NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint Duck Commander 500 in Texas. Verkeerde bandenkeuze Dillon betekent massacrash

Na een laatste neutralisatie met nog 33 ronden te gaan nam Kyle Busch afstand van zijn achtervolgers en scoorde dit weekend zijn tweede overwinning op de Texas Motor Speedway. Austin Dillon besloot om niet zijn banden te wisselen. Het leidde tot een crash waarbij dertien deelnemers betrokken waren.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR 

2016 Busch Texas 2
Vier NASCAR overwinningen binnen een week voor Kyle Busch. Harry Gant was in 1991 de laatste coureur die dit presteerde.

Kyle Busch wint Duck Commander 500 in Texas. Austin Dillon veroorzaakt massacrash
In twee weken tijd won Kyle Busch maar liefst vier NASCAR gesanctioneerde wedstrijden. Op Martinsville won Busch de Camping World Truck Series en de Sprint Cup. In Texas pakte hij zowel in de Xfinity als de Sprint Cup de volle winst. Voor Busch betekende het zijn 36e Sprint Cup-overwinning. In 2013 won hij overigens ook beide wedstrijden op de Texas Motor Speedway. In de NASCAR-geschiedenis is Busch overigens de tweede coureur die in twee achtereenvolgende weekends vier races op zijn naam wist te schrijven. Harry Gant slaagde daar in 1991 voor het laatst in op Richmond en Dover. Met zijn overwinning heeft Busch zichzelf, in tegenstelling tot 2015, nu al van een plek in "The Chase "verzekerd. Daardoor wordt de titelverdediging iets vergemakkelijkt.

Kyle Busch: "Onze auto was in het midden van de bochten bijzonder snel. Zeker naarmate de avond vorderde. In het begin moesten wij er voor knokken. Wij waren niet echt goed. Crewchief Adam Stevens bracht gedurende de avond steeds betere afstellingen aan waardoor de auto steeds beter werd. Goed genoeg om aan het einde te winnen."

2016 Start R
Logano en Edwards bij de start van de Duck Commander 500 in Texas.

Met nog acht ronden te gaan wist Dale Earnhardt Jr. Joey Logano van de tweede plek te verdringen. Ondanks contact in de pitlane met Kyle Busch en een crash wist Jimmie Johnson alsnog als vierde te eindigen. Tijdens de eerste pitstops omstreeks de 30e ronden reden Busch en Johnson in de pitlane tegen elkaar aan.

Met een vijfde plek behaalde Rookie Chase Elliott zijn beste Sprint Cup-resultaat tot nu toe. Martin Truex Jr. reed maar liefst 141 ronden aan de leiding maar moest met een vijfde plek genoegen nemen. Truex Jr": "Dit doet een beetje pijn maar de positieve zaken nemen we maar mee naar huis." Tot het moment dat de strategieën een rol begonnen te spelen was Truex Jr. absoluut een klasse apart.

2016 Truex Texas
Martin Truex Jr. was een klasse apart totdat de strategieën van de teams een rol begonnen te spelen.

Tijdens een neutralisatie in de 290e ronde besloten zowel Truex Jr. als Dillon op oude banden door te gaan. Truex Jr. wist zijn leiding te behouden maar voor Dillon bleek die keuze gewoonweg rampzalig. Dillon verloor zijn grip en een aanstormende Jimmie Johnson kon hem ook niet meer ontwijken. Het leidde tot een megacrash waarbij 13 auto's betrokken waren.

Bij de herstart wist Busch afstand te nemen van Joey Logano's Ford. Kyle Busch: "De herstart betekende de sleutel tot succes. Als ik voor hem kon blijven dan kon de wedstrijd veilig stellen. Zij hadden een goede herstart maar die van ons was beter. We moesten gewoon deur tegen deur racen. Hij koos de binnenzijde en gedurende de gehele wedstrijd werden de sprints aan die kant gewonnen maar wij waren gewoon beter."

Polesitter Carl Edwards reed 124 ronden op kop maar moest in de 222e ronde met een loszittend wiel terug naar binnen. Hij had er ruim 70 ronden voor nodig om weer aansluiting bij de koplopers te vinden. De JGR-Toyota werd als zevende geklasseerd.

2016 Busch Texas R1
De 36e Sprint Cup voor Kyle Busch in Texas met het team van Joe Gibbs Racing.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 334 ronden
2. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 334 ronden
3. Joey Logano Ford 334 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 334 ronden
6. Martin Truex Jr. Chevrolet 334 ronden
7. Carl Edwards Toyota 334 ronden
8. Kasey Kahne Chevrolet 334 ronden
9. Kurt Busch Chevrolet 334 ronden
10. Kevin Harvick Chevrolet 334 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet