NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick wint spectaculaire ontknoping op Phoenix International Raceway

Kevin Harvick domineert al jaren op Phoenix International Raceway. Maar een klapband van Kasey Kahne's Chevrolet in de 305e ronde zorgde voor een dramatische ontknoping met JGR Toyota coureur Carl Edwards.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Finish Phoenix
Een Daytona finish in Phoenix met Kevin Harvick als winnaar.

Kevin Harvick wint spectaculaire ontknoping in Phoenix
Kevin Harvick behaalde op Phoenix International Raceway zijn 32e NASCAR Sprint Cup overwinning. In Phoenix zelfs de achtste en in zes starts voor SHR Racing zelfs de vijfde. De Sprint Cup kampioen uit 2014 leek op een dominante zege af te stormen totdat Kasey Kahne in de 305e ronde met een klapband in de muur verdween en zorgde tevens voor de vijfde en laatste neutralisatie van de dag. De wedstrijd moest daardoor met acht ronden verlengd worden. Het bezorgde een deukje in het dominante optreden van de Stewart Haas Racing-coureur.

Harvick, Dale Earnhardt Jr en Austin Dillon besloten om op oude banden buiten te blijven terwijl Edwards voor vers rubber naar binnen ging. Bij de herstart in Turn 2 bevond Edwards zich al in tweede positie. In een spectaculaire eindsprint wist Harvick Edwards met een voorsprong van .010 seconden te verslaan. Een vrijwel identieke finish als in de Daytona 500 met dezelfde marge!

Start Phoenix
Kyle Busch neemt direct de leiding.

Kevin Harvick: "Ik wist dat hij in Turn 3 en 4 gewoon beter was. Dit was nu niet bepaald de auto die ik achter mij wilde hebben. Ik wist dat ik hem wel kon verslaan en probeerde ook zoveel mogelijk de onderste lijnen te beschermen. Met het vele rubber op de banden miste ik de bodemlijnen soms. Ik wist dat ik moest blijven verdedigen. Maar toen moest ik weer naar boven omdat ik er niet in slaagde om op de onderste lijnen te blijven. En toen kwam hij heel dichtbij. En toen wist ik dat ik een goede swing vanuit de bocht moest hebben en dit lukte maar net."

Woestijn Phoenisx
Een "scenic picture" vanuit de woestijn van Phoenix.

Edwards tikte Harvick in de laatste ronde lichtjes aan. Carl Edwards: "Hij moest ervoor werken. Sinds dat we de laatste keren hier geweest zijn was het al veel meer dan we eigenlijk konden doen. Ik wou dat de uitkomst anders was geweest. Maar het was een mooie wedstrijd. Zonder hem te willen laten crashen reed ik zo hard mogelijk en het eindigde in een dragsprint. Prachtig want ik dacht dat ik hem had maar hij gaf werkelijk veel tegenstand. Maar helaas het werkte niet helemaal."De JGR Toyota's van Denny Hamlin en Kyle Busch eindigden resp. als derde en vierde. Na de laatste herstart viel Dale Earnhardt Jr. van de tweede naar de vijfde plek terug.

Kevin Harvick begon de wedstrijd vanaf een 18e startplek en wist zich systematisch naar de kop op te werken. In de 169e ronde greep Harvick definitief de leiding en reed tot aan de laatste neutralisatie ruim 139 ronden op kop. Samen met Kyle Busch leidt Harvick nu de tussenstand van de Sprint Cup series.Sinds de invoering van de elektronische computertiming in 1993 is dit de zevende close finish in de geschiedenis van de NASCAR Sprint Cup.

Harvick winnaar Phoenix
Kevin Harvick, de grote winnaar op PIR.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 313 ronden
2. Carl Edwards Toyota 313 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 313 ronden
4. Kyle Busch Toyota 313 ronden
5. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 313 ronden
6. Kurt Busch Chevrolet 313 ronden
7. Matt Kenseth Toyota 313 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 313 ronden
9. Austin Dillon Chevrolet 313 ronden
10. Ryan Blaney Ford 313 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet