NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint Sprint Cup Martinsville

Tot dit weekend was Kyle Busch nog steeds niet in het bezit van de fel begeerde grootvaders klok waarmee de winnaars in Martinsville traditioneel beloond worden. Na afloop van het weekend was de JGR-coureur in het bezit van twee exemplaren. Zowel in de NASCAR Camping World Truck Series als in de Sprint Cup kon Busch pakte Busch de volle winst.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Bush Martinsville
Met twee fel begeerde historische klokken ging Kyle Busch op Martinsville naar huis.


Kyle Busch wint Sprint Cup Martinsville
"Hoe laat is het?" was het commentaar van Busch na zijn zege in Martinsville. "Time to tell up the haters to shut up" liet Busch via de boordradio aan zijn antifan base horen. Nadat Busch aan Matt Kenseth voorbij gegaan was domineerde hij de laatste 174 ronden volledig. Kyle Busch: " De No 18 M&M Camry deed het in de trainingen afgelopen zaterdag al geweldig en crewchief Adam Stevens liet nog enige goede veranderingen aanbrengen. Precies waar wij wilden zijn. Namelijk de gehel dag op kop rijden. In de 500 ronden tellende wedstrijd reed Busch ruim 352 ronden op kop. In de geschiedenis van Martinsville is Busch de tweede coureur die het meeste aantal ronden aan de leiding reed. In 1988 reed Bobby Hamilton ruim 378 ronden aan de leiding.

Een klapband van Jamie McMurray in de 489e ronde zorgde voor de achtste en laatste neutralisatie waarbij Busch afstand kon nemen van A.J. Allmendinger. Voor de JTG Daugherty-coureur betekende het zijn beste oval resultaat sinds 2012. Toen eindigde Allmendinger eveneens als tweede in Martinsville. Busch versloeg Allmendinger met een voorsprong van 0.663secs. Anderzijds betekende het voor Allmendinger zijn beste Top 5 resultaat in de NASCAR Sprint Cup sinds 2014. Datjaar won hij op Watkins Glen en het was tevens de eerste maal dat Allmendinger zich voor "The Chase" kwalificeerde.

Start Martinsville
Start in Martinsville met Joey Logano en Ryan Newman op de eerste startrij.

A.J. Allmendinger: "Ik wenste dat ik nog plek hoger geëindigd was. In de long runs beschikten wij werkelijk over een erg goede auto. We beschikten weliswaar over een geweldige auto in de short runs, maar na 30 of 40 ronden ging het werkelijk fantastisch. Ik hoopte dat we de laatste 120 ronden geen neutralisaties meer zouden hebben. Als dit niet zou gebeuren hadden we een zeer goede kans gehad om te winnen."

Om wat extra kilometers te maken kwam Kyle Larson afgelopen zaterdag ook in de Truckwedstrijd uit. Die inzet werd met een derde plek in de Sprint Cup-wedstrijd beloond. Na de laatste herstart bleven zowel Busch, Allmendinger als Larson op oude banden doorgaan.

Larson Martinsville
Goed resultaat van Kyle Larson op Martinsville.
 
Ondanks een pitroad penalty in de 93e ronde wist Brad Keselowski toch nog als vijfde te eindigen. Polesitter Joey Logano slaagde er met een slechte wegligging niet in om zijn goede uitgangspositie te verzilveren. Met een beschadigde motorkap eindigde Logano als elfde.
Martinsville favoriet Denny Hamlin crashte in de 220e ronde tegen de muur en moest definitief opgeven. Hij werd als 39e geklasseerd. Ondanks een 14e plek behoudt Kevin Harvick de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Met een 16e plek behaalde Danica Patrick haar beste seizoensresultaat.

File Martinsville
Filevorming op de korte oval van Martinsville.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 500 ronden
2. A.J. Allmendinger Chevrolet 500 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 500 ronden
4. Austin Dillon Chevrolet 500 ronden
5. Brad Keselowski Ford 500 ronden
6. Carl Edwards Toyota 500 ronden
7. Brian Vickers Chevrolet 500 ronden
8. Paul Menard Chevrolet 500 ronden
9. Jimmie Johnson Chevrolet 500 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 500 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet