Formule 1

Formule 1: Rosberg wint zorgeloos, Verstappen zesde

Rosberg

Nico Rosberg heeft zonder enige problemen de Grand Prix van Bahrein gewonnen. Rosberg pakte in de eerste meters de leiding van zijn teamgenoot, die slecht wegkwam en vervolgens in de eerste bocht werd aangereden. Räikkönen startte ook al slecht, terwijl Vettel helemaal niet startte nadat tijdens de opwarmronde zijn motor al de geest gaf. Räikkönen en Hamilton vochten zich in de openingsfase terug naar p2 en p3, maar Rosberg was toen al lang gevolgen.

Max Verstappen liet zich vandaag ook weer van zijn goede kant zien. Hij etaleerde zijn inhaaltalenten weer, hield dit keer het hoofd koel, en eindigde zesde, achter de nog verbazingwekkende Grosjean in de Haas. Het laatste punt is nog noemenswaardig, want dat ging naar debutant Stoffel Vandoorne.

Tekst: Daan Jeuken

Vettel blaast motor op
De opwarmronde is normaal een rustig aangelegenheidje, maar niet in Bahrein. Eerst heeft Nico Rosberg een vreemd moment als zijn versnellingsbak meteen doorschakelt naar de twee. Dat is geen fijne generale voor de start. Daarna wordt het drama echter pas echt groot voor Sebastian Vettel: zijn motor begeeft het al in de opwarmronde en met een grote plof eindigt Vettels race al voor die gestart is.

Chaotische start
Rosbergs probleem is bij de start in ieder geval verholpen, want nu komt hij veruit het beste weg. De Duitser is veel beter weg dan zijn teamgenoot en pakt de leiding al in de eerste meters. Hamilton lijkt aan te sluiten als tweede, maar in dat gat duikt de geweldig gestarte Bottas. Die doet dat wel erg ruw en rijdt tegen de Mercedes aan. Hamilton spint net niet, maar valt wel helemaal terug naar de negende plek. Dat wordt een zware race voor de wereldkampioen. Massa profiteert en pakt de tweede plek, Ricciardo sluit aan als vierde achter Bottas. Räikkönen is door ook een slechte start teruggevallen naar de vijfde plek.

Max Verstappen verliest bij de start een plek aan zijn teamgenoot, maar verderop in de ronde pakt de Nederlander die plek terug. Sainz krijgt dan Perez achter zich aan en die remt zo laat dat hij zijn voorvleugel kapotmaakt op het achterwiel van de Toro Rosso. Hierbij loopt Sainz een lekke band op en hij moet een hele ronde terugsikkelen naar de pits.

Rosberg in zetel
Zonder druk van zijn teamgenoot zit Nico Rosberg op rozen. Hij rijdt met bijna twee tellen per ronde weg bij Massa.

Räikkönen en Hamilton rukken op
Lewis Hamilton is bezig aan zijn weg terug. Daarbij kan hij mooi kijken naar het voorbeeld voor hem: Kimi Räikkönen gaat eerst Daniel Ricciardo voorbij en pakt daarna Bottas. Ricciardo helpt Hamilton door de pits in te gaan, Bottas wordt op het rechte stuk met DRS voorbij gestevend.

Verstappen profiteert
Verstappen is door de vroege stops en vele problemen doorgeschoven naar de vijfde plek. De plek van Bottas heeft hij gewonnen omdat de Fin een drivethrough krijgt voor de botsing met Hamilton. Als Verstappen stopt valt hij terug naar p13, vlak voor (en maar net niet tegen) Hülkenberg, door andere stops en mensen op oude banden voor hem schuift Verstappen daarna door naar p7.

Vandoorne laat zich zien
Stoffel Vandoorne profileert zich optimaal in zijn onverwachte debuut. Hij rijdt achter Verstappen en ontdoet zich met enkele mooie acties van de Force India's.

Leiders stoppen
Kimi Räikkönen stopt als eerste van de drie koplopers. Hij komt precies achter het strijdende duo Ricciardo en Massa uit, maar is er met zijn nieuwe banden zo langs. Rosberg en Hamilton stoppen de volgende ronde; voor de leider is er natuurlijk niets aan de hand, Hamilton komt ook achter Ricciardo en Massa naar buiten. De Williams is hij zo voorbij, met Ricciardo heeft Hamilton meer moeite. Motorvermogen en DRS zijn uiteindelijk op het rechte stuk Hamiltons troef. Hamiltons achterstand op Räikkönen is dan wel al acht seconden, Rosberg rijdt er daar twaalf voor.

Grosjean maakt weer indruk
De punten van Haas bij het debuut in Australië waren indrukwekkend, in Bahrein laat Grosjean zich weer zien. Op een iets alternatieve strategie rijdt de Fransman zesde, maar gaat hij brutaal de aanval in bij Massa en pakt hij ook de vijfde plek.

Daarna komt Verstappen bij de staart van Massa terecht en kan dan zijn handelsmerk etaleren. Verstappen rijdt extreem laat, maar doet het wel perfect zonder ook maar een wieltje te blokkeren. Verstappen pakt de zesde plek.

Het volgende slachtoffer heet Ricciardo: Grosjean sluipt naar hem toe en eenmaal daar pakt de Haas de vierde plek. Verstappen krijgt de vijfde plek in zijn schoot geworpen als Ricciardo stopt, maar na Verstappens stop zal hij er ongetwijfeld weer achter zitten. Dat gebeurt een paar rondjes later inderdaad; Verstappen komt op p10 terug, achter de nog niet gestopte Ericson, die hij snel voorbij gaat. Grosjean heeft een slechte stop, maar komt wel vlak voor Verstappen de baan op. Grosjean valt Bottas aan en pakt die plaats, Verstappen profiteert ook meteen. Daarna komen de twee bij Kvyat, die nog niet is gestopt en daardoor geen vuist kan maken. Het brengt ze terug op de plekken vijf en zes van voor de stops.

Manor doet ook mee
Pascal Wehrlein doet lekker mee op de dertiende plek en zit in gevecht met Nasr voor hem en Magnussen erachter. Manon (en Virgin en Marussia) was jaren het lelijke eendje van de Formule 1, maar met het complete Mercedes-pakket kan het team eindelijk écht meedoen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet