Formula E

Formule E: Gerechtigheid voor Di Grassi in Long Beach. Buemi nekt Frijns

Gerechtigheid voor Lucas Di Grassi in Long Beach. Tijdens de vorige wedstrijd in Mexico City mocht de Abt Schaeffler coureur weliswaar met champagne spuiten maar door een teamblunder werd hem alsnog de zege ontnomen. Met een prachtige zege in Long Beach rehabiliteerde de Braziliaan zich volkomen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

Di Grassi Podium
Verdiende overwinning voor Lucas di Grassi in Long Beach.


Gerechtigheid voor Di Grassi in Long Beach
Vanaf pole nam de Brit Sam Bird met de DS Virgin-auto korte tijd de leiding maar in Turn 5 wist Di Grassi hem te verschalken. Bird slaagde er gedurende lang tijd in om op de staart van de Abt Schaeffler-auto te zitten maar na de verplichte autowissel werd hij door te koude remmen verrast en moest de nooduitgang in. Hoewel de Brit schade wist te vermijden verloor hij veel posities en zag zijn zegekansen volledig in rook opgaan.

Di Grassi beschikte daarna over een comfortabele voorsprong op de Fransman Sarrazin totdat Nelson Piquet Jr, die vorig jaar de wedstrijd won, crashte en de interventie van een safetycar noodzakelijk was.

Robin Frijns woedend
Robin Frijns is woedend op Buemi.

Het bezorgde Sarrazin een onverwachte kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar de Fransman slaagde er niet in. Met deze overwinning kreeg Di Grassi opnieuw de leiding in de tussenstand van het kampioenschap in handen. Zijn naaste rivaal Sebastien Buemi crashte samen met Robin Frijns en beiden moesten vroegtijdig van auto wisselen. Buemi erkende later dat het zijn fout was en bood aan Robin wel zijn excuses aan.

2016 Race Long Beach
Prachtig shot van de shoreline op Long Beach in de Formule E

Lucas di Grassi: "Als je je focus behoudt blijven de goede resultaten vanzelf komen. Van buiten zien die wedstrijden er gemakkelijk uit, maar dit is een behoorlijk tricky circuit waar je gemakkelijk fouten kunt maken. Stephane was bijzonder snel en zette nogal wat druk op mij. Het is een erg lastig te besturen auto. Wij concentreerden er ons niet op om de wedstrijd te winnen maar vooral om geen fouten te maken."

Voor de Fransman Sarrazin betekende dit zijn eerste podium dit seizoen en in elke verreden wedstrijd wist hij tot nu toe punten te scoren. Sarrazin: "Het is fantastisch. We zijn het gehele jaar snel maar we hebben nog niet op het podium gestaan. Een goede wedstrijd. Zeker omdat wij veel verbeteringen aangebracht hebben. Zeker omdat het team vanaf nul moest beginnen. Een geheel nieuw team. Ik ben blij met het gehele pakket en het was een goed resultaat."

Heidfeld
Goed resultaat voor Mahindra in Long Beach.

Daniel Abt eindigde voor het team van Abt Schaeffler als derde. Daniel Abt: "Ik hou van Californië en wist dat wij hier erg sterk zouden zijn. In de tweede vrije training was ik de snelste, maar jammer genoeg werkte het niet in de kwalificatie. Dit was een beetje teleurstellend. In de wedstrijd probeerde ik koel te blijven want vele anderen maakten nogal wat fouten en dit hielp. Voor het team was het resultaat erg belangrijk en dit was ons eerste dubbelpodium.

Met een vierde en vijfde plek bezorgden Bruno Senna en Nick Heidfeld Mahindra Racing haar beste resultaat. Ondanks Fanboost eindigde Jerome D'Ambrosio slechts als zevende. Met een negende plek was Simona De Silvestro de eerste vrouwelijke coureur die punten in het kampioenschap wist te behalen. De volgende wedstrijd vindt op zaterdag 23 april in Parijs plaats.

Daniel Abt
Dubbelpodium voor Abt Schaeffler in Long Beach.

Uitslag
1. Lucas di Grassi, Abt Schaeffler Audi Sport, 45:11.582s (25)
2. Stephane Sarrazin, Venturi, +0.787s (18)
3. Daniel Abt, Abt Schaeffler Audi Sport, +1.685s (15)
4. Nick Heidfeld, Mahindra Racing, +2.343s (12)
5. Bruno Senna, Mahindra Racing, +4.968s (10)
6. Sam Bird, DS Virgin Racing, +5.229s (11)
7. Jerome D'Ambrosio, Dragon Racing, +6.735s (6)
8. Loic Duval, Dragon Racing, +8.057s (4)
9. Simona de Silvestro, Andretti Formula E, +10.505s (2)
10. Mike Conway, Venturi, +10.900s (1)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet