NASCAR

NASCAR: Schitterende eindsprint Brad Keselowski bezorgt Team Penske dubbeloverwinning in Las Vegas

In een schitterende eindsprint bezorgde Brad Keselowski Team Penske een fraaie dubbeloverwinning in de Kobalt 400 op de Las Vegas Motor Speedway. Keselowsk's teamgenoot Joey Logano eindigde als tweede gevolgd door de HMS Chevrolet van Jimmie Johnson.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Keselowski Logano
Fraaie dubbeloverwinning voor Team Penske in de Kobalt 400 op de Las Vegas Motor Speedway.


Schitterende eindsprint Brad Keselowski bezorgt Team Penske dubbeloverwinning in Las Vegas
Ruim 50 weken en 34 races geleden behaalde Brad Keselowski op de Auto Club Speedway in Fontana zijn laatste Sprint Cup-overwinning die hem overigens wel een plek in "The Chase" garandeerde. De basis voor Keselowski's werd in de 199e ronde gelegd toen crewchief Paul Wolfe besloot om vier nieuwe banden te laten monteren i.p.v. twee. Vele anderen waaronder Kyle Busch(217e ronde) opteerden voor slechts twee banden. Busch maakte in de 224e ronde een indrukwekkende herstart door eerst hoog te gaan en vervolgens laag en passeerde maar liefst vier auto's tegelijkertijd.

Joey Logano was verbijsterd: "Waar komt die ineens vandaan?" was het commentaar via de boordradio. Nadat Kurt Busch en Jimmie Johnson eerder in de wedstrijd aan de leiding hadden gelegen bouwde Kyle Busch al snel een voorsprong van meer dan 6.5 seconden op. Maar door sterke vibraties aan de voorzijde slaagde Busch er niet in om zijn leiderspositie te handhaven.

2016 JJ Las Vegas
Jimmie Johnson reed geruime tijd aan de leiding.

Na één ronde zijn rivaal Busch goed bestuurd te hebben ging Keselowski zes ronden voor het einde definitief aan de JGR-Toyota voorbij.
Brad Keselowski: "Toen ik zijn lijnen zag en zijn auto aan het glijden was, wist ik dat we de wedstrijd konden winnen. Of hij is brandstof aan het sparen of ik ga maar direct aan hem voorbij. Natuurlijk deed ik dat. Het beste gevoel ter wereld."

Ook was Keselowski bijzonder te spreken over het nieuwe aerodynamische low downforce pakket dat vorige week in Atlanta van kracht werd. "Zowel aan het begin als aan het einde van je run blijf je gewoon snel. Aan het einde beschikten wij nog over voldoende snelheid. Met nog amper 25 ronden te gaan was die auto klaar voor een "take off". Goed om in Victory Lane terug te zijn. Het is immers al zo lang geleden" aldus Keselowski.

2016 Pitstop Kyle Busch
Busch had na zijn laatste stop een schitterende herstart. Maar zijn auto was niet goed genoeg.

Gedurende de wedstrijd waren er eigenlijk niet veel incidenten. Matt Kenseth verloor kortstondig de controle over zijn Toyota en werd van achteren door Chase Elliott aangereden. Beiden moesten de strijd staken. Een soortgelijk incident deed zich 53 ronden voor het einde voor toen Regan Smith spinde en Kyle Larson de muur inging.

Vanwege regen begon de wedstrijd met 24 minuten vertraging, maar zandstormen vormden eigenlijk het grootste probleem. Eén herstart moest 65 ronden voor het einde uitgesteld worden omdat een lokale zandstorm het zicht van de spotters belemmerde.

2016 Winnaar Keselowski
Na een jaar afwezigheid is Bad Brad weer terug in Victory Lane.

Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 267 ronden
2. Joey Logano Ford 267 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
4. Kyle Busch Toyota 267 ronden
5. Austin Dillon Chevrolet 267 ronden
6. Ryan Blaney Ford 267 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
8. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 267 ronden
9. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
10. Kasey Kahne Chevrolet 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet