WTCC

WTCC: Sterk optreden Nicky Catsburg in kwalificatie Slovakia Ring, pole Yvan Muller

160416 WTCC Catsburg quali
Nicky Catsburg kwam slechts 0,04 seconde tekort voor de pole-position

Yvan Muller was de snelste in de kwalificatie van het FIA WK Toerwagens op de Slovakia Ring. Met een uitstekende ronde in Q3 reed de viervoudig wereldkampioen met zijn Citroën E-Elysée WTCC een tijd van 2:03,910 minuten. De sensatie in de sessie was echter het optreden van onze landgenoot Nicky Catsburg. Met de snelste tijd in de tweede vrije training toonde Catsburg eerder vandaag al het potentieel aan, hetgeen hij met de tweede plaats in de kwalificatie volledig waarmaakte. Daarmee start Catsburg morgen vanaf voorste rij voor de 'main race'. Hij bleef regerend wereldkampioen José-María López 0,241 seconde voor. Tom Coronel kende duidelijk meer problemen op de Slovakia Ring. Zijn ROAL-Chevrolet Cruze functioneerde niet zoals hij dat wilde en zo kwam Coronel niet verder dan de 16e tijd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

Hugo Valente was bepalend voor een groot deel van de actie in de eerste kwalificatiesessie, zowel in positieve als in negatieve zin. Eerst zorgde de Fransman met zijn Lada voor de rode vlag door van de baan te raken, iets wat José-María López hem korte tijd later nadeed. Na de onderbreking zette Valente de snelste tijd op de klokken, gevolgd door López, Honda-rijder Norbert Michelisz, de Citroëns van Mehdi Bennani en Yvan Muller en Thed Björk in de snelste van de beide Polestar-Volvo's. De Chevrolet-rijders kwamen er niet aan te pas: niet alleen John Filippi, maar ook de teruggekeerde James Thompson alsmede Tom Coronel wisten zich niet voor Q2 te plaatsen. Hetzelfde lot trof Demoustier in één van de Loeb-Citroëns en de Hongaar Ferenc Ficza in een van de beide Zengö-Honda's.

160416 WTCC quali Coronel Zorgelijke blik bij Tom Coronel, voor wie de kwalificatie na de eerste heat over was

Norbert Michelisz kwam als snelste uit de tweede heat, gevolgd door Catsburg, López, Muller en Huff. Dit trio mocht daarmee door naar de derde en laatste heat va de kwalificatie. Hugo Valente reed ditmaal de tiende tijd en verzekerde zich daarmee van de pole-position voor de 'Opening Race', voor Mehdi Bennani in de Loeb-Citroën.

In Q3 kwam Muller, die na Huff als tweede van start ging, als enige onder de tijd van 2:04 minuten, waarmee de geroutineerde Fransman de pole-position voor de tweede race voor zich opeiste. Catsburg kwam tot op vier honderdste van Mullers tijd en vertrekt daarmee morgen als tweede in de 'Main Race'. López, Michelisz en Huff completeerden de top vijf in het klassement.

Citroën en Honda exact gelijk in MAC3
In de 'MAC3'-sessie, waarin de deelnemende fabrikanten Citroën, Honda en Lada elk drie rijders aan de start brengen, was het dit keer nog spannender dan bij de première, twee weken geleden in Frankrijk. Was het toen Lada dat met de gecombineerde tijd van Valente, Tarquini en Catsburg heel dichtbij de tijd van Citroën-rijders Muller, López en Bennani kwam, ditmaal was er zelfs sprake van een 'dead heat': Citroën en Honda, met Huff, Monteiro en Michelisz, kwamen beide tot exact dezelfde tijd. Daarmee scoren beide merken tien punten voor het WK voor constructeurs. Alleen voor Lada waren er geen punten weggelegd, omdat Nicky Catsburg er niet in slaagde de twee ronden te voltooien: eerst kwam hij bij de start slecht weg en even later strandde hij voortijdig met een lekke band.

160416 WTCC quali Muller
Yvan Muller start morgen vanaf de pole-position voor de 'Main Race'

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 2:03,910
2. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC, 2:03,950
3. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 2:04,191
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, 2:04,378
5. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, 2:04,751
6. Thed Björk (Zwe), Volvo S60 Polestar
7. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC
8. Gabriele Tarquini (Ita), Lada Vesta WTCC
16. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1

160416 WTCC quali Catsburg portret
Met de snelste tijd in de tweede vrije training en de tweede tijd in de kwalificatie toonde Nicky Catsburg zijn potentieel

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet