NASCAR

NASCAR: Superman Jimmie Johnson wint 77e Sprint Cupwedstrijd in Fontana

In het kader van de promotie voor de film "Superman meets Batman" won de uit El Cajon afkomstige zesvoudige kampioen Jimmie Johnson toch zijn thuiswedstrijd op de Auto Club Speedway in Fontana. Toen Kyle Busch vanwege een klapband twee ronden voor het einde van de wedstrijd voor de allerlaatste neutralisatie zorgde kon Superman Jimmie Johnson in de met vijf ronden verlengde wedstrijd definitief toestaan. Superman Johnson versloeg Kevin Harvick in een eindsprint naar de finish definitief.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Jimmie Johnson
Superman heeft Batman op Fontana verslagen. Batman eindigde als 11e........

Superman Jimmie Johnson wint 77e Sprint Cupwedstrijd in Fontana
De zesde en laatste neutralisatie op Fontana was precies hetgeen dat Jimmie Johnson nodig had. Vrijwel alle koplopers waaronder Kevin Harvick, Denny Hamlin en Jimmie Johnson gingen voor de laatste maal voor vers rubber naar binnen. Bij de herstart koos Denny Hamlin de buitenzijde waardoor Johnson zich achter Harvick bevond. In Turn 1 dook Superman Johnson aan de binnenkant van Harvick en bleef op het gas en versloeg de man die 142 ronden lang gedomineerd had met een voorsprong van 0.772 secs. Voor Johnson betekende het zijn tweede NASCAR Sprint Cup-overwinning dit seizoen en in 22 starts op Fontana zelfs de zesde zege op deze baan.

2016 Harvick Start van de wedstrijd in Fontana.

Jimmie Johnson: "Vanuit Turn 2 had ik een fantastische run en ik dacht dat ik wel een kansje had. Eigenlijk had ik het niet verwacht want Harvick was zo snel maar ik kon toch afstand nemen. Het beste heb ik tot het laatste bewaard want van tevoren had ik iedereen al verteld dat Superman Batman een trap onder zijn achterste zou geven. Het kwam nog uit ook.

In het kader van een promotie actie van de film: "Batman meets Superman "had het team van Hendrick Motorsports een promotionele deal gemaakt waarbij de Chevrolets van zowel Johnson als zijn teamgenoot Dale Earnhardt Jr. in de kleuren van Superman en Batman waren gespoten. Ook sommige van Johnsons crewleden werkten in Superman outfit. (Voor de filmliefhebbers Batman meets Superman met de titel Dawn of Justice red.)

2016 Race
Harvick was dominant maar werd toch verslagen.

Kevin Harvick die vrijwel de gehele wedstrijd gedomineerd had noemde dit een "worst case scenario"Kevin Harvick: "Wat doet dit pijn. Bij de herstarts waren we gewoon vier of vijf ronden niet goed genoeg. De No 48 bleef gewoon de aansluiting houden en ik was niet in staat om de snelheid eruit te halen die ik nodig had. De voorbanden wilden niet naar binnen draaien en achter had ik gewoon te weinig grip. Ik kon het gas ook niet meer verder intrappen. Maar toch was het wel een goede dag voor ons. We blijven doorgaan." Sinds 2014 eindigde Kevin Harvick voor het team van Stewart Haas Racing 77 maal als tweede.

2016 Superman
De echte Superman was  er kennelijk ook.

Ondanks radioproblemen eindigde Denny Hamlin als derde. Zeker in de beginfase had de JGR-coureur de nodige moeite. Ricky Stenhouse Jr. behaalde met een vijfde plek zijn eerste Top 5 resultaat sinds de lentewedstrijd in Bristol vorig jaar. Danica Patrick werd het slachtoffer van een touché met Kasey Kahne die achteraf in de NASCAR Transporter uitleg moest geven. Ganassi-coureur Kyle Larson verdween eveneens door een crash van het strijdtoneel.

2016 Winners Circle
Mooie thuiszege voor Jimmie Johnson.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 205 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 205 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 205 ronden
4. Joey Logano Ford 205 ronden
5. Ricky Stenhouse Jr. Ford 205 ronden
6. Chase Elliott Chevrolet 205 ronden
7. Carl Edwards Toyota 205 ronden
8. A.J. Allmendinger Chevrolet 205 ronden
9. Brad Keselowski Ford 205 ronden
10. Jamie McMurray Chevrolet 205 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet