WTCC

WTCC: López wint race 2, Catsburg keurig vijfde, Coronel start slecht en wordt elfde

160403 WTCC R2 Finish
Finish met minimaal verschil tussen López en Monteiro

José María López heeft zijn eerste WTCC-overwinning van het seizoen te pakken. In de tweede race van het weekeinde op het Circuit Paul Ricard profiteerde de Argentijn in Franse dienst optimaal van zijn pole-position en stelde de 22e WTCC-zege in zijn carrière veilig. Met de maximale ballast van 80 kg aan boord van zijn Citroën C-Elysée WTCC moest López er wel hard voor werken, want in de slotfase kwam Tiago Monteiro in de Honda gevaarlijk dichtbij. López wist echter zijn positie te verdedigen en reed de overwinning naar huis. Honda-rijders Monteiro en Michelisz eindigden respectievelijk als tweede en derde, voor Yvan Muller in de tweede Citroën en Nicky Catsburg, die op de vijfde plaats de best geklasseerde Lada-rijder was. Tom Coronel kon zijn goede startpositie niet omzetten in een goed resultaat: hij kwam niet weg bij de start en werd uiteindelijk elfde.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Castellet, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

Lopez neemt de leiding voor Muller. Coronel komt bij de start niet weg en valt ver terug. Huff wordt in de eerste bocht aangetikt in een incident waarbij ook Lada-rijders Tarquini en Valente betrokken zijn, en schiet rechtdoor. De Brit valt terug tot de staart van het veld. Aan het eind van de eerste ronde leidt López voor Muller, Monteiro, Michelisz, Catsburg, Valente, Bennani, Ekblom, Chilton en Tarquini. Coronel is teruggevallen naar de twaalfde plaats. In de tweede ronde passeert Coronel Demoustier en is daarmee elfde. Björk strandt in de tweede ronde, al is niet helemaal duidelijk waarom. Terwijl López als leider in de race een klein beetje uitloopt, heeft Muller de handen vol aan Monteiro, die hem onder druk zet in de strijd om de derde plaats.

160403 WTCC R2 Start
López pakt vanaf pole de leiding voor Muller en Monteiro

In de zesde ronde krijgt Tarquini een drive-through opgelegd vanwege het veroorzaken van de aanrijding met Valente en Huff. In dezelfde ronde verliest Coronel een plaats aan Huff, die meteen daarna Ekblom aanvalt in de strijd om de tiende plaats, maar na wat contact toch weer terurkrabbelt. In de achtste ronde slaagt Huff er wel in om Ekblom te passeren en vervolgens opent ook Coronel de aanval op de Zweed. Even later passeren Monteiro en Michelisz eendrachtig samenwerkend de Citroën van Muller. De Fransman valt daarmee terug tot de vierde plaats.

Eenmaal doorgedrongen tot de tweede plaats probeert Monteiro het gat naar leider López dicht te rijden, maar met nog tien ronden te gaan bedraagt het verschil nog 2,9 seconden. Een omloop later is de marge al gedaald tot 2,3 seconden. In het onderlinge duel tussen Bennani en Chilton met de Loeb-Citroëns om de zevende plaats zet de Brit de Marokkaan steeds meer onder druk, maar moet vervolgens zelf een plek prijsgeven aan de aanvallend rijdende Huff. In de twaalfde ronde parkeert Tarquini zijn auto in de pits en houdt het voor gezien.

In de 14e ronde passeert Huff Bennani en is daarmee al zevende. Monteiro komt ondertussen dichter en dichter bij López: het verschil is nog 0,826 seconden. Na 15 ronden is de marge gereduceerd tot 0,606 seconden. Met 0,248 seconden verschil gaan López en Monteiro de laatste ronde in. Huff is ondertussen Valente gepasseerd en is daarmee zesde. In de laatste ronde weet López toch nog Monteiro voor te blijven en wint, voor de Portugees, Michelisz, Muller, Catsburg, Huff, Valente, Bennani, Chilton en Ekblom. Coronel komt als elfde over de eindstreep.

Nicky Catsburg toont zich zeer tevreden over het verloop van het weekeinde. "Vorig jaar was dit ons slechtste circuit en nu liep het heel goed", vond de Lada-rijder. "Met name de tweede race was voor mij heel goed, ik heb geen fouten gemaakt. Ook qua rondetijden ging het goed: het verschil tussen mijn snelste en mijn langzaamste ronde was nu maar anderhalve seconde, terwijl dat vorig jaar soms wel drie seconden was. Dat betekent ondermeer dat we het bandenmanagement beter onder de knie hebben. Gabriele heeft natuurlijk in de winter heel veel testwerk gedaan. Zelf had ik ook best wat meer willen rijden dan de ene dag op Portimão, die ook nog voor de helft nat was... Maar ik merk wel dat ik de auto ook steeds beter leer kennen, ik ben iets agressiever dan voorheen, wat in deze serie ook wel nodig is, anders kom je nergens!"

160403 WTCC R2 Lopez
Blijdschap bij 'Pechito' López na zijn eerste winst van het seizoen

Uitslag:
1. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 17 r. in 25:53,030 (gem. 152,2 km/u)
2. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 0,284
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 3.111
4. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 8,652
5. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC, op 9,814
6. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, op 19,934
7. Hugo Valente (Fra), Lada Vesta WTCC, op 21,792
8. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 22,130
11. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 32,142

Stand na 2 van 24 races:
1. José María López, 38 punten
2. Tiago Monteiro, 34
3. Rob Huff, 33
10. Tom Coronel, 4
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet