GT

GT: Peter Hoevenaars schittert bij debuut in ADAC GT Masters. Zege voor titelverdedigers Ludwig/Asch

In een spannende eindsprint van de openingswedstrijd van de ADAC GT Masters op Oschersleben bezorgde Luca Ludwig het Zakspeed Team de allereerste seizoensoverwinning. Ondanks een vijf seconden penalty voor een incident in de openingsronde kon men bij Zakspeed toch de zege behouden. Indrukwekkend was het optreden van newcomer ADAC GT Masters newcomer Peter Hoevenaars die direct bij zijn debuut samen met Marc Basseng direct zijn eerste podium pakte.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2015 Start R1 Oschersleben
Start van het ADAC GT Masters seizoen in Oschersleben. De Abt Bentley neemt gedurende de eerste wedstrijdhelft de leiding.

Peter Hoevenaars schittert bij debuut in ADAC GT Masters. Zege voor titelverdedigers Ludwig/Asch
De openingswedstrijd van de ADAC GT Masters leverde een overwinning op voor de regerende kampioenen Luca Ludwig/Sebastian Asch met de Zakspeed Mercedes GT3. In een spectaculaire slotfase wist Luca Ludwig de leidende Team Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Christopher Mies te verschalken. De Zakspeed Mercedes kreeg na afloop een penalty van 5 strafseconden omdat de auto op de grid niet juist gepositioneerd was. Het verschil met Mies van 1.115 seconden was voldoende om de zege veilig te stellen. De tweede Team Montaplast by Land Motorsport Audi R8LMS van de combinatie Hoevenaars/Basseng kreeg een derde podiumplek a.h.w. in de schoot geworpen.

2016 Hoevenaars Basseng
Peter Hoevenaars en Marc Basseng recapituleren de wedstrijd na afloop.

Kort voor het einde kreeg de Bonaldi Motorsport Lamborghini Huracan van de combinatie Kujala/Pavlovic een drive-through opgelegd. Zij vielen daardoor naar de 23e plek terug. Voor Hoevenaars betekende het zijn eerste rollende start sinds jaren. Hoevenaars: "Dit was ik eigenlijk niet meer gewend. Het is alweer een tijdje geleden dat ik een rollende start gedaan had. Over mijn start was ik niet echt tevreden. Ik bleef achter de Corvettes hangen. In de bochten loop je op ze in, maar op de rechte stukken lopen ze van je weg. Ik heb de auto op een vijfde/zesde plek aan Marc overgegeven. Met die "drive-through" van de Bonaldi Lamborghini hadden we natuurlijk ontzettend veel geluk. Vorige week zat ik voor het eerst in die auto. Dit had ik absoluut niet verwacht." Met een pole voor de Amerikaan Conor de Philippi met een tweede en een derde plek voor het team van Montaplast by Land Motorsport werd het voor Audi Customer Sport een uitstekende dag op Oschersleben.

2016 Bentley Leads
Sterk Bentley optreden bleef onbeloond.

Direct bij de start nam de ABT Bentley Continental GT3 van Fabian Hamprecht de leiding. Tot aan de reguliere stops wist de Bentley zijn goede uitgangspositie vast te houden. Maar vanwege te snelrijden in de pitlane kreeg Guy Smith een penalty opgelegd. Een teleurstellende 22e plek was het resultaat. De Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 van de combinatie Renauer/Ragginger eindigde als vierde. De Schubert BMW M6 GT3 van de combinatie Krohn/Tomczyk had zich voor zijn Masters debuut als veertiende geklasseerd en kwam in zijn eerste GT Masters optreden als vijfde over de streep. Daarachter volgde de combinatie Markus Winkelhock/Markus Pommer met de Phoenix Audi R8 LMS. Jules Gounon/Daniel Keilwitz bezorgde de gloednieuwe Corvette C7 GT3. Een fraaie zevende plek.

2016 Rallyecross
Rallyecross met de GT3's in de openingsfase........


De Car Collection Audi R8 LMS van Christiaan Frankenhout/Christopher Haase had zich als 23e gekwalificeerd. Een fraaie inhaaljacht van zowel Christiaan als Haase leverde alsnog een Top 10 klassering op.

2016 Dice Lead
GT Racen op het scherpst van de snede. Mooier kan niet......

Sebastian Asch: "Om eerlijk te zijn had ik hier met een Audi Party gerekend. Die hebben dit weekend al een hele sterke indruk achtergelaten.Ik ben des te gelukkiger dat we de overwinning behaald hebben.Mijn start was gewoon niet goed. Ik heb wat concurrenten weggedrukt. Pas bij de rijderswissel hoorde ik hiervan. Ik was ervan overtuigd dat we geen kans meer hadden. Maar Luca heeft in de tweede helft werkelijk alles gegeven en veel goed gemaakt."

2016 Snoeks
Elia Ehrhart en Kelvin Snoeks zitten er nog niet helemaal bij met hun Lamborghini Huracan GT3.

Luca Ludwig: "De Pitstop werkte perfect. Daarna had ik een paar goede inhaalmanoeuvres.Met een tweede plek was ik meer dan tevreden geweest. Toen kwam er een safetycarfase en had ik plotseling weer aansluiting bij de leiders. Zonder safetycar hadden we absoluut geen kans meer gehad. Bij de laatste inhaalmanoeuvre heb ik behoorlijk wat risico genomen. Maar het is wel gelukt.

2016 Schothorst
Harde leerschool voor Bas Schothorst met de MRS Nissan GT-R NISMO GT3 aan de staart van het veld.

Xavier Maassen eindigde met Lucas Schreier op een dertiende plek, Siedler/Van Lagen in de HB Lamborghini eindigden als 20e. De Callaway Corvette C7 GT3 van Saïd/Hezemans moest na een parc fermé incident vanuit de pitlane starten en werd als 24e geklasseerd. Voor debutant Bas Schothorst zat er bij MRS niet meer dan een 26e plek in. Rolf Ineichen/Christian Engelhart wonnen met hun 8e plek tevens het Gentlemen klassement. Mikhaela Ahlen Kottulinsky was na 10 ronden de eerste uitvalster.

2016 Ludwig Winnaar
Zo vader zo zoon. Winnaar Luca Ludwig.

Uitslag
1. S. Asch(D)/S. Ludwig(D)Mercedes AMG GT3 39 ronden 1.01.49.79
2. C. de Philippi(USA)/ C.Mies(D) Audi R8 LMS + 1.115 secs.
3. P. Hoevenaars(NL) Marc Basseng(D) Audi R8 LMS + 9.629 secs.
4. R. Renauer(D)M.Ragginger(A) Porsche 911 GT3 + 13.808 secs.
5. J. Krohn(FIN)/M. Tomczyk(D) BMW M6 GTE + 15.442 secs.
6. M. Winkelhock(D)M.Pommer(D) Audi R8 LMS + 18.356 secs.
7. J. Gounon(F)/D. Keilwitz(D) Corvette C7 GT3 + 18.816 secs.
8. R.Ineichen(CH)/C.Engelhart(D) Lamborghini Huracan GT3 19.822 secs.
9. C. Frankenhout(NL)/C. Haase(D) Audi R8 LMS + 21.416 secs.
10.F.Stoll(D)/L.Vanthoor(B) Audi R8 LMS + 22.398 secs.

2016 Top 6 Vlnr. Conor de Philippi,Christopher Mies, Sebastian Asch/Luca Ludwig, Peter Hoevenaars en Marc Basseng.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet