NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson evenaart Dale Sr. in Atlanta met 76e Sprint Cup zege

Met een 76e NASCAR Sprint Cup-zege in de Folds of Honor Quik Trip 500 op de Atlanta Motor Speedway kwam Jimmie Johnson in de alltime rankings op gelijke hoogte met de legendarische Dale Earnhardt Sr. Die behaalde in de all time rankings eveneens 76 Sprint Cup-zeges.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Johnson Atlanta Jimmie Johnson begint nu zelf een NASCAR-legende te worden.

Jimmie Johnson evenaart Dale Sr.in Atlanta met 76e Sprint Cup-zege
Door drie vingers in de uitloopronde uit het raam te steken bracht Jimmie Johnson als winnaar van de Folds of Honor Quik Trip 500 een passend eerbetoon aan de legendarische Dale Earnhardt Sr. Met zijn 76e NASCAR Sprint Cup-zege kwam Johnson qua zeges op gelijke hoogte.

Jimmie Johnson: "Een eer. Met de crash en de chaos in de verlenging. Je weet hoe het tegenwoordig gaat. Ik had er even geen erg in. In mijn ereronde bewees ik door een 3 mijn eerbetoon aan de grote man. Doordat ik nooit tegen hem geracet heb is er een groot gat in mijn carrière maar qua overwinningen ben ik op zijn minst op gelijke hoogte gekomen."

Martin Truex Jr. Atlanta
Martin Truex Jr. iets te laat bij zijn pitbox.

Met nog minder dan 50 ronden te gaan liet Johnson's crewchief Chad Knaus de No 48 voor vers rubber naar binnen komen. De meeste andere concurrenten bleven echter nog enkele ronden langer op de baan. Johnson kon daardoor een behoorlijke voorsprong opbouwen die echter teniet werd gedaan toen Ryan Newman in de slotfase een klapband kreeg waardoor de wedstrijd verlengd moest worden.

Bij de herstart nam Johnson direct de leiding gevolgd door Kyle Busch en Dale Jr. die de regerende kampioen op de finish met een miniem verschil versloeg. Polesitter Kyle Busch werd na de kwalificaties door NASCAR vanwege een technische onvolkomenheid naar de laatste startplek teruggezet. Busch reed een schitterende inhaalwedstrijd. In de eindsprint richting finish crashten Aric Almirola, David Ragan en Landon Cassill.

De wedstrijd op de Atlanta Motor Speedway kende slechts twee korte neutralisaties. In de 210e ronde werd er voor "debris"(ofwel brokstukken) kortstondig geneutraliseerd. Ryan Newman zorgde in de 324e ronde voor de tweede neutralisatie.

13e ronde
In de 13e ronde een eerbetoon aan de gevallenen voor de Amerikaanse staat.

Brandstofincident Kenseth
JGR-coureur Matt Kenseth domineerde in het middelste wedstrijdgedeelte maar kreeg vanwege een tankincident in de pitlane een penalty opgelegd. Terwijl de jerrycan zich nog aan de auto bevond, zou er volgens een replay tevens met gereedschap aan gewerkt zijn. Kenseth liep een flinke penalty op en werd op twee ronden achterstand als 32e geklasseerd.

In Atlanta werd het NASCAR low downforce pakket eveneens van kracht maar door de hoge bandenslijtage was het moeilijk te beoordelen of het op de aerodynamica werkelijk effect had. En of er inderdaad werkelijk meer kansen waren om te passeren kwam op Atlanta ook niet geheel tot uiting. Opvallend genoeg was dit het kleinste startveld sinds 1996. Slechts 39 auto's verschenen er in Atlanta op de startstreep.

Johnson Harvick Atlanta
Jimmie Johnson in gevecht met Kevin Harvick.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 330 ronden
2. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 330 ronden
3. Kyle Busch Toyota 330 ronden
4. Kurt Busch Chevrolet 330 ronden
5. Carl Edwards Toyota 330 ronden
6. Kevin Harvick Chevrolet 330 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 330 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 330 ronden
9. Brad Keselowski Ford 330 ronden
10. Ricky Stenhouse Jr. Ford 330 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet