Formula 4

MSA F4: Florescu grote winnaar bij seizoenstart

hoofdfoto

Petru Florescu is de grote winnaar geworden tijdens het eerste raceweekend van het nieuwe MSA Formula powered by Ford Ecoboost seizoen. De Carlin coureur wist de eerste en derde race te winnen om zo de eerste klap uit te delen in het Britse Formule 4 kampioenschap.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: MSA Formula

Race 1: Florescu leidt Carlin 1-2-3
Een Carlin 1-2-3, de cijfers na de race liegen niet. Het team van Trevor Carlin was al in de kwalificatie op Brands Hatch bijzonder dominant geweest maar de hoop leefde bij de concurrentie dat op race pace Petru Florescu, Max Fewtrell en James Pull te pakken zouden zijn.

Het bleek in de eerste race ijdele hoop want de drie donkerblauwe Mygale F4's doken als eerste Paddock Bend in en behielden hun wurggreep op het 20-auto's tellende veld 22 ronden lang. Florescu kwam als eerste de eerste ronde door maar de 17-jarige Roemeen moest vrijwel de hele race aanvallen van Fewtrell afslaan op weg naar zijn eerste overwinning in het MSA British F4.

Achter de drie Carlin F4's, die overigens dankzij een safetycar tot aan de finish binnen een seconde bleven, vochten Luis Leeds en Sennan Fielding om plek vier. Fielding was vorig jaar een echte kampioenschapskandidaat maar viel te vaak met technische problemen uit en was gebrand op het binnenhalen van punten. Uiteindelijk bleef hij steken op de vijfde plaats, vlak voor Jamie Caroline die het terugkerende Jamun Racing beloonde met een top zes.

race 1

Uitslag race 1:
1. Petru FLORESCU Carlin 22 ronden
2. Max FEWTRELL Carlin +0.489s
3. James PULL Carlin +0.793s
4. Luis LEEDS TRS Arden +1.392s
5. Sennan FIELDING JHR +1.846s
6. Jamie CAROLINE Jamun +2.424s
7. Rafael MARTINS TRS Arden +2.684s
8. Alex QUINN Fortec +3.118s
9. Zane GODDARD Double R +3.390s
10. Devlin DEFRANCESCO Carlin +4.024s

Race 2: Sennan Fielding wint fantastische tweede race
De tweede race werd op zaterdagmiddag verreden en zou gekenmerkt worden door wisselende weersomstandigheden waarbij de relatief ervaren Sennan Fielding er met de overwinning van door ging.

Met de drie snelle Carlin coureurs op de zevende, achtste en negende plaats op de grid dankzij de reversed-grid regels leken er kansen voor andere coureurs. Die kansen vervlogen voor Zane Goddard en Alex Quinn meteen bij de start waarbij de twee auto's op de eerste rij slecht wegkwamen. Het zorgde ervoor dat Rafael Martins en Jamie Caroline vanaf de tweede rij naar voren schoten en vrijwel meteen vochten om de leiding. Caroline pakte de leiding buitenom Druids Hairpin maar kon zijn lijn niet houden, stuiterde door het gras en kwam terug als vijfde, juist op het moment dat de safetycar naar buiten kwam na de crash van Frank Bird, Devlin Defrancesco en de winnaar van de eerste race Petru Florescu.

Na de herstart behield Martins de leiding voor Fielding maar de eerste regendruppels begonnen te vallen waardoor de wedstrijdleiding niet anders kon dan de wedstrijd te neutraliseren. Dat was goed nieuws voor leider Martins en Caroline die op de natte baan eraf waren gegleden maar bij de hervatting op regenbanden gewoon op hun originele plek mochten starten.

De beste herstart was voor Caroline die samen met James Pull de aanval inzette op Rafael Martins. Martins bezweek onder de druk waarna het de beurt was aan Caroline om te moeten verdedigen.

Het gevecht bracht Fielding terug in de kopgroep. De 20-jarige Brit was duidelijk sneller in de regen en wachtte zijn moment geduldig af. Met nog drie ronden te gaan was het geduld echter op en dook de winnaar van vier races in 2015 aan de binnenkant langs zowel Pull als Caroline en pakte sensationeel de leiding.

Caroline en Pull probeerde nog te counteren maar uiteindelijk was het dus Fielding die een spectaculaire tweede race wist te winnen.

race2

Uitslag race 2:
1. Sennan FIELDING JHR 9 ronden
2. Jamie CAROLINE Jamun +0.566s
3. James PULL Carlin +2.625s
4. Zane GODDARD Double R +3.762s
5. Rafael MARTINS TRS Arden +4.169s
6. Max FEWTRELL Carlin +4.389s
7. Alex QUINN Fortec +4.573s
8. Billy MONGER JHR +4.981s
9. Luis LEEDS TRS Arden +5.194s
10. Nic KJAERGAARD Fortec +5.480s

Race 3:
De grid voor de derde race wordt bepaald door de tweede snelste ronde in de kwalificatie waardoor Petru Florescu opnieuw van pole-position mocht vertrekken. Het was in deze derde race van het weekend een kwestie van deja-vu voor de Roemeen die redelijk weg was maar buitenom wel Luis Leeds zag komen.

Florescu verloor echter zijn leidende positie niet en probeerde weg te komen bij Leeds wat zo nu en dan wel lukte. De Australiër haakte echter halverwege de race weer aan en bleef in de slipstream van de Carlin-coureur. Brands Hatch staat erom bekend dat er lastig in te halen valt en ook nu bleek dat de waarheid. Leeds probeerde het keer op keer maar was afhankelijk van een fout van Florescu, en die kwam niet waardoor Carlin met twee zeges naar huis mag.

Leeds finishte op slechts een paar tienden van een seconde achter Florescu maar wel James Pull voorbleef. Pull zat dicht achter Leeds maar moest een vijf-seconden penalty voor het overschrijden van track-limits incasseren en besloot niet meer aan te vallen in de hoop zijn derde positie te behouden.

Dat lukte want achter het leidende drietal vochten Martins, Quinn, Fewtrell en Sennan Fielding om plek vier waardoor zij steeds verder terugvielen. Fielding leek deze vierde plaats op te eisen maar kreeg na de wedstrijd een straf van tien seconden aan de broek vanwege een valse start waardoor hij terugviel naar de veertiende plaats.

Het eerste raceweekend in het MSA Formula Powered by Ford Ecoboost werd daarmee een groot succes voor Florescu en Carlin die als leiders in het kampioenschap Brands Hatch verlaten en met veel zelfvertrouwen afreizen naar de snelste baan van Groot-Brittannië: Thruxton.

race 3

Uitslag race 3:
1. Petru FLORESCU Carlin 26 ronden
2. Luis LEEDS TRS Arden +0.387s
3. James PULL Carlin +6.537s
4. Rafael MARTINS TRS Arden +7.435s
5. Alex QUINN Fortec +8.994s
6. Max FEWTRELL Carlin +9.371s
7. Devlin DEFRANCESCO Carlin +12.551s
8. Zane GODDARD Double R +12.850s
9. Ross MARTIN Fortec +13.794s
10. Harry HAYEK Jamun +14.746s etc

Stand in kampioenschap
1. Petru Florescu 50 punten
2. James Pull 45
3. Sennan Fielding 35
4. Max Fewtrell 34
5. Luis Leeds 32
6. Rafael Martins 28

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet