Formule 1

Formule 1: De nieuwe auto’s van Red Bull, Force India, Toro Rosso en Manor

redbull-rb12

Vier teams hebben vandaag voorafgaand aan de eerste F1-test van het seizoen hun nieuwe auto gepresenteerd. Red Bull kwam met de RB12, Force India onthulde de VJM09, Toro Rosso rolde de STR11 naar buiten (maar nog niet in de kleuren van 2016), Manor presenteerde de MRT05. Sauber test in Barcelona met een B-versie van de C34 van 2015, maar liet al wel de nieuwe kleuren zien.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Red Bull Racing, Sahara Force India F1, Scuderia Toro Rosso, Manor F1 Team, Sauber F1 Team

De poespas is er tegenwoordig wel af, F1-launches zijn niet meer wat ze geweest zijn. De presentaties die voorafgingen aan de onthullingen van deze morgen, vonden veelal online plaats en behelsden in het geval van Williams, Mercedes en Haas niet meer dan het vrijgeven van studiobeelden en wat citaten van teamleden. Alleen Renault hield eerder deze maand een feestje, maar gezien de rentree van de autofabrikant als F1-constructeur was dat niet meer dan logisch.

redbull-rb12-2

Red Bull had afgelopen woensdag wel een live-presentatie, maar daarin werd alleen maar het nieuwe kleurenschema getoond, niet de nieuwe auto. Die kwam pas vanochtend aan de beurt. Zusterteam Toro Rosso doet het juist andersom: de auto rijdt nu al, maar de echte kleuren zien pas volgende week het licht.

De matte kleuren van RBR baarden vorige week weliswaar opzien, verder verschilt de RB12 op het tweede gezicht niet zo veel van zijn voorganger. De RB12 wordt net als de RB11 aangedreven door de Energy F1-2016-krachtbron van Renault, alleen nu met TAG Heuer-badge.

tororosso-str11

Net als Red Bull werd Toro Rosso geplaagd door de late beslissing over de motorlevering. Met een strikte ploegendienst haalde het Italiaanse team de achterstand in. Volgens technisch directeur James Key was het erg stressvol, omdat er een radicaal herontwerp van de achtertrein nodig was voor de Ferrari-motor.

Volgens RBR-teambaas Christian Horner begint Toro Rosso ondanks de 2015-specificaties van de Ferrari-krachtbron het seizoen met een voordeel van zeker acht tienden van een seconde ten opzichte van Red Bull. Dat voordeel – ook ten opzichte van de overige teams – zal teruglopen naarmate de motorleveranciers hun 2016-motoren verder ontwikkelen.

jm1622fe164

Bij Force India was daarentegen sprake van stabiliteit en continuïteit. Het team behield zijn Mercedes-motoren en de coureurs van vorig jaar. De VJM09 lijkt dan ook als twee druppels water op de VJM08 in de vorm waarin die in de tweede helft van 2015 zo succesvol was.

Bij Manor niet eens een officiële presentatie. Pascal Wehrlein ging gewoon de baan op met de nieuwe MRT05, een aanduiding die de doorgaande lijn laat zien van Virgin en Marussia naar Manor, de naam van het team dat vanaf het begin de feitelijke touwtjes in handen had. De ironie wil dat juist nu Manor onder zijn eigen naam de F1 betreedt (de auto van vorig jaar heette nog Marussia), de meeste oudgedienden van Manor zijn vertrokken.

manor-mrt05-b

De nieuwe Manor-kleuren - ook op de overall van Wehrlein - waren zeker opvallend, want ze deden denken aan Steve McQueen in de film 'Le Mans'. Met de merchandising komt het bij Manor dit seizoen vast goed.

Sauber liet al wel een foto zien van de kleuren van 2016 – geen verrassingen – maar rijdt op Barcelona nog met een B-versie van de C34 van 2015. De Zwitsers moesten de introductie van de C35 uitstellen toen de test van Barcelona naar voren werd gehaald om meer ruimte te geven voorafgaand aan de vervroegde GP van Australië.

sauber-2016-colours


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet