GT

GT: Vanthoor pakt Blancpain Sprint pole op Misano; Frijns vierde

VSA BSC MIS16 GR8R0337

Laurens Vanthoor heeft in het Italiaanse Misano de eerste pole position van het Blancpain GT Series seizoen veroverd. Op het 4,226 kilometer lange Misano World Circuit was de Belgische coureur met de Belgian Audi Club Team WRT, die hij deelt met landgenoot Frederic Vervisch, het allersnelste. Robin Frijns kwalificeerde zich als vierde, Jules Szymkowiak en teamgenoot Bernd Schneider eindigden als 17e. De andere Nederlanders kwalificeerden zich buiten de top 20. De Qualifying Race zal vanavond om 20:50 van start gaan.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Vision Sport Agency

Q1: Vervisch snelste in eerste kwalificatie van 2016


Na twee vrije trainingen op een natte baan werd de kwalificatie op een droog Misano World Circuit verreden. Met 39 deelnemers en slechts 15 minuten kwalificatie was het al snel erg druk op de baan en meerdere coureurs braken snelle rondes af als gevolg van het verkeer..

Frederic Vervisch was met de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS halverwege de eerste sessie het snelste, gevolgd door de AKKA ASP Mercedes-AMG GT3 van Tristan Vautier. Achter het snelste duo bleven coureurs zich verbeteren, maar geen van de 37 coureurs wist in de 1:33s te komen. Vervisch eindigde uiteindelijk de sessie bovenaan, met een snelste ronde van 1:33.313.

Jules Szymkowiak (HTP Motorsport) reed de 16e tijd met zijn Mercedes-AMG GT3 en hij was daarmee de snelste Nederlander in de sessie. Stef Dusseldorp (ROWE Racing-BMW) was 28e, terwijl Max van Splunteren (Attempto-Lamborghini) zijn kwalificatie als 30e eindigde.

Problemen waren er voor Audi-coureurs Stuart Leonard (lekke band) en Marlon Stockinger (spin). De spin van Stockinger zorgde voor een rode vlag met nog een kleine minuut te gaan.

VSA BSC MIS16 SP1 8189
De nieuwe BMW M6 GT3 kwam er in Misano nog niet aan te pas

Q2: Rosenqvist in slotfase sneller dan tijd Vervisch


In de tweede kwalificatie was het aan de tweede coureurs van de teams om de auto in de top 20 te kwalificeren en zich zo te plaatsen voor de allesbeslissende Top 20 shoot out.

Alvaro Parente (Garage 59-McLaren), Felix Rosenqvist (AKKA ASP-Mercedes), Maximilian Buhk (HTP Motorsport-Mercedes), Christopher Mies (WRT-Audi) en Robin Frijns (WRT-Audi) vochten in het eerste deel van de tweede kwalificatie om de eerste plaats, maar wisten de tijd van Frederic Vervisch uit de eerste sessie nog niet te verbeteren.

AKKA ASP-coureur Felix Rosenqvist wist met nog drie minuten te gaan de snelste tijd te verbeteren. De Zweed was met een rondetijd van 1:33.312 slechts een duizendste sneller dan Vervisch, Frijns eindigde de tweede kwalificatie als tweede, voor Maximilian Buhk.

Nick Catsburg (ROWE-BMW) eindigde de sessie als 25e, direct achter Maxime Martin en direct voor de Attempto Lamborghini van Jeroen Mul (26e). Jeroen Bleekemolen kwam met zijn GRT Grasser Racing Lamborghini niet verder dan de 33e tijd.

VSA BSC MIS16 SP1 8072
Felix Rosenqvist was snel in Q2 - maar uiteindelijk niet snel genoeg voor pole

Q3: Vanthoor pakt pole voor Audi
In de afsluitende kwalificatie ging het gas er direct op omdat donkere wolken zich boven het circuit begonnen samen te pakken. Na de eerste snelle ronde was het Laurens Vanthoor die met een rondetijd van 1:33.262 het snelste was, voor Alvaro Parente. Het duurde echter niet lang voor ISR-coureur Franck Perera Vanthoor's tijd wist te verbeteren.

De Fransman liet een 1:33.199 noteren, maar al snel kwam ook het bericht van de wedstrijdleiding dat de snelle ronde van Perera 'under investigation' was. Enkele minuten later, toen het echt begon te regenen, besloot de wedstrijdleiding de snelste ronde van Perera te annuleren vanwege het negeren van de 'track limits'. Hierdoor viel de ISR-coureur terug naar de 11e plek.

De regen maakte verdere verbeteringen onmogelijk, waardoor Laurens Vanthoor later vandaag vanaf pole van start gaat in de Qualifying Race. Alvaro Parente kwalificeerde zich als tweede, voor de Rinaldi Racing Ferrari van Norbert Siedler en Robin Frijns in de WRT-Audi. De HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 van Schneider en Szymkowiak eindigde als 17e.

VSA BSC MIS16 SP1 7972
Szymkowiak en Schneider gaan vanavond vanaf P17 van start op Misano

UITSLAG KWALIFICATIE
1. Belgian Audi Club Team WRT (L. Vanthoor/Vervisch) Audi R8 LMS, 1:33.262
2. Garage 59 (Parente/Bell) McLaren 650S, 1:33.277
3. Rinaldi Racing (Siedler/Seefried) Ferrari 458 GT3, 1:33.504
4. Belgian Audi Club Team WRT (Frijns/D. Vanthoor) Audi R8 LMS, 1:33.518
5. Kessel Racing (Broniszewski/Piccini) Ferrari 488 GT3, 1:33.560
6. Phoenix Racing (Mayr-Melnhof/Winkelhock) Audi R8 LMS, 1:33.619
7. HTP Motorsport (Buhk/Baumann) Mercedes-AMG GT3, 1:33.652
8. AKKA ASP (Vautier/Rosenqvist) Mercedes-AMG GT3, 1:33.770
17. HTP (Szymkowiak/Schneider) Mercedes-AMG GT3, 1:34.458
26. Rowe Racing (Catsburg/Dusseldorp) BMW M6 GT3
27. Attempto (Van Splunteren/Mul) Lamborghini Huracan 
34. Grasser Racing Team (Bleekemolen/Rosina) Lamborghini Huracan
Volledige uitslag (PDF)

Spotter Guide Blancpain GT Series Sprint Cup

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet