WTCC

WTCC: Tiago Monteiro wint onderhoudende race, Nederlanders buiten de punten

160417 WTCC Start R1
Start van de race met Bennani voor Monteiro en Huff

Honda blijft het vooralsnog goed doen in het FIA WK Toerwagens. In een spectaculaire eerste race op de Slovakia Ring slaagde Tiago Monteiro met een van de drie fabrieks-Civics er in de negende ronde in om Mehdi Bennani in de Loeb-Citroën te passeren en vervolgens reed de Portugees zijn eerste zege van het seizoen naar huis. Bennani eindigde als tweede voor Rob Huff, eveneens met een Honda. Voor de beide Nederlanders in het veld was er geen succes weggelegd. Nicky Catsburg raakte in de eerste ronde naast de baan, viel ver terug, maar wist nog enkele plaatsen goed te maken en eindigde als elfde net buiten de punten. Tom Coronel kon geen potten breken en moest genoegen nemen met de 15e plaats.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


Hugo Valente start vanaf pole, maar op de eerste meters weet Bennani de Fransman al te passeren. Huff zit teveel aan de buitenkant en moet door het gras, maar klimt op naar de derde plaats terwijl Valente, niet in de laatste plaats na druk van teamgenoot Tarquini, verder en verder terugvalt. Catsburg raakt van de baan en kan achteraan pas weer aansluiten. Bennani leidt voor Monteiro, Huff, Tarquini, Lopez, Muller, Björk, Michelisz. Tom Coronel komt als 13e door aan het eind van de eerste ronde. Muller passeert in de tweede ronde zijn teamgenoot López en neemt daarmee de vijfde plaats over. Coronel en Catsburg hebben het ook weer eens met elkaar aan de stok, in de tweede ronde passeert Catsburg de Gooise Chevrolet-rijder, die een ronde later nog twee plaatsen verliest aan James Thompson en John Filippi.

Vooraan komt Bennani meer en meer onder druk van Honda-rijders Monteiro en Huff, waarbij het gewichtsnadeel van 80 kg in de Citroën van de Marokkaan natuurlijk ook niet echt helpt. In de vijfde ronde verliest Valente een plaats aan Fredrik Ekblom, terwijl Catsburg de Loeb-Citroën van Demoustier passeert en daarmee de twaalfde plaats verovert. Verder naar voren oefent López in toenemende mate druk uit op Yvan Muller in de strijd om de viojfde plaats, hoewel López op zijn beurt ook Björk en Michelisz in zijn kielzog heeft. In de zevende ronde plaatst López de aanval en gaat zijn Franse teamgenoot voorbij. Michelisz passeert vrijwel gelijktijdig ook Björk en is daarmee zevende. In een Lada-intern duel haalt Catsburg Valente in en neemt zo de elfde plaats over.

In de negende ronde tikt López even de achterkant van Tarquini's Lada aan, maar voorlopig komt het niet tot een positiewisseling. Even later passeert Monteiro bij het aanremmen van bocht 8, eigenlijk een van de weinige plaatsen waar je op de Slovakia Ring kunt inhalen, Mehdi Bennani en neemt zo de leiding over. De Hongaar Ficza strandt met een brandende Zengö-Honda, vermoedelijk door een olie- of benzineleiding. De coureur stapt zelf uit, maar de auto staat brandend in de grindbak in de laatste bocht. Uiteindelijk rijdt Monteiro als winnaar over de eindstreep en zorgt zo voor het tweede succes voor Honda in dit nog prille seizoen. Bennani wordt tweede voor Huff en Tarquini, terwijl Michelisz met een spectaculaire actie in de slotronde de zesde plaats overneemt van Muller. Achter het duo completeren Björk, Chilton en Ekblom de top tien. Catsburg wordt elfde, Coronel eindigt als 15e.

160417 WTCC Coronel Tom Coronel eindigde als 15e

Uitslag:
1. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, 11 r.
2. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 2,526+
3. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, op 3,119
4. Gabriele Tarquini (Ita), Lada Vesta WTCC, op 9,247
5. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 9,453
6. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 10,085
7. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 10,659
8. Thed Björk (Zwe), Volvo S60 Polestar, op 11,129
11. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC, op 14,766
15. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML TC1, op 25,262
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet