VLN

VLN: Anti-climax bij Audi dubbelzege tijdens seizoensopener op de Nürburgring.

De 62.ADAC Westfalenfahrt ofwel de openingswedstrijd van het VLN-seizoen heeft een Audi dubbelzege opgeleverd. Het team van Phoenix Racing pakte met Nordschleife specialist Frank Stippler en de Deen Anders Fjordbach de overwinning. Hun teamgenoot Laurens Vanthoor werd als eerste afgevlagd, maar omdat zijn collega Christopher Haase onder geel had ingehaald kreeg de winnende combinatie een penalty van 35 secs. en werd naar de tweede plek terugverwezen.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

VLN Start
Maar liefst 30 GT3's bij een prachtige seizoenstart op de Nürburgring.


Anti-climax bij Audi dubbelzege tijdens seizonesopener op de Nürburgring
Het team van Phoenix Racing kreeg de zege a.h.w in de schoot geworpen nadat de winnende WRT Audi een penalty van 35 seconden kreeg opgelegd. De Black Falcon Mercedes GT3 van Bernd Schneider/Adam Christodoulou/Maro Engel eindigde als derde. Vanwege de traditionele Eifelmist moest de kwalificatie ruim 20 minuten verschoven worden. Met een tijd van 8.06.097 pakte de Land Motorsport Audi R8 LMS van de combinatie Basseng/De Philippi/Rockenfeller/Scheider de pole. De ABT Bentley Continental GT3 van de combinatie Jöns/Brück/Kane kwalificeerde zich als tweede voor de verrassend sterke Ford GT van Jürge Alzen/Philipp Wlazik. De Black Falcon SLS AMG GT3 van Haupt/Bastian/Müller kwalificeerde zich als derde. De Manthey Racing Porsche van Jörg Bergmeister/Fred Makowiekci liet de twaalfde tijd registreren. De ROWE Racing BMW M6 GT3 van Richard Westbrook/Markus Paltalla kwalificeerde zich als veertiende.

Crash 208
Deze Tsjechische BMW crashte al direct in de Mercedes Arena.1 Minuut wedstrijd.

Spannende openingsfase
Basseng neemt direct bij de start de leiding gevolgd door Alzen, Stippler/Jöns. De ROWE BMW M6 van Eng/Martin/Werner kan aanvankelijk het tempo in achtste positie bijhouden, maar verliest daarna de aansluiting. De Alzen Ford GT40 neemt zelfs even kortstondig de leiding voordat de AMG Black Falcon Mercedes GT3 van Schneider/Engel/Christodoulou in de negende ronde de kop neemt. De Frikadelli Porsche 991 GT3R van de combinatie Abbelen/Huisman/Schmitz/Siedler werd al vroeg in de wedstrijd het slachtoffer van een aanrijding toen Stefan Mücke met de HTP Mercedes achterop reed. Door een beschadigde bodemplaat verloor het team veel tijd. Sabine Schmitz kwam als 23e over de streep.

2016 J.Alzen
Sterk optreden van de Alzen Ford GT40 in de openingsfase.

Stefan Mücke: "Hij remde nog al plotseling op het rechte stuk. Bij dit incident beschadigde de HTP Mercedes de motorkap maar kon de wedstrijd voortzetten. Kort daarna was de Black Falcon Mercedes GT3 van Bin Türki Al Faisal/Gerwin/Dontje nabij Kesselchen bij een aanrijding betrokken.

Huisman
Prachtige GT3 gevechten in de Kleine Karussell

Na veertien wedstrijdronden nam de Manthey Porsche 991 GT3 R van Earl Bamber/Patrick Pilet de leiding. De tweede Porsche 991 GT3 R van Bergmeister/Makowiecki ziet ruim een uur voor het einde door een lekke band een potentiële podiumplek in rook opgaan en valt naar de twaalfde plaats terug. Maar ook voor leider Vanthoor eindigt de wedstrijd in teleurstelling als men hem in Parc Fermé van de penalty op de hoogte stelt. Voor Phoenix Racing en Audi maakt het weinig uit. Een zelfde lot valt de leiders in de VT2 klasse ten deel. Maar de combinatie Bonk/Van Ramshorst wint ondanks een penalty toch de klasse.

VLN Motorkap
De No 26 reed achterop de Frikadelli Porsche.

Renger van der Zande vond de auto nog niet goed. Maar de verwachtingen bij AMG Customer Sport zijn voor de toekomst toch wel hooggespannen.Renger: "Met HTP hebben we een setup geprobeerd die nog wat finetuning nodig heeft. Omdat we door de sneeuw en gecancelde sessies weinig hebben kunnen rijden, gingen we blind de kwalificatie in. De auto was niet goed en voor de race konden we al een goede stap in de goede richting maken. Nog steeds veel ruimte voor verbetering. We konden naar een 7e plek rijden en na een klein probleempje vielen we weer terug. Verder is de nieuwe Mercedes AMG erg indrukwekkend. Mooi stukje Duitse engineering wat ze klaar hebben gezet."

Walkenhorst 7e
De Walkenhorst BMW M6 GT3 eindigde als zevende. De M6 verkeert nog duidelijk in een ontwikkelingsfase.

Xavier Maassen tevreden bij debuut
Xavier Maassen maakte met een Porshe Cayman zijn Nordschleife debuut en was zeer tevreden. Maassen: Het was een goed debuut zonder problemen en snelle tijden in de V5 klasse. We hebben genoeg rondes gereden en zullen in VLN 3 de rest doen om zodoende in een Cayman GT4 Clubsport de 24 uur Nurburgring te doen. Ik ben echt onder de indruk van de Nordschleife en heb enorm genoten.


BMW M6 zesde bij debuut
Bij het Europese debuut van de BMW M6 eindigde de Walkenhorst BMW van Henkola/Di Martino als zesde. Het was geen probleemloos debuut voor Walkenhorst. Beide Walkenhorst M6's reden in de wedstrijd zelfs nog tegen elkaar. (later meer)

Winnaars
Winnaars Frank Stippler en Anders Fjordbach.

Uitslag 62. ADAC Westfalenfahrt(provisional)
1. #5 Stippler / Fjordbach (Audi R8 LMS) 28 ronden
2. #15 Haase / Vanthoor (Audi R8 LMS)
3. #6 Schneider / Engel / Christodoulou / Metzger (Mercedes- AMG GT3)
4. #8 Alzen / Arnold / Götz / Seyffarth (Mercedes- AMG GT3)
5. #28 Basseng / De Phillippi / Rockenfeller / Scheider (Audi R8 LMS)
6. #17 Jöns / Brück / Kane (Bentley Continental GT3)
7. #35 Henkola / Di Martino (BMW M6 GT3)
8. #44 Busch / Busch / Mamerow (Audi R8 LMS)
9. #18 Menzel / Smith / Holzer / Hamprecht (Bentley Continental GT3)
10. #911 Bamber / Pilet (Porsche 911 GT3 R)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet