En als je als vierde herstart kom je vaak in tweede positie. En ik hoopte dat er daarna ook geen neutralisaties meer zouden komen." Die kwamen er dan ook niet meer.

2016 Edwards Bristol 2
Edwards heeft zich in ieder geval voor een plek in "The Chase" gekwalificeerd.

Rookie Chase Elliott behaalde een week na zijn vijfde plek op Texas een vierde plek. Trevor Bayne behaalde zijn eerste Top 5 resultaat sinds hij in 2011 de Daytona 500 op zijn naam schreef. Matt Di Benedetto behaalde met een zesde plek zijn beste resultaat voor BK Racing. Het was zijn tweede Top 10 Sprint Cup klassering. Clint Bowyer wist zich ondanks enkele ronden achterstand toch in de Top 10 te werken en behaalde overigens zijn eerste Top 10 klassering dit seizoen. Ook reed hij zelfs nog drie ronden aan de leiding.

Uitslag
1. Carl Edwards Toyota 500 ronden
2. Dale Earnhardt Chevrolet 500 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 500 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 500 ronden
5. Trevor Bayne Ford 500 ronden
6. Matt Di Benedetto Toyota 500 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 500 ronden
8. Clint Bowyer Chevrolet 500 ronden
9. Ryan Newman Chevrolet 500 ronden
10. Joey Logano Ford 500 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet