WTCC

WTCC: Catsburg vervult glansrol, López wint race 2

160417 WTCC R2 Catsburg Lopez
Lopez, de uiteindelijke winnaar, en Catsburg, de smaakmaker van de race

Vrijwel niemand gaf nog een stuiver voor zijn kansen, nadat hij de hele race klaagde over vibraties. Zelf dacht hij ook dat zijn auto ieder moment stuk zou gaan, maar uiteindelijk benutte José-María López toch zijn kansen en reed net als twee weken geleden op Paul Ricard de zwaar bevochten overwinning in de 'main race' naar huis. Nicky Catsburg leverde met de Lada een fantastische prestatie door rondenlang de race aan te voeren, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats achter López en Honda-rijder Tiago Monteiro, die daarmee de leiding in de WK-stand overneemt. Tom Coronel eindigde op de tiende plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


Lopez schuift bij de start langs Muller en Catsburg door van de derde naar de eerste plaats. Muller gaat even wijd bij het uitkomen van de eerste bocht en vervolgens verliest hij de tweede plaats aan Catsburg. Achter Muller rijden de drie farieks-Honda's met Monteiro, Huff en Michelisz. Coronel rijdt op de twaalfde plaats. Na twee ronden heeft López al een voorsprong van 1,5 seconden op Catsburg, daarachter Muller, de drie Honda-rijders, Valente, Björk, Bennani en Chilton. Van de wedstrijdleiding komt het bericht dat het contact tussen Muller en Catsburg in de eerste bocht na de start onderzocht wordt, maar even later volgt de geruststellende melding 'no further action'.

In de vierde ronde gaat López wijd bij het uitkomen van de elfde bocht en Catsburg ziet zijn kans en plaatst een aanval. Met succes: Catsburg neemt de leiding over. Muller raakt in de clinch met Huff, loopt schade op aan de rechter voorkant van zijn auto en valt terug naar de achtste plaats.

In ronde vijf strandt Valente vanuit de zesde positie. Catsburg blijft aan de leiding voor López, Monteiro, Huff, Michelisz, Björn, Muller en Bennani. Coronel is inmiddels al opgeklommen naar de elfde plaats, mede dankzij de uitvalbeurt van Valente. López blijft via de boordradio klagen over vibraties, vermoedelijk door schade aan de splitter vanwege zijn excursie naast de baan in de vierde ronde. Monteiro komt dichter en dichter bij de Citroën en het lijkt nog slechts een kwestie van tijd voordat de Portugees de regerend wereldkampioen weet te verschalken.

In ronde elf worden de banden van Catsburgs Lada zienderogen slechter en de auto begint meer en meer te glijden. Als onze landgenoot wijd gaat, rijdt López onmiddellijk het gat van bijna twee seconden dicht, terwijl López Monteiro in de nek heeft. Huff strandt ondertussen naast de baan. Aan het eind van de elfde ronde passeert López Catsburg, profiterende van de betere rechtelijnsnelheid van de Citroën. De twee gaan met een verschil van 0,02 seconden de laatste ronde in. Catsburg moet zijn tweede plaats verdedigen tegen Monteiro, maar zonder resultaat: de Portugees gaat erlangs en neemt de tweede plaats over. Uiteindelijk wint López voor Monteiro, Catsburg en Björk, die in de laatste meters nog de vierde plaats verovert van Michelisz. De Hongaar wordt vijfde, Muller eindigt als zesde. Bennani, Chilton, Ekblom en Coronel completeren de top tien.

160417 WTCC R2 Lopez win Winst voor López, de Nederlandse driekleur voor Catsburg

Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 12 r.
2. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 0,700
3. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC, op 3,260
4. Thed Björk (Zwe), Volvo S60 Polestar, op 3,868
5. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 4,620
6. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 4,737
7. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 5,262
8. Tom Chilton (GBr), Citroën C-Elysée WTCC, op 5,950
10. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 1 ronde

Stand na vier van 24 races:
1. Tiago Monteiro, 77 punten
2. José-María López, 76
3. Norbert Michelisz, 50
4. Rob Huff, 49
5. Mehdi Bennani, 46
6. Yvan Muller, 44
7. Nicky Catsburg, 34
12. Tom Coronel, 5
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet