Formula E

Formule E: Zege voor Lucas di Grassi in Mexico City. Heetgebakerd duel D’Ambrosio Buemi

De Braziliaan Lucas di Grassi heeft met een overwinning in Mexico City de leiding in de tussenstand van het kampioenschap van Sebastian Buemi overgenomen. De Zwitser vocht met de Belg Jerome D'Ambrosio een fel gevecht om de tweede plek uit. Daarbij liepen de gemoederen bijzonder hoog op. Robin Frijns eindigde met het oude pakket als zesde.

Tekst Willem J. Staat
Foto Formule E

2016 DI Grassi winnaar
Grote vreugde bij Lucas di Grassi.


Zege voor Lucas di Grassi in Mexico City. Heetgebakerd duel D'Ambrosio Buemi
Dankzij de fanboost behaalde Abt Schaeffler-coureur Lucas di Grassi in Mexico City zijn tweede seizoenszege en pakte de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. In de 24e wedstrijdronde ging Di Grassi definitief aan D'Ambrosio voorbij en stond de leiding niet meer af. Vanaf een derde plek probeerde Buemi met alle middelen om aan de Belgische Dragon-coureur voorbij te komen. Met alle geoorloofde en niet geoorloofde trucjes wist D'Ambrosio de Zwitser achter zich te houden. Buemi bleef constant in de aanval maar reed in de 29e ronde bij zijn concurrent naar binnen en beschadigde daarbij zijn voorvleugel. Constante handgebeuren en gevloek via de boordradio bleven dan ook niet uit. Zes ronden later ging Buemi in de chicane op illegale wijze aan zijn Belgische concurrent voorbij. Daardoor konden zijn teamgenoot Nicolas Prost en Daniel Abt eveneens passeren.

D'Ambrosio liet zich niet kennen en nam vervolgens met opzet in de eerste chicane rechtdoor, het recht in eigen hand nemend, en kwam als tweede over de streep. Tot aan de reguliere autowissels kende de wedstrijd een normaal verloop. Daarna waren er op het Autodromo Hermanos Rodriguez de nodige taferelen.

Nicolas Prost kreeg vanwege een unsafe release een Stop/Go aan de broek. Met een vierde plek in het zicht crashte Daniel Abt, maar wist zijn weg te vervolgen. Loïc Duval kwam als vierde over de streep gevolgd door Robin Frijns die van de chaos voor hem aardig wist te profiteren.

Zowel D'Ambrosio als Buemi werden direct na afloop door de sportcommissarissen op het matje geroepen. Na aflopen stonden de acties van Sam Bird en Loïc Duval eveneens "under investigation."

Lucas Di Grassi: "Dit was wel de meest knotsgekke wedstrijd uit mijn carrière." Ook bedankte Di Grassi de Mexicaanse fans voor hun steun wat de fanboost betreft. Sebastien Buemi: "Ik ben voor close racing, de deur dichtgooien hoort bij het racen maar ik zat met mijn neus al naast hem en dit had hij nu net niet moeten doen."(Later meer)

Uitslag(Provisional)
1. Lucas di Grassi - ABT Schaeffler Audi Sport
2. Jerome d'Ambrosio - Dragon Racing
3. Sebastien Buemi - Renault e.dams
4. Loic Duval - Dragon Racing
5. Nico Prost - Renault e.dams
6. Robin Frijns - Andretti
7. Sam Bird - DS Virgin Racing
8. Daniel Abt - ABT Schaeffler Audi Sport
9. Nick Heidfeld - Mahindra Racing
10. Stephane Sarrazin - Venturi
11. Bruno Senna - Mahindra Racing
12. Oliver Turvey - NEXTEV TCR
13. Mike Conwaay - Venturi
14. Nelson Piquet Jr. - NEXTEV TCR
15. Simona de Silvestro - Andretti
16. Salvador Duran - Team Aguri
17. Jean-Eric Vergne - DS Virgin Racing
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet