IndyCar

Indycar: Goed begin 50e jubileumjaar voor Team Penske. Montoya wint seizoensopener St. Petersburg.

Evenals vorig jaar schreef Penske-coureur Juan Pablo Montoya de openingswedstrijd in St. Petersburg op zijn naam. Team Penske was andermaal dominant. Voor Montoya betekende het zijn 15e Indycar-overwinning en kwam daarmee op gelijke hoogte met Alex Zanardi die in de toenmalige Champcarseries een gelijk aantal zeges behaalde. Op de eeuwige ranglijst delen ze de 31e plek.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Montoya

Montoya op weg naar de overwinning in St. Petersburg.

Montoya wint seizoensopener St. Petersburg
Juan Pablo Montoya is het Indycarseizoen 2016 uitstekend begonnen. Evenals vorig jaar won de Colombiaan de openingswedstrijd en gaf direct een visitekaartje af dat er ook dit seizoen terdege met hem rekening gehouden moet worden. Voor het team van Roger Penske in haar 50e jubileumjaar een uitstekend begin. Voor Team Penske betekende het de 179e Indycar-overwinning en de 8e voor Team Penske in St. Petersburg. Polesitter Will Power moest op het laatste moment verstek laten gaan. Aanvankelijk klaagde Penske coureur over maagklachten maar bleek na zijn zware trainingscrash afgelopen vrijdag toch een lichte hersenschudding overgehouden te hebben. In de slotfase van de wedstrijd kampte Montoya met problemen aan de stuurinrichting. Hij moest zijn stuurtje meerdere malen vastklikken.

Juan Pablo Montoya: "Het was een beetje vastklikken maar verder was het OK. Het is fantastisch om tegen je teamgenoten te racen. We racen hard tegen elkaar maar wij geven elkaar wel de ruimte." Conor Daly reed in het middelste wedstrijdgedeelte ruim 15 ronden aan de leiding maar verloor met een beschadigde voorvleugel veel tijd in de 84e ronde. Daly werd als 13e geklasseerd.

2016 RHR
De Honda-motoren zijn dit jaar op vrijwel gelijke hoogte met de Chevrolets. RHR eindigde als derde.

"Megacrash"
In de 57e ronde draaide Carlos Munoz Graham Rahal in de rondte. Een incident die een kettingreactie teweeg bracht waarbij acht auto's betrokken waren. Vrijwel alle betrokkenen konden de wedstrijd voortzetten maar vanwege "avoidable contact" kreeg Munoz een "drive-through" aan de broek. Ook Oriol Servia was hierbij betrokken. Na een fraaie inhaalwedstrijd waarin hij aansluiting bij de Top 10 vond viel Servia naar de 18e plek terug. Munoz wist ondanks zijn penalty toch weer terug in dezelfde ronde te komen en werd als 8e geklasseerd.

Marco Andretti schijnt met Turn 1 wel een bijzondere relatie te hebben want ook dit jaart deed er zich een incident voor toen hij in de 45e ronde achter op Luca Filippi reed. Andretti moest zijn neus laten vervangen en viel na een herstart zelfs naar de 21e plek terug. Andretti werd uiteindelijk als 15e geklasseerd. James Hinchcliffe had bij zijn comeback in de eerste ronde al direct pech. Na een touché met Takuma Sato spinde hij van de baan.

Alle ogen waren uiteraard ook gericht op "Formule 1 man" Alexander Rossi. Rossi wist de aansluiting bij de Top 10 te vinden maar moest uiteindelijk met een twaalfde plek genoegen nemen. Bij zijn Indycar debuut was Rossi tevens de beste rookie.

Charlie Kimball crashte in de allerlaatste ronde maar het had geen invloed op het eindresultaat. Hij werd als tiende geklasseerd. Regerend kampioen Scott Dixon kwam als zevende over de streep. Tevens was de wedstrijd ook een opsteker voor Honda. Ryan Hunter Reay kwam als derde over de finish. Ook de Rus Mikhail Aleshin deed het bij zijn comeback in de Verizon Indycar-series uitstekend. Hij eindigde als vijfde.

2016 Tony Kanaan
Negende plek voor Tony Kanaan.

Met Team Penske dient ook uiteraard in 2016 rekening gehouden te worden. De derde plek van Hunter Reay toont aan dat de verschillen tussen de Chevrolet en Honda-motoren minder groot is dan in 2015.

Uitslag
1. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 110 ronden
2. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 110 ronden
3 Ryan Hunter Reay Dallara Chevrolet 110 ronden
4. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 110 ronden
5. Mikhail Aleshin Dallara Honda 110 ronden
6. Takuma Sato Dallara Honda 110 ronden
7. Scott Dixon Dallara Chevrolet 110 ronden
8. Carlos Munoz Dallara Honda 110 ronden
9. Tony Kanaan Dallara Honda 110 ronden
10. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 109 ronden


2016 Servia
Pech voor Oriol Servia. Maar eigenlijk deed de Spanjaard het uitstekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet