GT

GT: Full course yellow bezorgt Bentley overwinning op Misano

VSA BSC MIS16 GR8R0458

Maxime Soulet en Andy Soucek hebben op het Misano World Circuit voor een grote verrassing gezorgd door de Qualifying Race van de Blancpain GT Series Sprint Cup te winnen. Het Bentley Team M-Sport duo versloeg in de avondrace op het Italiaanse circuit ROWE Racing-coureurs Philipp Eng en Alexander Sims. Belgian Audi Club Team WRT domineerde in de eerste helft van de race, maar een 'full course yellow' kort voor het einde van de pit stop window gooide de wedstrijd op zijn kop. Bentley Team M-Sport en ROWE Racing profiteerden optimaal.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Vision Sport Agency

Polesitter Laurens Vanthoor wist bij de start de leiding te behouden en had aan het einde van eerste ronde al bijna een seconde voorsprong op Alvaro Parente en Robin Frijns. De Belg ging er vervolgens als een raket vandoor en was in de beginfase een seconde per ronde sneller dan zijn rivalen. Frijns wist aan het einde van de derde ronde Parente te verschalken en de Portugees moest niet veel later ook Norbert Siedler en Maximilian Buhk voorbij laten gaan. Rondenlang vochten Frijns, Siedler en Buhk om de tweede plaats achter Vanthoor, terwijl de Garage 59 McLaren 650S GT3 van Parente steeds verder terugviel.

VSA BSC MIS16 GR8R0418

Aan het einde van de elfde ronde, bijna 20 minuten racen, wist Buhk zijn HTP Mercedes-AMG GT3 in de laatste bocht naast Frijns te zetten en bij het opkomen van het rechte stuk pakte de Duitser de tweede plaats. Frijns verloor vervolgens ook een plaats aan Siedler, maar enkele bochten later lag de Audi toch weer voor de Ferrari. Twee ronden later wist de Oostenrijker Frijns alsnog te passeren. Laurens Vanthoor kwam aan het einde van de 15e ronde de pits in, een ronde nadat de sterk rijdende Felix Rosenqvist met de AKKA ASP Mercedes-AMG GT3 vanaf P5 naar binnen was gekomen. Nadat de meeste teams hun verplichte rijderswissel hadden gemaakt lag Frederic Vervisch acht seconden voor op Dominik Baumann.

Kort voor het einde van de 'pit window' gooide een full course yellow wegens brokstukken op de baan de wedstrijd echter op zijn kop. Andy Soucek (Bentley) en Alexander Sims (ROWE-BMW), die nog geen pit stop hadden gemaakt, doken direct naar binnen en hun teamgenoten Maxime Soulet en Philipp Eng kwamen als eerste en tweede weer terug op de baan. Tien minuten later was het weer raak toen Nissan-coureur Alex Buncombe net voor de eerste bocht de remmende Audi van Stuart Leonard raakte. Leonard ging linksaf de muur in en opnieuw werd de wedstrijd geneutraliseerd. Bij de herstart vier minuten later ging Buncombe zelf rond, terwijl Eng direct de aanval inzette op Soulet.

VSA BSC MIS16 GR8R0555
Stef Dusseldorp en Nick Catsburg reden hun eerste wedstrijd samen in de BMW

In het drukke verkeer verloor Eng echter in de slotfase tijd teveel tijd, waardoor Soulet de leiding gemakkelijk wist te behouden. Na 33 ronden kwam de Belg als eerste over de streep, op drie seconden gevolgd door Eng. De WRT-Audi Frederic Vervisch en Laurens Vanthoor eindigde uiteindelijk als derde, voor de Audi R8 LMS van teamgenoten Dries Vanthoor en Robin Frijns.

Nick Catsburg en Stef Dusseldorp wisten uiteindelijk veel plekken goed te maken en finishten met de ROWE Racing BMW M6 GT3 als 11e, na vanaf de 26e plek te zijn gestart. Lamborghini-coureurs Max van Splunteren en Jeroen Mul kwamen als 21e over de streep, terwijl de Lamborghini van Jeroen Bleekemolen kort na de tweede herstart samen met de WRT-Audi van Rodrigo Baptista van de baan ging. Jules Szymkowiak werd als 37e geklasseerd.

UPDATE - 01u00:
Na afloop van de Qualifying Race deelde de wedstrijdleiding een aantal straffen uit. René Rast en Will Stevens kregen 30 seconden straf, waardoor zij naar de 14e plaats zakken en Nick Catsburg en Stef Dusseldorp als tiende in de uitslag worden opgenomen. De winnende Bentley Continental GT3 werd ook bestraft wegens het niet wisselen van een achterwiel. De stewards waren echter van mening dat Bentley Team M-Sport er geen voordeel uithaalde. Hierdoor het incident, tot ontevredenheid van Belgian Audi Club Team WRT, afgedaan met een boete van 1.000 euro.

VSA BSC MIS16 GR8R0815
Blijdschap bij M-Sport en ROWE Racing, teleurstelling bij WRT

Uitslag Qualifying Race
1. Bentley Team M-Sport (Soucek/Soulet) Bentley, 33 ronden
2. ROWE Racing (Sims/Eng) BMW, + 2.966
3. Belgian Audi Club Team WRT (L. Vanthoor/Vervisch) Audi, + 32.176
4. Belgian Audi Club Team WRT (Frijns/D. Vanthoor) Audi, + 34.930
5. HTP Motorsport (Buhk/Baumann) Mercedes, + 35.346
6. Rinaldi Racing (Siedler/Seefried) Ferrari, + 36.244
7. AKKA ASP (Rosenqvist/Vautier) Mercedes, + 1:07.608
8. Belgian Audi Club Team WRT (Rast/Stevens) Audi, + 1:09.648
10. ROWE Racing (Catsburg/Dusseldorp) BMW, + 1:22.581
21. Attempto Racing (Mul/Van Splunteren) Lamborghini, + 1 ronde
34. Grasser Racing Team (Bleekemolen/Rosina) Lamborghini, + 9 ronden (DNF)
37. HTP Motorsport (Schneider/Szymkowiak) Mercedes, + 11 ronden
Volledige uitslag in PDF

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet