GT

GT: Verrassende Lamborghini-overwinning in ADAC GT Masters Oschersleben. Frankenhout 5e

In een chaotische wedstrijd die gekenmerkt werd door een rode vlag na een startincident en vele safetycarfases behaalde de GRT Lamborghini Huracan GT3 van de combinatie Ineichen/Engelhart een onverwachte zege, nadat de leidende Zakspeed Mercedes na de laatste herstart vanwege te vroeg op het gas gaan een sanctie van de 30 seconden kreeg opgelegd. De combinatie De Philippi/Mies eindigde als tweede gevolgd door de kfz24 APR Motorsport Audi R8 LMS van de combinatie Florian Stoll/Laurens Vanthoor.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2016 Engelhart
Grote vreugde bij Christian Engelhart bij de eerste Lamborghini zege van het GRT Team.

Verrassende Lamborghini overwinning in ADAC GT Masters Oschersleben
De tweede ADAC GT Masters-wedstrijd op Oschersleben kende met verschillende safetycarfases en een Code Rood een chaotisch verloop.Daniel Keilwitz(eerste startrij) slaagde er met zijn Corvette C7 R GT3 totaal niet in om zijn pole te verzilveren. De Callaway-coureur ging direct na de start bij het aansnijden van de "Hotelkurve" na een touché van de latere winnaar Christian Engelhart in de fout en elimineerde daarbij de beide Lamborghini's van Attempto Racing waarvan er één n.b. door de lokale organiserende ADAC Club ondersteund werd. Na een oponthoud van ruim 20 minuten volgden een herstart waarbij de Zakspeed Mercedes GT3 met Luca Ludwig vrijwel direct de leiding nam. Daarachter volgden de kfz24 Audi R8 LMS van de combinatie Stoll/Vanthoor en de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Mies/De Philippi. Tot aan de reguliere stops had Luca Ludwig de wedstrijd volledig onder controle en verloor Vanthoor steeds meer terrein. Engelhart begon vervolgens steeds meer druk op Christopher Mies uit te oefenen en de groene Lamborghini ging uiteindelijk aan de Audi voorbij.Ondanks de drie safetycarfases en de reguliere stops veranderde er aan de kop weinig. Na de reguliere stops viel de kfz24 Audi R8 LMS van Stoll/Vanthoor naar de vierde plek terug.

2016 Vreugdetaferelen
Terwijl de Zakspeed Mercedes nog als "eerste" over de finish ging braken er vreugdevolle taferelen bij het GRT Team uit.

Een allerlaatste safetycarfase kort voor het einde van de wedstrijd zou de definitieve beslissing brengen. Sebastian Asch ging na de herstart te vroeg op het gas en werd daarvoor bestraft. De GRT Lamborghini Huracan GT3 van de combinatie Ineichen/Engelhart kreeg daarmee de zege a.h.w. in de schoot geworpen. In de einduitslag werd de Zakspeed 30 seconden teruggezet. De tweede Zakspeed Mercedes met de Zwitser Nick Roqivue en Felix Rosenqvist deed het uitstekend.De Zweedse Indy Lights-coureur reed een uiterst sterke stint.

2016 Frankenhout
Mooie wedstrijd van de combinatie Frankenhout/Haase. Punten in beide wedstrijden!

Frankenhout tevreden
Achter de tweede Zakspeed Mercedes eindigde de combinatie Frankenhout/Haase als vijfde. In de vrije training en de kwalificaties kende het Car Collection Team de nodige problemen. In de kwalificatie voor de tweede wedstrijd bleef Christopher Haase te lang in het verkeer hangen. Christiaan Frankenhout: "Wij hadden gemakkelijk wat verder naar voren kunnen staan. Maar resumerend kan ik zeggen dat dit toch een goed weekend was. Zeker met de vijfde plek van vandaag. Het team is zeer tevreden met hun debuut in de ADAC GT Masters en dit schept bijzonder veel vertrouwen om op de Sachsenring een goed resultaat te behalen. Voor de combinatie Hoevenaars/Basseng zat er na een matige kwalificatie(23e) niet meer dan een 21e plek in. Ook Marc Basseng ondervond teveel hinder van "verkeer" De HB Racing WDS Lamborghini Huracan GT3 van Norbert Siedler/Jaap van Lagen eindigde als elfde net buiten de Top 10. Vooral na de laatste herstart was er enorm veel druk op de HB Racing WD Lamborghini. De tweede Lamborghini van Snoeks/Erhart werd als zestiende geklasseerd.

2016 Rosenqvist
Uitermate sterk optreden van Felix Rosenqvist op Oschersleben.

De Callaway Corvette van Boris Said/Loris Hezemans werd als 19e geklasseerd. Daarachter volgden de combinaties Scheier/Maassen en Hoevenaars/Basseng. De Aust Motorsport Audi R8 LMS van Schreier/Maassen verloor na een "drive-through" veel tijd.

2016 R2 Start
De aanloop naar de eerste start met de Corvette

De MRS GT Nissan GT3 R NISMO GT3 van Bas Schothorst bleef na 13 ronden in de grindbak steken en het duurde even voordat de wedstrijdleiding ingreep om andermaal te neutraliseren.

2016 Ineichen
Eerste grote ADAC GT Masters succes voor amateur Ralf Ineichen. Hij stond alleen op het podium. Engelhart stond al op de startgrid voor een wedstrijd in de Duitse Porsche Cup.

Winnaar Ralf Ineichen: "Het team heeft een superjob verricht. Eigenlijk realiseerde ik mij nog niet eens dat ik gewonnen had. Zeker omdat de Mercedes voor mij als eerste over de streep ging. Toen ik het geschreeuw over de radio hoorde begreep ik pas werkelijk wat er aan de hand was."

IMG 3427
De HB Racing Lamborghini van Van Lagen/Siedler stond na de voorlaatste herstart behoorlijk onder druk.

Uitslag R2
1. R. Ineichen(CH)/C. Engelhart(D) Lamborghini Huracan GT 3 34 ronden 1.12.21.370
2. C. de Philippi(USA)/C. Mies Audi R8 LMS + 0.574 secs
3. F. Stoll(D)/L. Vanthoor(B) Audi R8 LMS + 2.101 secs.
4. N.Rogivue(CH)/F.Rosenqvist Mercedes AMG GT3 + 2.527 secs.
5. C. Frankenhout(NL)/C.Haase Audi R8 LMS + 3.481 secs.
6. R. Renauer(D)/M.Ragginger(A) Porsche 911 GT3 + 3.934 secs.
7. M. Winkelhock(D)/M.Pommer(D) Audi R8 LMS + 4.404 secs.
8. J. Krohn(SF)/Martin Tomczyk(D) BMW M6 GT3 + 4.504 secs.
9. P. Assenheimer(D)/D. Schwager(D) Callaway Corvette C7 GT3 + 5.685 secs.
10. I. Tutumlu(ESP)/K. van der Linda(ZA) Audi R8 LMS Ultra + 7.878 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet