Formula 4

F4: Sterke seizoensstart van Job van Uitert in Misano

actie-vanuitert

Job van Uitert is zijn tweede seizoen in de FIA Formula 4 categorie uitstekend begonnen op het Italiaanse circuit van Misano. De 17-jarige Jenzer Motorsport coureur maakte ter voorbereiding op zijn seizoen in het Duits F4 kampioenschap zijn debuut in Italië en hield na drie wedstrijden zilverwerk en zelfvertrouwen over aan zijn eerste races van het seizoen.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: PR

Niet minder dan veertig auto's stonden op het circuit aan de Adriatische kust aan de start van de seizoensopener van het Italiaanse kampioenschap, de ideale manier voor Job om met zijn nieuwe team Jenzer Motorsport het seizoen te starten. Op een circuit wat geteisterd werd door wisselvallig weer kwalificeerde de Dongenaar zich als derde, verreweg zijn beste tijdtraining uit zijn nog prille carrière.

De eerste wedstrijd werd op een kletsnatte baan verreden wat de hoop op een goed resultaat na de kwalificatie alleen maar versterkte. De baan was echter zo verraderlijk dat Van Uitert in de opwarmronde in de rondte ging en slechts als dertiende de wedstrijd mocht beginnen. Wat volgde was een weergaloze wedstrijd waarbij de blauw-zwarte Formule 4 door het veld kliefde. Binnen een paar ronden lag Job al achtste, even later drong hij de top zes binnen en met nog een paar ronden te gaan kwam hij op de vierde plaats te liggen en werd de aansluiting met Juan Correa en Diego Bertonelli gevonden.

De Jenzer-coureur zette de druk er vol op en wist beide auto's voorbij te steken wat hem op de tweede plaats bracht met slechts Mick Schumacher, zoon van zevenvoudig Formule 1-kampioen Michael, voor hem. Er was te weinig tijd om de Duitser te achterhalen maar op weg naar de eerste Formule 4 podium finish uit zijn carrière noteerde de Nederlander wel de snelste raceronde. Het onderstreepte het sterke optreden in zijn eerste race voor zijn nieuwe team: "Dit voelde fantastisch, ik kon alles doen, de auto positioneren en aanvallen zoals ik wilde!", was het commentaar van een coureur die zijn geluk niet op kon.

podium-vanuitert

Met de snelheid op een natte baan was dus niets mis maar het was de vraag of Job het bij kon houden op een volledig droge baan. Het antwoord op die vraag kwam op zondagochtend in de tweede race van het weekend. Een uitstekende start zorgde ervoor dat hij op de tweede plaats achter teamgenoot Marcos Siebert terecht kwam. Samen probeerde het Jenzer duo weg te komen bij de rest van het veld wat aanvankelijk lukte. Halverwege de race werd Job echter bijgehaald hoorde Raul Guzman die echt over meer snelheid beschikte. Even probeerde Job de Mexicaan achter hem te houden maar niet van plan om in een lang gevecht terecht te komen en daardoor de rest van het veld de kans te geven weer aan te haken, zette de Dongenaar de deur open en probeerde aan te haken bij Guzman. "Het laatste wat ik wilde is ineens vier, vijf auto's achter mij aan krijgen. Guzman was sneller en dan moet je afwegen hoe je een podiumplek toch zeker kan stellen." Het plan werkte precies en na 25 minuten racen finishte Job als derde, achter de winnende Guzman en teamgenoot Siebert.

De twee podiumplaatsen zorgde ervoor dat Job als derde de laatste race mocht starten. Een superstart zorgde er voor dat hij die podiumpositie vasthield. Maar waar de start van de race goed was, was de herstart na een safetycar periode minder goed. Het zorgde ervoor dat de Jenzer Motorsport coureur onder druk werd gezet bij het ingaan van de eerste bocht en een extreem verdedigende lijn moest aannemen. Hierdoor werd de Formule 4 op het vuile gedeelte van de baan gedreven en verloor Job vier plaatsen. In een extreem spannende wedstrijd vocht Job zich terug naar de vijfde plaats maar kreeg in zijn kielzog leider in het kampioenschap Mick Schumacher mee. Een prachtig gevecht ontstond waarbij Schumacher het een aantal keer probeerde maar Job wist, ondanks het feit dat de snelste man op de baan achter hem zat, de vijfde plek vast te houden. Uiteindelijk lukte het hem niet om Schumacher, die vanuit de slipstream kwam, tegen te houden waardoor Job genoegen moest nemen met de zesde plaats. Nog altijd een goed resultaat wat hem de vierde plek in de kampioenschapsstand bracht. "In de derde race miste ik net wat snelheid en werd ik hard bestraft voor het niet attent zijn bij de herstart. Dat zijn dingen om van te leren maar over het algemeen mag ik niet klagen met de twee podiumplaatsen en het bewijs dat we de snelheid absoluut te pakken hebben!", aldus Job van Uitert die volgend weekend op het circuit van Oschersleben bij de eerste race van het Duitse ADAC F4 seizoen zal proberen net zo te presteren als in Misano.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet