Formule 1

Formule 1: Rosberg merkt niets van actievolle race en wint eenvoudig

Rosberg

De Grand Prix van China zal de boeken ingaan als een race die van start tot finish bol stond van de actie. De enige man die daar niets van meekreeg was Nico Rosberg, die reed rustig aan de leiding en kende geen vuiltje aan de lucht. De tweede plek werd prooi voor Vettel, maar die moest daar hard voor knokken, nadat hij in de eerste bocht tegen Räikkönen botste. De derde plek ging naar Daniil Kvyat, die vooral buiten de drukte bleef. Max Verstappen speelde een groot deel van de race geen rol, maar stond op in de slotfase en rukte nog op naar de achtste plek.

Tekst: Daan Jeuken

Start niet cruciaal voor Rosberg
Het verloop van de Grands Prix van Australië en Bahrein werd twee keer bepaald door de start. In China kan die voor Rosberg wel eens minder cruciaal zijn. Hij heeft als enige van de top tien de hardere band. Dat betekent dat hij in de eerste ronden waarschijnlijk minder snel zal zijn, maar wel veel langer door zal kunnen – ongeacht of hij leidt of niet.

De start van Rosberg is redelijk, maar niet zo goed als die van Daniel Ricciardo. De Australiër pakt de leiding, Rosberg sluit aan. Daarachter is het een chaos. Kvyat komt binnendoor bij de Ferrari's gevlogen, waar Vettel zo van schrikt dat hij Räikkönen aantikt. Die gaat in de rondte en verliest zijn voorvleugel. De Fin moet naar de pits en valt helemaal terug, Vettel kan zijn weg vervolgen als achtste. Daar gaat de dreiging van Ferrari weer.

De chaos voorin heeft zijn weerslag op de rest van het veld. Sainz rukt op naar de vierde plek, maar wordt daarna ingehaald door de Force India's, waarvan Hülkenberg in de eerste ronde van plaats dertien naar vijf is doorgeschoven. Verstappen heeft drie plaatsen verloren en rijdt twaalfde.

Lewis Hamilton kan niet profiteren van de chaos, want ook hij verliest zijn voorvleugel als hij wordt aangereden door Ericsson, en moet ook een ronde afleggen met de vleugel onder zijn auto.

Ricciardo

Druk voor Rosberg weer verdwenen
Nico Rosberg heeft weinig problemen om even achter Ricciardo te rijden, maar na drie rondjes is het voordeel van de zachte band alweer verdwenen. Sterker nog, op het moment dat Rosberg de leiding terugpakt, ploft Ricciardo's band.

Safetycar
Met al die rotzooi van de eerste ronde nog op de baan, is de geplofte band de druppel voor de wedstrijdleiding. De safetycar wordt de baan op gestuurd en iedereen met zachte banden komt de pits in voor nieuwe. Dat gooit het hele veld door elkaar; Rosberg leidt voor Massa, Alonso, Wehrlein, Gutierrez, Kvyat, Palmer en Haryanto. De andere mannen mogen van buiten de toptien naar voren proberen te komen, Verstappen moet dat vanaf p18. Lewis Hamilton komt zelfs twee keer binnen, hij haalt even zachte banden en gaat daarna meteen weer terug naar de hardere band.

Een al actie
Na de herstart is het een en al actie door het hele veld. De snellere mannen hebben een hoop inhaalwerk voor de boeg en gaan enthousiast aan de slag. Door het hele veld wordt hard en fair gevochten, het gaat bijna te snel om bij te houden, maar er sneuvelen verdacht weinig vleugels. Vooral Sebastian Vettel is goed onderweg en rijdt met grote stappen terug richting het podium. Kvyat en Massa rijden daar nog, de Rus heeft de tweede plek gepakt van de Braziliaan.

Pitstops
Als Vettel aan de staart van Massa is aanbeland en het podium lijkt te gaan grijpen, gaat hij weer naar binnen voor een nieuw setje banden, waardoor hij weer wordt teruggeworpen naar p13. Zo kan Vettel dus weer verder met zijn inhaalrace. Hamilton is inmiddels al opgerukt naar p8, Verstappen rijdt tiende. Kvyat stopt een paar ronden later en komt maar nipt voor Vettel de baan op. Massa komt na zijn stop achter de Ferrari terecht.

Nico Rosberg heeft als enige man op de baan nog een bijzonder rustige race gehad als hij ook binnenkomt. Rosbergs stop is prima en hij behoudt de leiding.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet