IndyCar

Indycar: Scott Dixon wint in Phoenix. Nieuw Zeelander nu vierde op eeuwige ranglijst

In de woestijn van Phoenix deed de Nieuw Zeelander Scott Dixon met de bijnaam "The Iceman" zijn naam alle eer aan door koel te blijven en weer een recordzege aan zijn CV toe te voegen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar 

RD366049
Stille getuigen van Scott Dixon's overwinning op Phoenix.


Scott Dixon wint in Phoenix. Nieuw Zeelander nu vierde op eeuwige ranglijst
Na een afwezigheid van elf jaar keerde het Indycar-circus gisteren weer op Phoenix International Raceway terug en behaalde Ganassi-coureur Scott Dixon zijn 39e Indycar-zege. Daarmee staat de Nieuw Zeelander op gelijke hoogte met de legendarische Al Unser.

Scott Dixon: "Voor mij is het werkelijk een privilege om Indycar-coureur te zijn en van de Verizon Indycar Series en van Target Team Ganassi deel uit te maken. Op één wedstrijd na, heb ik ze allemaal voor dit team gewonnen. Ik hoop dat ik dit nog verder kan uitbouwen, want de aantallen zijn groot. Een beetje vreemd als je de competitie aan gaat met al die grote namen op de eeuwige ranglijst. Op de korte ovals zeker één van mijn zwaarste wedstrijden. De auto was supersnel. Ik denk dat we over de beste auto en strategie beschikten." Voor Dixon was het zijn eerste overwinning op PIR en voor het Team van Chip Ganassi betekende het de 101e overwinning.

Dixon was één van de drie coureurs die in de 250 ronden durende wedstrijd op kop reed. De wedstrijd moest na een crash van "F1-hoop" Alexander Rossi twee ronden eerder worden beëindigd.


04CJ6933
Mooi werk van Simon Pagenaud in Phoenix.

Simong Pagenaud eindigde voor het Team van Roger Penske voor de tweede achtereenvolgende maal als tweede en heeft zelfs na twee races de leiding in de tussenstand van het kampioenschap in handen.

Simon Pagenaud: "Dit is goed nieuws en precies wat wij willen. Korte ovals zijn niet onze sterkste kant, maar het is een goed teken dat wij ook hier sterk kunnen zijn." Zijn teamgenoot Will Power, die na een oorinfectie op St. Petersburg, drie weken geleden verstek moest laten gaan eindigde als derde.Will Power: "Erg blij dat ik derde geworden ben. Zeker na die gezondheidsproblemen. Ben al blij dat ik de wedstrijd volledig heb kunnen uitrijden. Naarmate de wedstrijd vorderde kreeg ik hier steeds meer kracht van."

Achter Power finishten Tony Kanaan en Graham Rahal resp. als vierde en vijfde. Graham Rahal: " Het was hier moeilijk inhalen. Onze concurrentie was zeker 10 km sneller. Ik heb gedaan wat ik kon."

16C 8971-1
Castroneves reed geruime tijd aan de leiding in Phoenix.

Max Chilton behaalde met een zevende plek zijn beste rookie resultaat in de Ganassi Dallara. Max Chilton: "Chip Ganassi heeft me werkelijk een fantastische auto gegeven. Scott Dixon won de wedstrijd en met nog ongeveer 15 ronden te gaan werd ik door Tony Kanaan gepasseerd. Denk niet dat ik over snelle auto beschikte maar wel over een betrouwbare.In het begin gaven Juan Pablo Montoya en Helio Castroneves de toon aan maar beiden moesten met kapotte rechtervoorbanden voortijdig naar binnen. Castroneves reed 39 ronden op kop en Montoya 56.

36RD5878
Will Power weer volledig hersteld van zijn oorinfectie in St. Petersburg.

Uitslag
1. Scott Dixon Dallara Chevrolet 250 ronden
2. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 250 ronden
3. Will Power Dallara Chevrolet 250 ronden
4. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 250 ronden
5. Graham Rahal Dallara Honda 250 ronden
6. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 250 ronden
7. Max Chilton Dallara Chevrolet 250 ronden
8. Sebastian Bourdais Dallara Chevrolet 250 ronden
9. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 250 ronden
10. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet