WTCC

WTCC: Huff behaalt eerste zege met Honda, Catsburg en Coronel smaakmakers seizoensstart

160403 WTCC R1 Huff win
Blijdschap bij Rob Huff, die sinds zijn tijd bij Chevrolet niet meer won

Rob Huff is de eerste winnaar van het seizoen in het FIA WK Toerwagens. Bij zijn eerste optreden voor Honda in het WTCC schreef de Brit op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet de eerste van de beide wedstrijden (pardon, dat heet tegenwoordig 'WTCC Opening Race') op zijn naam. Achter hem eindigde Mehdi Bennani in de Citroën C-Elysée van Sébastien Loeb Racing als tweede en beste privérijder, terwijl Norbert Michelisz bij zijn eerste optreden als fabriekscoureur met de Honda als derde over de eindstreep kwam. De twee Nederlandse deelnemers in het veld, Tom Coronel met de ROAL-Chevrolet en Nicky Catsburg met de Lada, behoorden met een rondenlang duel tot de smaakmakers in de wedstrijd. Uiteindelijk trok Catsburg aan het langste eind, hij eindigde als achtste en Coronel als negende.

Tekst: René de Boer (vanuit Le Castellet, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


Vanaf pole komt Valente heel slecht weg en moet toezien hoe Huff en Bennani er zonder probkemen voortbijgaan, Yva Muller daarentegen vertrekt te goed: hij maakt een valse start en krijgt daarvoor een drive-through opgelegd. In de vierde ronde valt Catsburg terug naar de achtste plaats als Monteiro hem inhaalt. Eren ronde later gaat Ekblom in de rondte en verliest zo zijn vijfde plaats. Aan het eind van de vijfde ronde is er contact tussen Catsburg en Coronel in de strijd om de zevende plaats. Coronel gaat wijd in de laatste bocht, maar komt wel voor zijn landgenoot over start en finish.

160403 WTCC R1 start Eerste racestart van het nieuwe seizoen

In de zevende ronde tikt Demoustier de Lada van Tarquini aan, maar de Italiaan kann de controle over zijn auto behouden. Er blijkt toch wat schade aan de Lada te zijn, want even later valt Tarquini terug en rijdt inderdaad met schade aan de rechter achterwielophanging de pits in. Halverwege de race leidt Huff voor Bennani, Valente, Michelisz, Monteiro, López, Coronel, Catsburg en Demoustier.

Het duel tussen Catsburg en Coronel gaat ondertussen verder, maar ondanks meerdere aanvallen van Catsburg weet Coronel zijn positie te verdedigen. Bjärk passeert in de elfde ronde Demoustier en verovert daarmee de negende plaats. Michelisz zet Valente meer en meer onder druk in de strijd om de derde positie en slaagt er in de 13e ronde inderdaad in om die plaats over te nemen. Een halve ronde later passeert ook Monteiro Valente, zodat er drie Honda's in de top vier rijden.

López is de volgende die jacht maakt op Valente. Terwijl Catsburg en Coronel blijven bakkelijken om de zevende plaats profiteert Volvo-rijder Thed Björk en passeert onze beide landgenoten in één keer. In de laatste ronde passeert Catsburg ook Coroel en verovert zo de zevende plaats. Huff wint voor Bennani, Michelisz, Monteiro, Valente, López, Björk, Catsburg, Coronel en Demoustier.

Uitslag:
1. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, 16 r. in 24:26,764 (gem. 152,8 km/u)
2. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 2,184
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 4,553
4. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 6,737
5. Hugo Valente (Fra), Lada Vesta WTCC, op 7,911
6. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 12,955
7. Thed Björk (Zwe), Volvo S60 Polestar, op 22,162
8. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC, op 23,708
9. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, op 24,892
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet