Sportscars

Sportscars: Pole voor Christian Fittipaldi in Long Beach

28739128

Christian Fittipaldi heeft de pole voor de BUBBA Burger Sports Car Grand Prix voor zich opgeëist. De Braziliaan, die uitkomt voor het Action Express Racing team, pakte voor de derde keer in zijn carrière de pole in het IMSA SportsCar Championship en deed dat in een sessie die werd onderbroken nadat Marc Goossens rond ging en werd geraakt door achteropkomend verkeer. Renger van der Zande gaat morgen in de Prototype Challenge als tweede van start, BMW vertrekt in de GTLM klasse vanaf pole position.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)

Foto: IMSA

Fittipaldi was na afloop van de kwalificatie uiteraard tevreden met zijn pole position. De Braziliaan rijdt als sinds 1995 op het circuit in Californië, maar had het nooit makkelijk op het smalle stratencircuit. "Het Californische Fontana was goed voor mij, maar Long Beach was altijd zwaar voor mij en Action Express Racing. Om nu in Long Beach de pole te pakken is voor mij en het team erg belangrijk. Een race op een stratencircuit van pole te beginnen maakt het leven een stuk minder moeilijk. Ik denk dat we een kans hebben, maar het gaat zeker niet makkelijk worden," aldus Fittipaldi, wiens oom Emerson in 1980 zijn laatste F1-podium in Long Beach wist te behalen.

Ricky Taylor eiste op 0,171 seconden achterstand de tweede plaats voor Wayne Taylor Racing op en bezorgde daarmee Corvette een 1-2 op de startgrid. Ricky Taylor "De auto was een pole auto, maar helaas raakte ik de muur. Ik voel me echt slecht want dit had met gemak pole kunnen zijn, maar ik wilde gewoon te vroeg teveel. We hebben veel vertrouwen in de race. Ik zal hem (Fittipaldi) proberen in te halen. Ik weet dat onze pit stop sneller zal zijn, maar ik wil hem op de baan inhalen," aldus een ietwat teleurgestelde Taylor.

De Prototype Challenge kwalificatie werd voortijdig afgebroken na een crash tussen Mark Kvamme en Robert Alon. Met nog zeven minuten te gaan raakten de beide coureurs elkaar en het lukte de organisatie niet om de baan op tijd vrij te geven. IMSA besloot daarop om de PC grid op basis van de stand in het kampioenschap op te maken. Dat zou in principe betekenen dat Robert Alon de pole zou krijgen, maar de PR1/Mathiasen coureur kreeg een straf voor het veroorzaken van de rode vlag. De JDC-Miller Motorsports Oreca FLM09 van Misha Goikhberg werd uiteindelijk als pole sitter uitgeroepen.

Renger van der Zande en Alex Popow, die momenteel derde in het kampioenschap staan, gaan morgen als tweede van start. Van der Zande gaf na afloop aan de race met vertrouwen tegemoet te zien.
"Het ziet er goed uit. We hebben de auto nog niet helemaal op tempo, dus we zijn nog een paar setup tweaks aan het maken voordat we morgen de race ingaan. Ik heb er wel vertrouwen in. Mijn teamgenoot is zeer stabiel, hij kan hard rijden en houdt hem ook op de baan. Daar heb ik veel vertrouwen in. Als ik in de auto kom dan hoop ik dat we ergens in de top drie rijden en dat ik naar voren kan rijden om voor de overwinning te gaan strijden. We gaan het zien," aldus Van der Zande, die op dat moment nog dacht vanaf de vierde plek te moeten starten.

Lokale held Bill Auberlen moest zichzelf na afloop van de kwalificatie in zin arm knijpen om te realiseren dat hij niet droomde. De uit Redondo Beach afkomstige coureur pakte voor het tweede opeenvolgende jaar de pole. Porsche coureur Earl Bamber wist kort voor het einde van de kwalificatie de droom van Auberlen nog te verstoren, maar de Porsche 911 RSR kwam uiteindelijk drie duizendsten van een seconde tekort.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet