NASCAR

NASCAR: Kyle Busch behaalt 80e Xfinity recordzege in Texas

Met een overtuigende overwinning in de O'Reilly Parts 300 op de Texas Motor Speedway behaalde JGR Racing-coureur Kyle Busch zijn 80e Xfinity-overwinning in Texas. Een absoluut record. In vijf deelnames pakte Busch viermaal de overwinning dit jaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

TMS NXS KyBusch 2 040816

Kyle Busch op weg naar zijn 80e Xfinity-zege. Een absoluut record.

Kyle Busch behaalt 80e Xfinity recordzege in Texas
Vijf starts en vier overwinningen in de Xfinity-series dit jaar voor Kyle Busch. Alleen een klapband op de Auto Club Speedway beroofde hem enkele weken geleden van de overwinning. Sinds vorig weekend behaalde Busch drie achtereenvolgende overwinningen in de Sprint Cup, Camping World Truck Series en de Xfinity-series. In Texas verzamelde Busch al achtmaal de traditionele cowboyhoed als zege trophy in de Xfinity-series.

Kyle Busch: "Hier hebben wij het in de afgelopen jaren altijd goed gedaan en de auto is werkelijk heel snel. De NOS Energy Drink Camry was gewoonweg fantastisch. Gedurende de wedstrijd moesten we nog een beetje fijn tunen waardoor hij steeds beter werd."

Busch' teamgenoot Erik Jones eindigde als tweede en Brad Keselowski als derde. Daarachter volgden de JR Motorsports-coureurs Chase Elliott, Dale Earnhardt Jr, Justin Allgaier en Elliott Sadler.

TMS NXS Qualifying 040816
Wachten op het feit om door Kyle Busch verslagen te worden.........

Jones kreeg na een overtreding van één van zijn crewleden een penalty aan zijn broek en viel naar de staart van het veld terug. Jones: "Die penalty hielp ook al niet maar het was niet de echte reden waarom ik als tweede eindigde. Wij hadden gewoon onvoldoende swing na onze laatste pitstop in de 148e ronde. Er laag gewoon teveel rubber en ik kon het niet bijhouden."

De Mexicaan Daniel Suarez, die in de tussenstand van het kampioenschap als eerste genoteerd staat, eindigde na een spin in Turn 4 in de 77e ronde slechts als vijftiende. Het verschil tussen hem en Elliott Sadler bedraagt nu slechts één punt

In de 120e ronde nam Kyle Busch de leiding van Kyle Larson over en wist een voorsprong van meer dan drie seconden op te bouwen. Een klapband van Jeb Burton in de 144e ronde deed dit teniet gaan.

Burton: "Ik ging Turn 1 in en dacht dat ik een probleem had, maar het was al te laat." Met een fors duwtje van Jones wist Busch in de 152e ronde de leiding te behouden en in de 181e ronde bedroeg zijn voorsprong als 2.9 seconden. Met meer dan 3.055 secs. ging de recordwinnaar als eerste over de streep.

TMS NXS VL 040816
Kyle Busch heeft er weer een cowboyhoed bij in zijn verzameling....

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Erik Jones Toyota 200 ronden
3. Brad Keselowski Ford 200 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
5. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 200 ronden
6. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
7. Elliott Sadler Chevrolet 200 ronden
8. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
9. Brandon Jones Chevrolet 200 ronden
10. Ryan Sieg Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet