V8 Supercars

V8 Supercars: Shane van Gisbergen wint openingswedstrijden AGP in Melbourne

Shane van Gisbergen heeft voor het team van Triple Eight Red Bull Team Australia beide races in het voorprogramma van de Australische GP in Melbourne op zijn naam geschreven. Voor de Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels betekenden het de eerste overwinningen voor zijn nieuwe team na de overstap van Tekno Autosport. In de eerste wedstrijd behaalde het team van Roland Dane zelfs een drievoudige overwinning. De wedstrijden tellen overigens niet mee voor het kampioenschap.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/Red Bull/PRA

SVG AGP1
De eerste overwinningen voor zijn nieuwe team zijn binnen. SVG was een klasse apart in beide wedstrijden op de vrijdag.


Shane van Gisbergen wint openingswedstrijden AGP in Melbourne
Shane van Gisbergen heeft beide niet voor het kampioenschap meetellende V8 Supercarwedstrijden op zijn naam geschreven. Mogelijk is dit jaar ook het laatste optreden van de V8 Supercars in de support package van de F1. In het kader van het voorprogramma van de F1 zou de V8 Supercarorganisatie graag kampioenschapsstatus aan de serie willen geven. Daar bestaat achter de schermen al enige tijd frictie over omdat men bij de FIA hier weinig voor schijnt te voelen.

Coulthard
Fabian Coulthard. "We zitter er nog niet bij."


Vanaf een vijfde startplek wist SVG al in de eerste ronde Chaz Mostert, Fabian Coulthard en Mark Winterbottom te verschalken. Een safetycar interruptie voor de gestrande Nissan van Todd Kelly was al snel noodzakelijk. Na de herstart nam Craig Lowndes kortstondig de leiding. En zowel Lowndes als Whincup waren in R1 tegen de uitermate sterk rijdende Van Gisbergen niet opgewassen.
Regerend kampioen Mark Winterbottom was in de eerste ronde het slachtoffer geworden van een touché met Fabian Coulthard en kwam als 21e over de streep. DJR Team Penske-coureur Coulthard verloor in de allerlaatste ronde een podiumklassering aan Chaz Mostert.

Coulthard's teamgenoot Scott Pye was bij een aanrijding met Jason Bright betrokken. De BJR-coureur moest de strijd staken terwijl Pye zich vanaf een tiende naar de vijfde plek wist op te werken. Overigens werd de wedstrijd vanwege de safetycarfase met één ronde verkort.

Chaz Mostert: "Het tempo was goed. Ik denk dat we nog wel enkele verbeteringen kunnen aanbrengen maar ik ben erg verheugd over de soft compound. De baan is hier erg hard voor. Wij beschikken over een Top 3 auto en de bestuurder moet gewoon wat minder op de rem trappen zodat hij geen plek meer verliest."

Chaz Mostert
Chaz Mostert is weer helemaal terug na zijn zware crash op Bathurst.

Fabian Coulthard: " Wij hebben vandaag een enorme stap vooruit gemaakt maar de auto is nog niet geheel naar wens. We kunnen nu met de jongens aan de kop meestrijden maar wij missen nog steeds de volgende stap. Met twee vierde plaatsen hebben wij vooruitgang geboekt maar we moeten nog meer uit de data leren.

In de tweede wedstrijd leidde SVG van start tot finish. Zijn Triple Eight teamgenoten Jamie Whincup en Craig Lowndes eindigden als tweede en derde terwijl Fabian Coulthard voor de tweede maal als vierde eindigde. Lowndes wist zich van een zevende naar een tweede Kplek op te werken terwijl de TWR Holden teamgenoten Garth Tander en James Courtney een boeiend duel om de zesde plek uitvochten, dat in het voordeel van Tander werd beslist. Op een korte regenbui halverwege de wedstrijd na, vond R2 onder bijna droge omstandigheden plaats. Zowel zaterdag als zondag vindt er nog een V8 Supercarwedstrijd in Albert Park plaats.


Waters Hamilton
PRA-coureur Cameron Waters was even bij Lewis Hamilton te gast.

Race 1
1 Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 11 ronden  26:24.09
2 Jamie Whincup Holden Commodore VF  26:24.61
3 Chaz Mostert Ford Falcon FG/X  26:26.71
4 Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X  26:27.73
5 Scott Pye Ford Falcon FG/X  26:28.63
6 Garth Tander Holden Commodore VF  26:29.15
7 Craig Lowndes Holden Commodore VF  26:30.46
8 James Courtney Holden Commodore VF  26:31.52
9 Scott McLaughlin Volvo S60  26:32.53
10 Cameron Waters Ford Falcon FG/X  26:33.14

Race 2
1. Shane van Gisbergen Holden Commodore VF 12 ronden
2. Craig Lowndes Holden Commodore VF + 3.7758 secs
3. Jamie Whincup Holden Commodore VF + 4.447 secs.
4. Fabian Coulthard Ford Falcon FGX + 8.2075 secs.
5. Chaz Mostert Ford Falcon FG X + 8.6498 secs.
6. Garth Tander Holden Commodore VF + 11.939 secs.
7. James Courtney Holden Commodore VF + 11.6172 secs.
8. Scott Mclaughlin Volvo S60 + 13.0456 secs.
9. Tim Slade Holden Commodore VF + 17.0594 secs.
10. Michael Caruso Nissan Altima + 17.2164 secs.

Nissan Kelly
De Nissans vochten aan de staart van de Top 10.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet